Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friskmeldt

Hoppende glad dro Jim Svenøy i går hjem fra sjekken hos Haile Gebrselassies lege Peter Vergouwen. Kollapsen på 3000- meter hinder i Roma sist tirsdag skyldes ikke sjukdom, bare slitasje. Det viser topplegens grundige analyser av blodprøvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jim Svenøy fryktet både kyssesyke og prekær blodmangel etter sisteplassen i Roma. Manager Jos Hermens sendte derfor den norske EM-favoritten direkte til helsjekk hos Nederlands anerkjente friidrettslege Peter Vergouwen. Samme lege ringes titt og ofte av en annen av Hermens løpere - langdistansekongen Haile Gebrselassie fra Etiopia.

I løpet av helga har Vergouwen finstudert Jims blodprøver. Alt er sjekket, resultatet er betryggende:

- De ser lite på på blodprøvene. Ikke noe gærent, opplyser idrettssjef Per Øyvind Mørk i friidrettsforbundet.

- Godt humør

- Greit å få konstatert at det ikke er noe galt med meg. Det har satt meg i veldig godt humør. For meg er det nå bare et spørsmål om å få trettheten ut av kroppen. Det skal jeg klare i løpet av denne uka, sier Jim Svenøy til NTB.

Blodprøvene som ble tatt fredag avslørte dette:

  • Jim har litt lite hvite blodlegemer, men ikke verre enn normalt for en som trener så mye.
  • Han har noe mindre blodprosent (hemoglobin) enn da han drev høydetrening for et par år siden, men ikke så mye at det er grunn til alarm.
  • CK-verdien (tretthetsstoffer i musklene) er noe høy. Jim ligger på 400 og bør ned mot 250. Til sammenlikning har en maratonløper 3000- 4000 etter målpassering.

Trener i Rotterdam

Per Øyvind Mørk tror Jim konkurrerte seg i senk etter småsjukdom og leggskaden i forbindelse med elitestevnet i Tønsberg 20. juni. Han burde droppet konkurransene og trent seg frisk uten å presse kroppen for hardt. Men etterpåklokskapen får komme etter sesongen. En knapp måned før EM i Budapest er sjølkritikk bortkastet tid og energi. Nå handler det om å få Jim tilbake i tide.

- I løpet av to-tre uker bør han være på rett kjøl, sier Per Øyvind Mørk.

De ukene benytter Svenøy til rolig trening i hjembyen Rotterdam. Han forandrer ikke konkurranseprogrammet, og bruker NM på Askøy utenfor Bergen i månedsskiftet til en rein gjennomkjøring. Den første testen på om slaggstoffene er blåst bort for godt, kommer i Stockholm 5. august.

- Håpet mitt er at løpene i NM, Stockholm og Tyskland (9. august) skal gå så bra at jeg får noen positive tanker inn i hodet før EM, sier Jim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!