Friskmeldt

Hoppende glad dro Jim Svenøy i går hjem fra sjekken hos Haile Gebrselassies lege Peter Vergouwen. Kollapsen på 3000- meter hinder i Roma sist tirsdag skyldes ikke sjukdom, bare slitasje. Det viser topplegens grundige analyser av blodprøvene.

Jim Svenøy fryktet både kyssesyke og prekær blodmangel etter sisteplassen i Roma. Manager Jos Hermens sendte derfor den norske EM-favoritten direkte til helsjekk hos Nederlands anerkjente friidrettslege Peter Vergouwen. Samme lege ringes titt og ofte av en annen av Hermens løpere - langdistansekongen Haile Gebrselassie fra Etiopia.

I løpet av helga har Vergouwen finstudert Jims blodprøver. Alt er sjekket, resultatet er betryggende:

- De ser lite på på blodprøvene. Ikke noe gærent, opplyser idrettssjef Per Øyvind Mørk i friidrettsforbundet.

- Godt humør

- Greit å få konstatert at det ikke er noe galt med meg. Det har satt meg i veldig godt humør. For meg er det nå bare et spørsmål om å få trettheten ut av kroppen. Det skal jeg klare i løpet av denne uka, sier Jim Svenøy til NTB.

Blodprøvene som ble tatt fredag avslørte dette:

  • Jim har litt lite hvite blodlegemer, men ikke verre enn normalt for en som trener så mye.
  • Han har noe mindre blodprosent (hemoglobin) enn da han drev høydetrening for et par år siden, men ikke så mye at det er grunn til alarm.
  • CK-verdien (tretthetsstoffer i musklene) er noe høy. Jim ligger på 400 og bør ned mot 250. Til sammenlikning har en maratonløper 3000- 4000 etter målpassering.

Trener i Rotterdam

Per Øyvind Mørk tror Jim konkurrerte seg i senk etter småsjukdom og leggskaden i forbindelse med elitestevnet i Tønsberg 20. juni. Han burde droppet konkurransene og trent seg frisk uten å presse kroppen for hardt. Men etterpåklokskapen får komme etter sesongen. En knapp måned før EM i Budapest er sjølkritikk bortkastet tid og energi. Nå handler det om å få Jim tilbake i tide.

- I løpet av to-tre uker bør han være på rett kjøl, sier Per Øyvind Mørk.

De ukene benytter Svenøy til rolig trening i hjembyen Rotterdam. Han forandrer ikke konkurranseprogrammet, og bruker NM på Askøy utenfor Bergen i månedsskiftet til en rein gjennomkjøring. Den første testen på om slaggstoffene er blåst bort for godt, kommer i Stockholm 5. august.

- Håpet mitt er at løpene i NM, Stockholm og Tyskland (9. august) skal gå så bra at jeg får noen positive tanker inn i hodet før EM, sier Jim.