Fritt fram for arrogante Norge?

Ikke så mange liker oss, men vi liker oss veldig godt selv. Det er en dårlig kombinasjon for den skinasjonen som vinner mest.

SKI-NORGES MEST YDMYKE: Johannes Høsflot Klæbo imponerte med klokskap og ro etter angrepet fra Sergej Ustjugov. Norge trenger slike frontfigurer for å bli kvitt stempelet som en arrogant stormakt i skisporten. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
SKI-NORGES MEST YDMYKE: Johannes Høsflot Klæbo imponerte med klokskap og ro etter angrepet fra Sergej Ustjugov. Norge trenger slike frontfigurer for å bli kvitt stempelet som en arrogant stormakt i skisporten. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Ski-VM ble innledet med to gull av to mulige til Norge, og det i en sport der vi er selve supermakten. Det var derfor barene i Seefeld var smekkfulle av syngende nordmenn allerede da jeg forlot åstedet sånn rett etter Barne-TV-tid i går kveld.

Du skal ikke se bort fra at det ble litt for mye av det gode for resten av skipublikummet allerede etter første dag av dette mesterskapet. Det er i hvert fall tidvis blitt for mye for resten av den innerste skifamilien:

  • Mektige Norge er ikke utpreget populære verken i det internasjonale Skiforbundet (FIS) eller hos alle konkurrentene.

Det var mulig å merke det i løpet av kvelden i går da Sergej Ustjugovs ikke helt vennskapelige klaps på kinnet til Johannes Høsflot Klæbo skulle kommenteres.

Da var det ikke fritt fram for arrogante Norge.

DEN russiske langrennssjefen Jelena Välbe var sint:

- For Klæbo er Ustjugov og Bolsjunov som en rød klut for en okse, sa hun til det russiske nyhetsbyrået Tass, og tilføyde at nordmannen alltid oppfører seg ukorrekt når han møter disse to løperne:

- Juryen er utvilsomt redd for å røre Norge; særlig guden over alle skirenn. De mener at Klæbo ikke gjorde noe galt fordi han gikk først. Da kan han visst gjøre hva han vil. Stoppe og roe ned slik at alt ramler inn bakfra, forklarte Välbe; en forklaring som altså ikke slo an hos rennjuryen. De ga i stedet Usjugov et gult kort, og avviste en russisk protest mot Klæbo.

AKKURAT det skal vi være forsiktig med. Når den norske langrennssjefen Vidar Løfshus nå tar igjen mot Välbe, er det unødvendig. I denne saken er det nok med TV-bildene for å forstå forskjellen på rett og galt.

Mens Johannes utvilsomt hadde retten på sin side denne gangen, må den ledende langrennsnasjonen konsekvent være rausere enn konkurrentene. Det følger med det å være størst i en sport som er avhengig av så mange nasjoner som mulig.

Det har tatt ganske langt tid for å forstå den forpliktelsen. Først i det siste har Vegard Ulvang som formann i den internasjonale langrennskomiteen fått ok aksept på en viss norsk ydmykhet. Mer og mer har vi sluttet å pukke på det vi føler er vår medfødte rett i sporet siden det var Norge som en gang for 150 år siden tråkket opp løypa og viste resten av verden vinterveien.

AFTERSKI #2: De norske VM-stjernene spår hvem av dem som kommer til å sanke flest (gull)medaljer i Seefeld. Se hele programmet på Dagbladet TV i kveld. Vis mer

DEN endringen vil forhåpentligvis hjelpe, selv om en av de viktigste grunnene til skepsisen mot Norge uansett blir liggende;

  • På grunn av den klare holdningen mot doping, blir norske ledere lett betraktet som moralister.

.Ikke bare vinner vi, men vi forteller også alle andre at også de er nødt til å vinne på ærlig vis. Det kravet passer dårlig med kulturen i enkelte land.

KLÆBO selv framstår langt fra som noen moralist. Utenfor løypa er han ikke noen okse heller. Hadde Välbe fulgt nordmannen på det tålmodige, vennlige og rause seiersintervjuet med den internasjonale pressen i går, ville hun sett at det i så fall er snakk om oksen Ferdinand. For maken til fredelig fyr.

Et stort, testosterontungt pressekorps måtte bruke alle tabloide triks for å lirke fram at unggutten nok hadde hatt litt lyst til å dytte igjen. Det hadde vel ellers samtlige av oss andre gutta gjort på direkten. Men Johannes er bedre oppdratt enn som så.

Det får han nytte av framover. Det er jo den ekstreme selvkontrollen som gjør at han presterer så jevnt i de aller tøffeste feltene.

Og får ham til å huske på respekten for konkurrentene.

DET er nettopp utfordringen for Ski-Norge. Når hoppgutta starter sin kvalik i ettermiddag, er det etter en vinter der det norske miljøet er blitt minnet om akkurat det. De mange diskvalifikasjonene på utstyr speiler et noe anspent forhold med den internasjonale ledelsen.

Det startet i sommer da Norge på grunn av skader og sykdom kuttet ut de fleste av rennene i Sommer Grand Prix. Det ble sett på som arrogant. Var Norge etter sist vinters suksess, blitt for store resten av sporten?

Så fulgte konflikten mellom den internasjonale hoppledelsen og arrangørene i Vikersund. Der følte utlendingene seg lurt. Til slutt var det bare tette personlige bånd mellom topplederne i sporten som i tolvte time sikret skiflyvningsbakken i Vikersund sertifikat og nytt renn denne vinteren.

DISSE konfliktene er bakteppet for at norske hoppere nå blir diskvalifisert for draktene sine i situasjoner der de nok kunne ha sluppet med advarsel i forrige sesong.

For i løpet av sommerens konkurranser ble regelene endret uten at det var norske utøvere og ledere på plass for å få med seg disse fine nyansene som avgjør utstyrsdommernes skjønn. Da Norge for første gang stilte lag i i Klingenthal i oktober under finalen i Sommer Grand Prix, gikk det helt galt. To hoppere ble disket, og hele laget dro med seg en usikkerhet på utstyret inn i denne VM-sesongen.

SETT i etterkant er slike konflikter unødvendige. For det er alltid den største sitt ansvar å ta hensyn til følelsene hos de som er mindre. Ellers blir det fort overkjøring.

Nå ligger det an til en ny maktdemonstrasjon fra Norge på VMs medaljeliste. Det blir stas der og da, men ikke moro i lengden om det skjer på en måte som svekker hele sportens konkurransekraft.

Da er det bare en myk Johannes som oksen Ferdinand som duger som forbilde for hvordan Norge skal opptre i skiverdenen.

FOTNOTE: Ja, jeg så at Norges gamle uvenn Kari Pekka Kyrö også satte seg på lista over de som mente at dramatikken på sprinten var Klæbos skyld. Et sted går likevel grensen for hva vi skal ta innover oss. Kyrö var utestengt på livstid for sin falskhet, og den straffen burde aldri vært ettergitt. Dopingsvindleres meninger om sporten de forrådte, er som oftest uinteressante.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer