Therese Johaug 30km ski-VM 2021

Frikjent på svensk TV

Nå får Therese bare ros.

MAKTDEMONSTRASJON: Gjenopplev tremila på 60 sekunder med svenske kommentatorer. Video: Fredrik Nordahl / SVT. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EN 3-mil for historien. Tre individuelle distanser, tre gull i VM. Aldri har langrenn sett en mer dominerende løper enn Therese Johaug. Og aldri har hun fått mer ros.

Da Therese vant alt unntatt stafetten i Seefeld for to år siden, kom hun rett fra soning etter 18 måneders utestengelse. Straffen var bakteppet for alle de internasjonale reaksjonene på hvor overlegen hun var. Therese ble stygt mistenkeliggjort på tysk TV:

- Hun er milevis foran resten, og det finnes denne forhistorien. Det er rart, sa Schlickenrieder til ARD etter at Johaug lett vant samme distanse i VM 2019.

Så har dette tåpelige snakket stoppet opp. Selv Schlickenrieder som i miljøet er kjent som en løs kanon på dekk, ba om unnskyldning for skandaleutspillet sitt. En etter en har de utenlandske kommentatorene erkjent det som faktisk hendte på apoteket i Livigno. Det som snudde Johaugs strålende skikarriere til så mye unødvendig fortvilelse.

Nå er leppesalven derfra bare historie.

FOR i dag midt i Thereses oppvisning forklarte Svensk Television (SVT) seerne sine hva som egentlig hadde skjedd med skiløperen Therese Johaug. Og hvorfor svenskene bare skal klappe for de fantastiske prestasjoner hennes.

Sånn at Therese endelig kan få lov til å takke alle som har hjulpet henne til å bli bedre enn noen gang til å gå på ski:

- Jeg kjenner at jeg er litt rørt nå, sa Therese etterpå.

Hun var ikke alene om det.

I MÅL begynte også sølvvinner Heidi Weng å gråte. Fordi Therese vant, og fordi hun selv klarte å springe fra svenskene opp sprintbakken inne på stadion.

Det var stort med tanke på hvor røft Heidi har hatt det helt siden hun fikk en angstfylt virus-bomtur til Canada og en verdenscup som aldri ble noe av for nesten ett år siden.

Etterpå har hun slitt med sykdom og vonde tanker helt til det endelig satt på stafettetappen forleden. Med sølvet sikret, skjønte hun ingen ting. Trodde bare at hun hadde flaks i svingen før det ble avgjort. Der hun smatt forbi Frida Karlsson og Ebba Andersson.

- Du var jo genial, sa NRKs reporter i beundring over måten Weng tok svenskene på en frekk siste indre.

- Det må være første gang, svarte Heidi fortsatt usikker på seg selv. Så gråt hun så mye av glede igjen at ingen kunne la være å bli rørt over skisportens ærligste og herligste jente.

FOR rett etter en av skihistoriens råeste oppvisninger, er det tid for å være helt ærlig. Verden har rent sportslig ikke sett en bedre langrennsløper. Jo, Marit Bjørgen har vunnet mer og er sånn sett den beste. Men aldri gått så fort som den åtte år yngre venninnen sin.

De to rutinerte kommentatorene på SVT skjønte det. I hele dette mesterskapet har duoen Jacob Hård og Anders Blomquist formidlet Thereses dominanse på en nøktern, kunnskapsrik måte. Nå var tida kommet til å ta et oppgjør med det som måtte være igjen av misunnelse og skepsis hos sine egne seere.

TV-ANKERET Hård har gjort det før:

- Hvor kommer dette Norges-hatet fra, spurte han for fem år siden da følelsene raste i Sverige etter Johaug-avsløring og debatten om norsk astmamedisinering.

Dengang var Jacob Hård modig og stod fram midt i bråket som garantisten for en ren norsk sport. Der fikk følge av nettopp studiomakker Anders Blomquist.

