Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skisport i Kina:

Frister nordmenn med millionlønn. Står i kø for å bli landslagstrenere i Kina

Frister 33 søkere med millionlønn for skijobber i Kina.

JAKTER NORSKE TRENERE: Kina ønsker norske trenere til langrenn, skiskyting, hopp og kombinert. De skal hjelpe nasjonen til suksess i OL 2022. Dette bildet er fra åpningsseremonien i Sotsji-OL 2014. Foto: Mark Humphrey/AP Photo/NTB Scanpix
JAKTER NORSKE TRENERE: Kina ønsker norske trenere til langrenn, skiskyting, hopp og kombinert. De skal hjelpe nasjonen til suksess i OL 2022. Dette bildet er fra åpningsseremonien i Sotsji-OL 2014. Foto: Mark Humphrey/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norges Skiforbund skal bidra til å ruste opp kinesisk vinteridrett fram mot vinter-OL i Beijing i 2022.

Et ledd i prosessen er at skiforbundet har hjulpet Kina med å lyse ut stillinger til landslagstrenere i langrenn, kombinert, hopp og skiskyting. Søknadsfristen gikk ut allerede 8. februar, men det er først nå at prosessen er i sluttfasen.

Flere av søkerne skal etter det Dagbladet erfarer ha vært på besøk og intervjuer i forbindelse med jobbene i påsken.

33 søkere

Dagbladet får bekreftet at flere norske skitrenere har søkt. Det er Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund, som har ansvaret for søknadsprosessen til Kina-stillingene.

- Vi hadde 33 søkere. Alle er menn, alle er norske statsborgere bortsett fra én. Vi har også involvert skiskytterforbundet for å finne skiskyttertrener. Det er de som har kompetanse der, sier Baldishol til Dagbladet

Totalt kan det være snakk om åtte stillinger som Kina vil ha besatt av norsk ekspertise. Det er både landslagstrener og provinstrener i de fire aktuelle skigrenene - men hvor mange det lander på til slutt, er fortsatt uvisst.

UTVIKLINGSSJEF: Brit Baldishol i Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTVIKLINGSSJEF: Brit Baldishol i Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Norges Skiforbund ønsker ikke å kommentere konkrete navn, men opplyser at alle har relevant erfaring.

- Jeg vet ikke hvor kjente disse navnene er for mannen i gata, men det er snakk om personer i skimiljøet, sier Baldishol.

Millionlønn

Det er kineserne selv som står for ansettelsesprosessen.

- Vi har bistått med relevant informasjon og har sendt lister med navn og informasjon til kineserne. Så tar de seg av resten, sier Baldishol.

Kina lokker også med svært god betaling. Etter det Dagbladet erfarer er lønna på 120 000 euro i året. Det tilsvarer 1 100 000 norske kroner etter dagens kurs. Ingen trenere på de norske landslagene har søkt.

- Det er svært godt betalte jobber og bedre betalt enn å være landslagstrener i Norge. Det er likevel neppe lønna som frister søkerne. Her må kandidatene ha lyst og evne til å gjøre en god jobb, sier Baldishol.

Alle søkerne skal være fra 24 år til oppe i 50 åra. Norges Skiforbund skal i et møte med kinesiske representeter i starten av mai for å diskutere detaljer rundt ansettelsene.

I stillingsannonsen til Norges Skiforbund står det følgende:

«Kina søker trenere til nasjonale og provinsiale lag. Kina har bedt Norges Skiforbund om hjelp med å skaffe landslagstrenere i langrenn, hopp, kombinert og skiskyting.

Kina ønsker å ansette trenere som kan være trenere til etter OL i Beijing.

Jobbene er godt betalte trenerjobber, men krever at man binder seg til å bo og jobbe i Kina i noen år.

Landslagene ønsker å bruke mye tid i de nordiske landene, over lengre perioder.

I tillegg vil det innvilges 2 ferieperioder hver på 15 dager».

Stort samarbeid

Norge og Kina skal jobbe tett som vintersportsnasjoner i åra som kommer. Kinesiske myndigheter venter seg store ting fra Norge, ifølge IOC-medlemmet og Kina-venn Gerhard Heiberg, som har vært avtalens norske fødselshjelper.

- Det haster for kineserne å komme i gang. Det er ikke måte på hva de forventer at Norge skal kunne bidra med, sa Heiberg til Dagbladet tidligere i april.

Omfanget er mildt sagt stort.

- Den kinesiske presidenten har sagt at det er viktig for de 300 millioner kineserne som bor i områder i Kina der det er mulig å drive vinteridrett, at de blir lært opp i dette. På den måten kan de drive idrett ikke bare om sommeren. Han ser på det som en stor mulighet for kineserne å komme inn i vinteridrett og øke interessen for OL i 2022, sa Heiberg.

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, er positiv til et Kina-samarbeid.

- Når vi selv ikke ble noen OL2022-søker har Skiforbundet sagt at et samarbeid med Kina åpner muligheter. Som en stor skinasjon vil vi utvikle skisporten over hele verden - også der sporten ikke er veldig utviklet fra før. Et samarbeid åpner et nytt marked, og har et stort sportslig potensial, sa Røste til Dagbladet nylig.

Skipresidenten forteller at et samarbeid med Kina så langt hovedsakelig er på tre områder:

1. Bidra med norske skitrenere til Kina fram til 2022.

2. Dialog om telemark-sporten. Samarbeid, utvikling, historie, tradisjon og kultur. Få telemark inn på OL-programmet.

3. Prosjektet «Snow for the Future». Bedre og mer miljøvennlig snøproduksjon.