FRISPARKHELT: Mohamed Elyounoussi scoret to mål på frispark mot San Marino. Bak ligger det mange timer med trening. Foto: REUTERS/Alberto Lingria
FRISPARKHELT: Mohamed Elyounoussi scoret to mål på frispark mot San Marino. Bak ligger det mange timer med trening. Foto: REUTERS/Alberto LingriaVis mer

Norges fotballandslag

Frispark-«Moi» inspirert av Ronaldo og Luiz: - Det var en liten frekkis

- Har øvd og terpet på trening.

SANDVIKA (Dagbladet): Mohamed «Moi» Elyounoussi overrasket både landslagssjef, Lars Lagerbäck, og seerne da han prikket inn to frisparkmål mot San Marino torsdag kveld.

En som ikke ble overrasket, var han selv. Utenlandsproffen avslører at det langt ifra var en tilfeldighet at ballen suste inn bak vertenes keeper to ganger.

«Moi» forteller at det ligger mange timer med trening bak.

- Jeg hadde en god følelse i går, og det var en posisjon som jeg har øvd og terpet på trening. Jeg følte for å prøve meg, og den satt godt, sier Basel-spilleren.

OVERRASKET LANDSLAGSSJEFEN: «Moi» Elyounoussi overrasket landslagssjef Lars Lagerbäck med sine to frisparkmål. 23-åringen skulle egentlig ikke ta frisparkene engang, røper svensken. Video. NTB / Scanpix Vis mer

Vil lenger fram i køen

Vanligvis er det Håvard Nordtveit som tar frisparkene med høyrefoten, men denne gangen fikk kantspilleren argumentert til seg et forsøk.

Lagerbäck åpner for at Elyounoussi kan få prøve seg flere ganger i framtida.

- Om han gjør det til en vane, kan vi kalle det en X-faktor. Vi vurderer definitivt frisparkrekkefølgen. Vi forsøker å trene på det for å se hvem som er best, sier han.

- Hvis jeg overrasket han på en positiv måte, tar jeg det som et komplement. Jeg håper at jeg skal stå lenger fremme i køen, uten at jeg skal kreve noe som helst, sier «Moi».

STORSCORER: Cristiano Ronaldo er en av inspirasjonskildene bak frisparkteknikken. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
STORSCORER: Cristiano Ronaldo er en av inspirasjonskildene bak frisparkteknikken. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer

Ronaldo, Ronaldinho og Luiz

I tillegg til å øve på å ta frispark selv, har landslagsspilleren brukt tid på å studere andre frisparktakere.

Bak inspirasjonen til torsdagens første frisparkmål finner man en midtstopper og en portugisisk målmaskin.

- Du kan jo se at det er en kombinasjon av David Luiz og Cristiano Ronaldo. Det er der jeg har det fra. Jeg skal innrømme at det startet med at ballen fløy høyt over mål, men jeg har klart å terpe den inn og få den til å sitte mer og mer. Det er noe jeg kommer til å fortsette med å gjøre, forteller han.

Både Luiz og Ronaldo har karakteristiske frispark, der ballen får en dupp når den nærmer seg mål. Med det andre frisparkmålet trekker Elyounoussi paralleller til brasilianske Ronaldinho.

- Ja, du kan jo si det. Jeg skjønte at de kom til å prøve og hoppe. Det var en liten frekkis, som jeg også har sett tidligere på trening. Det var godt å se den gå inn.

- Undervurdert

«Moi» har levert mål fra han brøt gjennom på toppnivå for Sarpsborg og som nøkkelspiller for den sveitsiske ligamesteren, Basel.

I tillegg til de to frisparkmålene i 8-0 seieren over San Marino, scoret han ett mål med hodet. Selv mener han at mange undervurderer luftferdighetene hans.

- Det kan hende mange undervurderer meg når det gjelder luftstyrken faktisk. Jeg har scoret en del mål på hodet tidligere. Jeg har trent inn repertoaret mitt. Jeg er ikke kjent for å score mange mål på frispark, men nå viser jeg at jeg kan gjøre det. Å være god på flere områder, er en del av spillet, forteller han.