Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs framtid: Hva nå?

Frir til Northug: - Han er en rockestjerne som alle vil ha

Hvis Anders og Jørgen Aukland får det som de vil, kan Petter Northug og Sergej Ustjugov gjøre underverker med interessen for langløp.

ETTERTRAKTET: Petter Northug kom aldri til OL i Pyeonchang, men har nok av andre muligheter. oto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERTRAKTET: Petter Northug kom aldri til OL i Pyeonchang, men har nok av andre muligheter. oto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det ble kjent at vinter-OL i Pyeongchang går uten Petter Northug (32), har ingen visst hva Mosvik-ekspressen nå skal bruke tiden på.

Løsningen til langrennslegenden Northug kan bli å gjøre som forrige sesongs langrennskonge Sergej Ustjugov, altså å gå langløp i perioden hvor resten av verdenseliten konkurrerer i olympiske leker.

Team Santander, ledet av brødrene Anders og Jørgen Aukland, håper i hvert fall at Northug nå blir en del av Ski Classics. Dagbladet får opplyst at Sergej Ustjugov har bestemt seg for å gå langløpet Toblach-Cortina i helga, mens Team Santander nå frir til Northug.

- Vi har diskutert internt muligheten for å forsøke å hente Petter, men vi har ikke hatt noen konkrete samtaler ennå, ettersom vi er inne i et tett konkurranseprogram. Men Petter er en rockestjerne som alle vil ha på laget sitt.Det ønsker også vi, sier trener Jørgen Aukland til Dagbladet.

LIVET UTENFOR LANDSLAGET: Anders Aukland støtter og frir til Petter Northug, deler sin historie om uenighetene med Skiforbundet og røper oppskriften til hans unike suksess i en alder av 45 år. I panelet er også kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Det hadde vært fryktelig gøy om Petter kom seg opp av sofaen for å begynne å gå langløp. Situasjonen må roe seg litt før vi gjør en direkte henvendelse nå, men vi har vært i kontakt med Petter tidligere og har et veldig godt forhold, sier 42-åringen.

- Det kan skje

Northugs manager Are Sørum Langås setter pris på Team Santanders åpne armer.

- Det er hyggelig det, men det er ikke noe vi har diskutert, sier Sørum Langås til Dagbladet.

Storebror Anders Aukland (45), som imponerende nok fortsatt holder koken i verdenstoppen i langløp, åpner også armene opp for Northug på laget. Aukland har tidligere uttalt at han selv var med på å starte konflikten med Norges Skiforbund som Northug nå er inne i.

LANGLØP: Sergej Ustjugov skal gå langløp allerede denne helga. Team Santander håper at også Petter Northug stiller til start i noen av de kommende rennene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANGLØP: Sergej Ustjugov skal gå langløp allerede denne helga. Team Santander håper at også Petter Northug stiller til start i noen av de kommende rennene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Kan vi nå få se Petter Northug i langløp for deres privatlag?

- Ja, det kan skje. Vi ønsker selvfølgelig Petter velkommen til å gå lange skirenn. Jeg håper virkelig at han ikke legger seg på sofaen resten av sesongen, ser OL og er skuffet. Petter kan løfte seg opp og vinne langløp. Jeg håper han gjør det, sier Anders Aukland til Dagbladet.

Han er gjest i Dagbladets nye langrennsprogram, Langrennsdebatten, denne uka og snakker der om hvordan han har opplevd det å stå utenfor landslaget og konflikten med Skiforbundet.

Kan endre sporten

Aukland mener Northug burde blitt behandlet som den unike langrennsløperen han er og fått en enklere vei til OL. Nå håper han at Northug kan kaste ytterligere glans over langløp sammen med Ustjugov.

I så fall kan Ski Classics få et nytt kjempeløft, i visshet om at interessen rundt Northug er så stor at svært mange valgte å se Northug gå norgescuprenn på en livestream i stedet for verdenscuprennet som gikk samtidig på Lillehammer.

- Hva har det å si om Northug - i tillegg til Ustjugov - skulle begynne å gå langløp?

FRIR TIL NORTHUG: Anders Aukland og Jørgen Aukland vil ha Petter Northug med på laget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRIR TIL NORTHUG: Anders Aukland og Jørgen Aukland vil ha Petter Northug med på laget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Da Justyna Kowalczyk deltok, kom det plutselig 4-5 millioner ekstra seere fra Polen. Å ha med store profiler har veldig mye å si, og her er selvfølgelig Petter Northug helt unik, sier Jørgen Aukland.

Storebror er helt enig.

- Langløp har sine profiler, men vi trenger enda flere profiler. Da Martin Johnsrud Sundby gikk Birken, økte det interessen. Vi ønsker flere verdenscupløpere i alle våre renn, sier Anders Aukland.

- Kan Ustjugov og eventuelt Northug i Ski Classics gjøre at langløp plutselig kan ta TV-seere fra verdenscupen?

- Jeg føler ikke at vi er noen konkurrent til verdenscup, for mange av oss kommer jo nettopp fra verdenscupen. Lange konkurranser er det få av i verdenscupen, som en del savner, sier 45-åringen.

- Vi har hatt mange profiler innom. Johan Olsson var en del av laget vårt. Han stilte sjelden til start grunnet sykdom, men inspirerte oss veldig. Justyna Kowalczyk har vært en del av laget vårt, og det ga veldig stor interesse i Polen. Profiler er veldig bra for interessen.

Kan ta av i Russland

På samme måte kan Sergej Ustjugov gjøre mye for langløps status i Russland, hvor Ilja Tsjernousov allerede har markert seg denne sesongen og gikk helt til topps i Marcialonga på søndag.

- Med Ustjugov på plass i tillegg, kan det gi oss et kjempeløft i Russland. Det vil bety mye for Ski Classics, hvis russerne kan få øynene enda mer opp for langløp. Det vil være superbra å få med Russland for fullt, mener Jørgen Aukland.

Problemet er at den russiske stjerna får gå alle skirenn han ønsker, bortsett fra OL, hvor han ikke er invitert. IOC har ikke begrunnet hvorfor, hvilket skaper en svært uoversiktlig situasjon.

- Det er utrolig bra for langløp at Sergej Ustjugov deltar hos oss. Samtidig er det en veldig vanskelig og rar situasjon at han får gå langløp og verdenscup, men ikke OL. Det er veldig rart, sier Jørgen Aukland.

- Det er vanskelig å forholde seg. Ustjugov kan gå alt utenom OL. Det er rart. Men så lenge vi ikke har fått en begrunnelse og bevis fra IOC, ønsker vi ham velkommen i langløpssirkuset.

Ustjugov kommer trolig til å gå for Russian Marathon Team i Toblach-Cortina ​i helga.

- Hva kan Sergej få til i langløp uten å ha spesialtrent på dette?

- Ustjugov er god nok for hva som helst, også i langløp. Han er god i høyden, råsterk og en meget god spurter. De beste stakerne i verdenscupen vil hevde seg i langløp, men Marcialonga og Vasaloppet krever nok litt mer spesialtrening. Sundby har ledet an stakerevolusjonen i verdenscupen, med inspirasjon fra langløp, og nivået er veldig høyt også på denne fronten nå.

Vil ha langløp i verdenscupen

Northug prøvde seg i Marcialonga i 2012, men måtte seg slått i den siste knallharde bakken i langløpet som Jørgen Aukland den gang vant foran storebror Anders.

- Da sprakk Petter i den siste bakken, men det har skjedd mye siden den gang, og Petter har også jobbet videre med stakingen, sier Anders Aukland.

- Både Petter og Martin - og Sjur Røthe også - har vært tøffe og stilt opp i en del langløp. Det tror jeg de har tjent på

Auklands lag Team Santander, hvor Tord Asle Gjerdalen har sørget for mye suksess denne sesongen og topper Ski Classics sammenlagt, er på jakt etter ny sponsor neste sesong. Northug inn i teamet ville i så fall ha hjulpet mye.

- Vi er på jakt etter ny sponsor neste sesong og har hatt mange spennende møter. Langrenn og langløp har hatt et voldsomt oppsving de siste årene og lever i beste velgående, sier Jørgen Aukland.

Anders Aukland håper at flere langløp kan komme inn på verdenscupprogrammet igjen, slik både Marcialona og Vasaloppet har vært tidligere.

- Jeg håper vi kan lage en verdenscup som inkluderer både sprint, allroundløp og langløp samme sted. Nå er vi to verdenscuper, men jeg håper vi kan klare å favne om begge deler, sier 45-åringen.

Han trekker fram Martin Johnsrud Sundby og Aleksej Poltoranin som de beste stakerne i verdenscupsirkuset, men tror også både Petter Northug og Sergej Ustjugov - samt Dario Cologna og Sjur Røthe - vil ha gode forutsetninger for å lykkes i langløp allerede nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!