Fritt fram for jukserne i London-OL?

Britenes presses til å ta med dopingdømte.

NY SJANSE I LONDON-OL?Med bronsemedalje på 60 meter i innendørs-VM nylig viste den dopingdømte britiske sprinteren Dwain Chambers OL-form. Hvis britene nå blir dømt av CAS til å måtte ta ham med. FOTO: AFP .
NY SJANSE I LONDON-OL?Med bronsemedalje på 60 meter i innendørs-VM nylig viste den dopingdømte britiske sprinteren Dwain Chambers OL-form. Hvis britene nå blir dømt av CAS til å måtte ta ham med. FOTO: AFP .Vis mer

OM noen uker blir det avgjort om de britiske OL-arrangørene må åpne lekene også for sine egne dopingdømte utøvere. Da kommer dommen fra idrettens voldgiftsdomstol (CAS) om hvorvidt den britiske olympiske komite fortsatt kan holde britiske juksere utenfor sommerens London-fest. Taper arrangørene framstår det som skulle være de reneste lekene noengang i stedet som et sommertreff for tidligere dopingsyndere.

Det blir vrient å forstå i en tid som internasjonalt preges av større vilje til å gjennomføre en ren idrett.

SELVE saksforholdet i CAS gjør denne forvirringen total. For her er det verdens antidopingbyrå (WADA) som har krevd at britene omgjør sin nasjonale særregel om at dopingdømte briter aldri mer skal kunne delta i olympiske leker.

Selvsagt er det ikke målet om en ren idrett partene kranger om. Diskusjonen gjelder midlene man skal bruke for å oppnå dette. Her ønsker WADA en samstemt internasjonal lovgivning som tar vekk forskjellene fra nasjon til nasjon og fra særforbund til særforbund. Nå skal lovgivningen revideres for å få til dette, og i en slik stategi passer det dårlig at britene vil statuere et eksempel knyttet til sitt eget OL.

Derfor støttet WADA sist høst den amerikanske OL-komiteen som krevde at London-OL skulle åpnes også for tidligere dopingdømte med straffer over seks måneder. CAS ga amerikanerne medhold i dette kravet.

går WADA altså et skritt videre og krever plass for dopingdømte også på det britiske laget. Det kan bety London-start for sprinteren Dwain Chambers som ble dømt for bruk av steroider i 2003 og syklisten David Millar som like etter måtte sone to år for å ha jukset med EPO. Disse utøverne har seinere vært tydelige på at de heretter ønsker en ren sport:

_Begge har jobbet med anti-doping selv om de har visst at vi ikke vil åpne OL-laget vårt for tidligere dømte utøvere, sa den britiske OL-presidenten Colin Moynihan i forbindelse med CAS-høringen:

_De som argumenterer at det må finnes en ekstra mulighet for frelse for dopingdømte, burde tenke litt over at denne muligheten ikke fantes for de rene utøverne da de konkurrerte mot disse jukserne. Dette var utøvere som altså aldri ble tatt ut til OL fordi det er noen idrettsfolk som bevisst jukser.

DEN juridiske begrunnelsen for at CAS kan kreve en ny sjanse for dømte britiske utøvere som Chambers og Millar er at livstid OL-utestengelse kan tolkes som en dobbelt straff for ett og  samme lovbrudd.

Den britiske OL-komiteen mener derimot at utestengelsen ikke er å anse som en straff, men dreier seg om rettigheter. For dem er spørsmålet hvorvidt hvem som helst har rett til å representere Storbritania i OL dersom vedkommende klarer de ulike idrettenes internasjonale OL-krav; det vil si hvem som til slutt setter opp hver nasjons OL-lag. Eller som den gamle storløperen og nåværende sjef for London-lekene Sebastian Coe forklarte det etter CAS-høringene forleden:

_Dette er det samme som at Alex Ferguson hver lørdag plukker ut de Manchester United-spillerne han føler for. Retten til å ta ut ditt eget landslag er noe helt annet enn de sanksjonene som WADA ønsker å gjøre internasjonale, sa Coe til Associated Press:

_Jeg synes enhver nasjonal olympisk komite må ha mulighet til å unngå å ta ut dømte utøvere hvis man mener dette tjener idrettens omdømme.

ELLERS mener de forskjellige OL-nasjonene ganske så ulikt. Nå sier for eksempel den indiske OL-komiteen at alle deres nylig dopingdømte friidrettsutøvere får kortere straff slik at de akkurat rekker å konkurrere i London.

Om det høres kjent ut, kan det skyldes at vår egen dopingdømte utøver Erik Tysse også får sitt eget uttakningsstevne 8.juni; dagen etter at han har sonet ferdig sin 2 år lange utstengelse for dopingbruk. Dette er siste frist til å rekke London-OL, og arrangør blir hjemkommunen Os og Tysses eget idrettslag Norna Salhus.

Om ikke norsk idrett synes britene har et poeng når de helst vil holde de dømte juksere unna landslagene sine.....