For et så faglig dyktig kommentator-par kunne ikke de voldsomme TV-bildene av Johaugs totale dominanse forbli ukommentert. I det avslørende solskinnet over vakre Oberstdorf følte begge at de måtte sette et definitivt punktum for denne meningsløse diskusjonen.

Disse TV-bildene viste en Therese Johaug så suveren som skiverdenen aldri hadde sett henne:

  • Etter under en mil ledet Therese med ett minutt på et par svenske fantastisk flinke ungjenter som faktisk trodde at de denne vinteren skulle slå den norske veteranen..

Da begynte SVT-kommentatorene fortellingen om hvorfor Therese Johaug i stedet er blitt så suveren.

UTKLASSING: Therese Johaug utklasset de andre jentene i tirsdagens 10 kilomter i ski-VM 2021, og mener det er hennes beste taktiske og tekniske løp. Bilder fra NRK. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Sindre Lie Vis mer

DENNE eventyrlige styrken har jo ingen ting å gjøre med astmamedisinering eller leppesalver:

- Alt er blitt grundig belyst i Norge og internasjonalt, forklarte de, og pekte på den helt avgjørende forskjellen mellom bevisst doping og ubevisste brudd på dopingregler.

På direkten mens Johaug økte forspranget opp steile Burgstall, fikk de svenske TV-seerne en lang rettsforklaring.

Og så kom SVT-kommentatorene til saken.

FOR da forklarte den tidligere Vasalopp-vinneren Anders Blomquist om hva som skilte Therese Johaug fra alle de flotte skijentene i feltet der bak.

Hvordan hjerte -og lungekapasiteten bare er en startpakke på Johaugs lange reise fram til å bli verdens mest suverene skiløper. At denne utviklingen også for henne mer og ble et spørsmål om arbeidsøkonomi; altså hvordan alt oksygenet blir best mulig forvaltet gjennom effektive bevegelser i løypa.

MENS han snakket, kunne du høre de pipende støtene fra pusten til Therese i klatringen opp Burgstall. Hvordan hun presset fram luft til å jage gjennom skogen. Stadig lenger og lenger vekk fra de andre.

- Det som virkelig skiller, er evnen til å presse kroppen så lenge uten å bli stiv, sa Blomquist, og dro linjen til legendariske skiløp som Johan Olssons alenegang til VM-gull på 5-mila i Val di Fiemme 2013.

Så fortsatte han med å forklare hvorfor eldre skiløpere ofte er seigere i det å presse seg selv over tid. Hvordan den egenskapen også krever både trening og erfaring.

ALT var ment å være en troverdig forklaring på hvorfor det som ser så umenneskelig fort ut når Johaug går på ski, er menneskelig mulig på ærlig vis. Men det var like gjerne en trøst til de yngre jentene som forsvant der bak.

Denne gangen nådde ingen av dem lenger enn til tredjeplassen. Også rutinerte Heidi Weng hadde trent fram de kvalitetene som holdt svenskenes egne unge skikometer på avstand.

Om en vinter eller to kan det ha snudd seg.

Da er Therese Johaug kanskje borte fra skisporet.

DET var vel derfor ærlig, solide skifolk i SVT-studioet syntes at det var på tide å gi Therese den hyllesten hun fortjener.

At ingen har vunnet så overlegent i sporet før.

Og det på den måten som gjør at langrennssporten blir best mulig også uten den aller beste.

FOTNOTE: Topp løp også av Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng som kontrollert gikk inn til forbløffende sterk plasseringer som nummer seks og sju. Sånt ble dette et stort VM for hele det norske jentelaget, og et bra innspill i debatten som den samme tyske Schlieckenrieder forsøker å starte om Johaug i dette mesterskapet. Tyskeren vil innføre en BMI-grense i langrenn for å stoppe lette løpere. Det er all grunn til å diskutere sportens helseutfordringer, men forbedring skjer ikke med å diskvalifisere ulike kroppstyper. Med tanke på hvor ulike fysiske krav de enkelte rennene og løypene stiller, er dette et uklokt forslag.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer