AVSLAPPET: Et godt stykke utenfor VM-byen møtte Peter Sagan presses dagen før herrenes fellesstart. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
AVSLAPPET: Et godt stykke utenfor VM-byen møtte Peter Sagan presses dagen før herrenes fellesstart. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Bergen 2017:

Friskmeldt Sagan dropper løypebesiktigelse før VM

– Jeg kan trene der, men vil ikke, gliser den sent ankomne regjerende mesteren.

ALVERSUND (procycling.no): Tre mil nord for Bergen ligger idylliske Alversund. Der storbyens bråkete fans, rusende biler og trafikkaos er byttet ut med strandlinje, sjøhus og praktfulle sveitservilla.

Og upersonlige kjedehotell byttet ut med Alver Hotell. Der hjorten hviler fredfullt i hagen, fuglens sang gir sjelen fred og interiørarkitekten ikke har vist seg siden midten av 90-tallet.

Her bor Slovakia, som eneste landslag under VM. Kanskje ikke så rart Peter Sagan sier fra seg muligheten til å rekognosere mesterskapsløypen. Dagen før herrenes fellesstart braker løs, foretrekker han stille stunder på landet, og nøyer seg med å studere løypen på video og bilder.

– I morgen blir første gang jeg ser løypen, sier Sagan med skjevt piratsmil.

– Vi må gjøre runden elleve ganger i morgen uansett… Tolv ganger faktisk (latter). Så det blir plenty tid til å se seg rundt i morgen, flirer slovaken flegmatisk.

Etter å ha vunnet mesterskapene i Richmond og Doha de to siste årene, kan Sagan bli historisk ved å vinne sin tredje strake VM-tittel i Bergen søndag. Fem ryttere (Georges Ronsse, Rik Van Steenbergen, Riik Van Looy, Gianni Bugno og Paolo Bettini) har vunnet to år på rad tidligere, men ingen har klart en magisk trippel.

Ikke så overraskende bet ikke Sagan på da journalistene kastet ut dette sykkelhistoriske snøret under lørdagens pressekonferanse. Likesom taktikk er gamle helter og legender ikke blant Sagans favoritt-tema.

– Jeg liker ikke å snakke om fremtiden eller historie. Vi får se i morgen. Og det som skjer, det skjer. Jeg har ingenting å tape og er her for å kose meg. Jeg er fornøyd med det jeg har gjort de siste to årene og nå er jeg her for å hygge meg, sier Sagan – som nekter for at han føler noe ekstra press.

– Hvorfor? Hva er press egentlig? Og hvorfor være så alvorlig. Jeg er glad for å være her i VM og sykle med et godt lag rundt meg. Vi skal gjøre vårt beste, sier 27-åringen - vinneren av GP Quebec nylig.

Slått ut av sykdom - ankom sent

Siden år 2000 er det bare fire ryttere som har klart å bli verdensmester med et lite lag i ryggen. Litauens Romans Vainsteins, Portugals Rui Costa og Norges Thor Hushovd er de andre, men Sagan har attpåtil klart det to ganger – med bare to hjelpere til disposisjon.

Denne gang er Sagan bedre skodd med hele fem hjelpere. Det Slovakiske laget for øvrig består av Erik Baška, Michael Kolar, Patrik Tybor, Marek Cancky og selvfølgelig storebror Juraj. Mens tre stykk er debutanter på elitenivå i VM, har Bora-hansgrohe-lagkompisene Kolar og Juraj vært delaktige i begge gullmedaljene.

Sagan landet ikke i Bergen før fredag ettermiddag. Som en reprise av oppkjøringen til Doha-VM i fjor, har også årets forberedelser blitt forpurret av sykdom. Sagan måtte sette fra seg sykkelen i tre dager, før han begynte på igjen med litt rolig trening og avreise Norge.

– Jeg håper formen er bra. Jeg har vært litt syk forrige uke og følte meg ikke bra de fem eller seks siste dagene. Nå tror jeg alt er bra. Jeg har hatt litt trening før jeg kom hit. Vi får se i morgen hvordan det går, sier Sagan.

– Selvfølgelig har man ikke den beste formen etter at man har vært syk, men jeg skal prøve å gjøre mitt beste som alltid. I morgen får vi svaret på hva jeg er i stand til å gjøre.

Den sene ankomsten betyr også begrensede muligheter til å trene i løypen. Sagan virket litt flau da noen spurte om han likte løypen og ikke hadde noe svar.

– Vel, det er vanskelig å si noe om, gliser Sagan – i et dårlig forsøk på å kamuflere sin uvitenhet.

– Jeg kan gå å trene der (fredag eller lørdag), men jeg vil ikke.

Under herrenes fellesstart søndag skal den 19 kilometer lange rundløypen forseres tolv ganger. Hovedutfordringene blir flere stigninger, tekniske svinger og krevede utforkjøringer. To stigninger preger løypen. Den første fra Mindemyren er 800 meter à fem prosent. Den andre, hovedklatringen Laksebakken, er 1,5 kilometer lang med 6,5 prosent i gjennomsnittlig stigning.

Taktikk

Mens Sagan har ligget syk hjemme i Monaco, har altså hans rivaler trent og inspirert VM-veiene i Bergen nøye. Selv om han mangler førstehåndskunnskap om den såkalte Laksebakken, virket det ikke som at uvissheten stresser han nevneverdig.

– Etter to runder så vet jeg mer. Jeg har sett noen videoer og bilder fra rundløypen. Det var mye folk og fans, det blir bra. Det viktigste er bare å nyte rittet, sier Sagan – som ikke vil medgi at en hjemmefavoritt som Edvald Bosson Hagen starter søndagens ritt med noen stor fordel, tross sine grundige løypebesiktigelser.

– Edvald kjenner sikkert løypen godt, men det blir annerledes når man sykler den i felt. Jeg må vente å se og vurdere tingene underveis. Etter at jeg har syklet bakken kan jeg bestemme meg for hva jeg vil finne på.

Sagan er uansett overbevist om at løypen åpner for mange favoritter.

– Meg? Hvorfor meg? Kan man være favoritt etter sykdom. Det er mange andre favoritter. Boasson Hagen og Kristoff sykler på hjemmebane i Norge og har stor motivasjon. Og ryttere som Van Avermaet, Matthews, Kwiatkowski. Det er mange ryttere, vi vet hvem de er. Alt kan skje på en slik dag. Etter 270 kilometer og sju timer, mange kan være gode.

Massespurt, brudd med et fåtall ryttere eller solo. Alt kan skje søndag. Sagan står muligens overfor en gordisk knute taktisk sett, da den allsidige mesteren potensielt kan vinne på flere måter. Hans barndomsrival Michal Kwiatkowski, som spurtslo Sagan i årets Milano-Sanremo, mente et brudd var den beste metode for å sanke gullet.

– Sikkert fordi han tror jeg skal dra han inn på oppløpet, slik at kan han slå meg i spurten. Det hadde han nok likt, sier Sagan humoristisk.

– Jeg tenker ikke på ulike scenario nå. Før nest siste eller siste runde forventer jeg så mye. Jeg skal bare sykle i øyeblikket.