Frode bør bli EM-keeperen

Det tyngste argumentet i keeperduellen mellom Frode Olsen og Thomas Myhre blir landslagsledelsens mangel på argumenter. Så lenge det bare handler om nyanser, så er Olsen et naturlig førstevalg.

Landslagssjef Nils Johan Semb og mannen han gir mest faglig tyngde i dette spørsmålet - keepertrener Erik Thorstvedt - forsikrer overfor Dagbladet at de ikke har foretatt noe valg mellom Myhre og Olsen.

Begge påpeker at det er svært lite som skiller dem, at det blir vrient å velge - men at han som står mot Italia i morgen, også er Norges førstekeeper i EM.

I så fall blir det ganske enkelt å velge - i mangel på åpenbare sportslige argumenter:

  • Frode Olsen.

Fordi han aldri har spilt seg ut av landslaget, fordi han sto de siste kampene i EM-kvalifiseringen, og fordi han sto flere kamper på rad enn Myhre.

Ryker ut

Argumentet er hentet fra Drillos sjefsperiode. Han hadde et prinsipp om at en spiller må spille seg ut av landslaget. I keeperspørsmålet fulgte han prinsippet slavisk.

  • Det ga nåværende keepertrener Thorstvedt konsekvent fordel i noen tette dueller med Frode Grodås. Og seinere ga det like ofte Grodås fordeler da han ikke spilte klubbfotball, men sto solid på landslaget.

Nils Johan Semb er ikke like prinsippfast.

Han er mer opptatt av formkurver og at landslagskandidatene skal være jevnlig i aksjon på et høyt nivå. Det betyr at spillere med reservestatus på klubblagene ryker fortere ut av landslagsdiskusjonen.

Beinbrudd

I duellen mellom Myhre og Olsen faller de to viktigste argumentene bort:

  • Det er i praksis umulig å skille dem sportslig.
  • Og begge har spilt kamper på høyt sportslig nivå, og vist solid form, helt inntil det siste.

Da står vi igjen med argumentet fra tida med Drillo - og den lille forskjellen i Olsens favør.

Så kan naturligvis Myhre hevde at heller ikke han spilte seg ut av landslaget før Olsen ble førstekeeper. For beinbrudd er foreløpig ikke oppført som minusfaktor i den offisielle norske fotballanalysen.

Argumentasjonen er tynn, men rettferdig.

Seier over pressen

Men kanskje er det Thomas Myhre selv som lanserer det beste argumentet. Ifølge Adresseavisen kunne vi for noen dager siden lese dette på hans egen hjemmeside:

«Det som irriterer meg mest er den støtten pressekorpset gir til Frode i kampen om keeperplassen. Det virker som om ingen i pressen har tro på at denne plassen kan bli min i EM-sluttspillet.»

Og dette:

«Jeg tar ingen ting for gitt, men jeg vil føle det som en seier over pressen om jeg skulle få stå i åpningskampen mot Spania. Ja, jeg vil si det så sterkt at pressen kan pisse på seg selv.»

Fotballspillernes egne nettsider er blitt et forum der det har gått sport i å kritisere pressen. Det tåler pressen.

Taktisk hode

Poenget er dette:

  • Antakelig finnes det ikke én norsk pressebruker som har registrert det samme som Myhre. Alle medier har fokusert på den tette og jevne kampen mellom to gode keepere, og at det blir en hårfin nyansevurdering som til slutt avgjør.
  • Og når Myhre selv bruker såpass sterke ord på å konstruere en debatt rundt seg selv og keeperplassen, så blir det god nok grunn til å avgjøre en sportslig sett jevn kamp:

Seks år eldre Olsen går foran på et klokere taktisk hode og en mindre selvhøytidelig innstilling.

HANSKENE MINE FÅR DU IKKE: Frode Olsen (t.h.) og Thomas Myhre kjemper om keeperplassen for Norge i EM.