Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Legkov doping

Frikjent? Nei, denne dommen oser av mistillit mot Alexander Legkov

Foreløpig fri til å konkurrere, men CAS-dommen er røft lesestoff for alle oss som liker å se russernes skihelt i sporet.

POLITIKERNES HELT: Alexander Legkov har lenge vært kjent som de ledende politikernes skihelt. Her er han med visesportsminister Yuri Nagornyh på et antidoping seminar i Moskva våren 2016 noen måneder før det ble kjent at det nettopp var Nagornyh som ledet mye av manipuleringen av de russiske prøvene. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin
POLITIKERNES HELT: Alexander Legkov har lenge vært kjent som de ledende politikernes skihelt. Her er han med visesportsminister Yuri Nagornyh på et antidoping seminar i Moskva våren 2016 noen måneder før det ble kjent at det nettopp var Nagornyh som ledet mye av manipuleringen av de russiske prøvene. FOTO: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYLIG ga Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) den populære russiske langrennsløperen Alexander Legkov lov til å konkurrere igjen fra 1.november. Nyheten om at suspensjonen ville bli opphevet ble formidlet via Legkovs advokater, og så presentert som en avgjørende russisk seier i dopingstriden etter Sotsji-OL langt utover Russlands grenser.

Den framstillingen er mildt sagt spesielt vinklet. Egentlig er denne CAS-dommen et knusende oppgjør både med den russiske statssvindelen før og under vinterlekene i 2014 og Legkov selv.

KLASSEINNSPURT: Russerne tok tredobbbelt på 5-mila i Sotsji-OL etter en monsterspurt. Totalt utslitte lå de i målområdet rundt Martin Johnsrud Sundby, fjerdemann på distansen. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
KLASSEINNSPURT: Russerne tok tredobbbelt på 5-mila i Sotsji-OL etter en monsterspurt. Totalt utslitte lå de i målområdet rundt Martin Johnsrud Sundby, fjerdemann på distansen. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det siste er det tristeste for den lille internasjonale langrennsfamilien. For CAS-dommerne tror ikke på Legkovs mange forsøk på å distansere seg fra dette organiserte jukseopplegget, og mener det fortsatt er rimelig grunn til å anta at han kan ha vært dopet da han vant OL-gullet på 5-mila i Sotsji.

UNDER rettsforhandlingene brukte Legkovs forsvarere en strategi der de både forsøkte å så tvil om innholdet i den uavhengige etterforskeren Richard McLarens avsløringer av russernes statssvindel og isolere Legkov fra den statsorganiserte russiske idretten. Begge deler var like mislykket.

Selv om McLaren av prinsipielle grunner valgte ikke å møte som vitne under selve CAS-saken, godtok dommerne de avgjørende bevisene hans på hvordan russiske sportsmyndigheter helt siden 2011 og gjennom hele lekene manipulerte bort de beste nasjonale utøvernes positive dopingprøver.

Slik har de to McLaren-rapportene stikk i strid med russiske medieoppslag, ytterligere styrket seg. Dette vil forbli den juridiske rammen for alle de individuelle sakene som etter hvert kommer opp i idrettens rettssystem.

SPØRSMÅLET er om McLarens materiale om Alexander Legkov; eller A0467 som er betegnelsen hans i dette doparkivet, kommer opp som egen sak. Det er opp til det internasjonale Skiforbundet (FIS) om de ser seg tjent med å gå videre mot den russiske OL-vinneren..

Foreløpig ønsket skilederne bare å holde Legkov borte fra konkurranse i påvente av den granskingen som den internasjonale Olympiske Komite (IOC) holder på med om de russiske Sotsji-deltakerne. Dette arbeidet ledes av professor Dennis Oswald, og vil i beste fall gi retningslinjer for hvordan bevismaterialet hos McLaren kan brukes i de individuelle sakene.

MISTENKT: Alexander Legkov har vært mistenkt for doping siden avsløringen om russlands svindel kom i våren 2016. Her med sin tyske Markus Cramer under pressekonferanse om saken i Sandnes et par måneder seinere der Legkov bedyret sin uskyld. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISTENKT: Alexander Legkov har vært mistenkt for doping siden avsløringen om russlands svindel kom i våren 2016. Her med sin tyske Markus Cramer under pressekonferanse om saken i Sandnes et par måneder seinere der Legkov bedyret sin uskyld. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Oswald leverer sine konklusjoner i løpet av denne måneden, og har ganske sikkert hentet vurderinger rett fra CAS-dommernes gjennomgang av Legkov forsøk på å sette et tydelig skille mellom statlig svindel og den enkelte utøvernes ansvar for dette jukset. Der framstår den russiske skihelten dessverre ikke spesielt troverdig i den juridiske vurderingen:

- McLaren-rapportene inneholder nok bevis for at det fantes en bank med ren urin fra de russiske OL-utøverne og at Alexander Legkovs urin var lagret der, konkluderer CAS, og avfeier russerens egen forklaring om at denne urinen i så fall må stamme fra de medisinske undersøkelsene han fikk gjort hjemme i Moskva.

CAS-dommerne mener derimot at han måtte ha skjønt hva urinen hans skulle bli brukt til fordi dette lageret ble bygd opp på svært utradisjonelt vis. I McLaren-rapportene er det beskrevet hvordan dopinglaboratoriet i Moskva samlet inn disse prøvene ved hjelp av såkalte «ikke medisinske beholdere», for eksempel på en Cola-flaske.

samme vis ble Legkov heller ikke trodd av CAS på sin forsikring om at han ikke var blant de russiske stjernene som fikk en spesiell dopblanding under OL; den såkalte «Hertuginne-drikken».

Denne blandingen ble brukt av russiske friidrettsutøvere allerede i London-OL 2012, og ingrediensene blir stadig funnet i de mange avslørende retestene av russiske dopingprøver. Bare fra disse sommerlekene er 20 russere tatt i etterkant gjennom nye, mer presise testmetoder.

Dommen beskriver det som en «rimelig mulighet» at Legkov enten fikk denne dopdrikken mellom de to negative prøvene han avla i Sotsji 13. og 21.februar eller ganske tett oppunder 5-mila 23.februar 2014. Det siste var da grunnen til at Legkovs dopingtest som gullvinner lørdag 23.februar, ble manipulert av det russiske statspolitiet (FSB) natta etter ved hjelp av agenter utkledd som vakter i doplaboratoriet i OL-landsbyen.

Disse agentene klarte å åpne prøveglassene uten å bryte forseglingen.På Legkovs prøveglass er det sju merker på innsiden etter det metallverktøyet FSB-agentene brukte for å gjøre jobben. Så erstattet de russernes positive dopingprøver med de dopingfrie urinprøvene som blant annet Legkov hadde avgitt tidligere den vinteren i regi av det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva.

I CAS-AVGJØRELSEN om å oppheve utestengelsen av Legkov blir det presisert at skihelten selv egentlig ikke har klart å komme med en eneste grunn til at han skulle få lov til å konkurrere igjen. At suspensjonen likevel blir opphevet 1.november skyldes dommernes juridiske tolkning av FIS-regelverket og at bruken av utestengelser generelt ikke må bli vanlig straff uten en egen rettsak.

Slik sett er Alexander Legkov uskyldig til han eventuelt blir dømt. Men CAS-dommernes tydelige mistro gjør såvisst ikke denne vinteren lettere for en hardt prøvet langrennssport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!