Frode er forbildet

Skiskytteren Frode Andresen bli brukt som rollemodell for Olympiatoppens nye skøyteprosjekt i langrenn. Når morgendagens landslagsløpere lærer seg skøyteteknikk, er det teknikken til Andresen og ikke Bjørn Dæhlie eller Thomas Alsgaard som blir innstudert.

Skøyteprosjektet ble startet på toppidrettsenteret i vår, og ledes av Alex Wisnes. Prosjektet kom i gang etter en dramatisk dårlig innsats i mange skøyterenn i verdenscupen i langrenn sist vinter. Løperne testes i teknikk og fysikk ved å gå på rulleski på en stor tredemølle.

Andresen i front

For å finne den optimale teknikken, har ledelsen i skøyteprosjektet brukt skiskytterne som rollemodeller. - Både Frode Andresen og Ole Einar Bjørndalen har vært inne på mølla for å bli testet, sier Alex Wisnes til Dagbladet.

- Hvem har den beste skøyteteknikken av alle som går på ski i Norge?

- Thomas Alsgaard er i verdenstoppen. Subjektivt mener jeg Frode Andresen er veldig god. Han har også en veldig god innstilling til teknikktrening, og det å utvikle seg til å bli bedre. Det er det såkalte Økokraft-laget som består av Norges største langrennstalenter mellom 20 og 24 år, som er målgruppa i det nye skøyteprosjektet. Og testresultater viser at de unge talentene allerede har blitt bedre. Økt fokus på teknikk-trening, har gitt løperne bedre fysikk.

- Ja, resultatene viser en merkbar framgang på det fysiske. Men det er jo ikke overraskende. Jo mer effektiv teknikken er, jo lettere blir det å gå, sier Wisnes.

Wisnes ramser opp flere elementer som langrennsløperne har forbedringspotensiale på.

  • Rytme og balanse.
  • Treningsmengde.
  • Og den pedagogiske tilnærmingen til treningen.

Trent for lite

- Jeg tror det er blitt trent og satset for lite på skøyting i norsk langrenn. Kanskje heller ikke forbildene på teknikk har vært de riktige, mener Wisnes. Spesielt på kvinnesiden har resultatene i skøyting vært svake de siste åra. Og landslagssjef for kvinnene, Kjetil Grindheim, har tatt signalene og lagt om treningen.

- Ja, vi har større fokus på kvaliteten i øktene. Vi trener mer skøyting i større fart enn før, sier Grindheim til Dagbladet. Norges beste langrennsjente, Bente Skari, er den eneste som er blitt testet i prosjektet så langt.

- Personlig tror jeg det er teknikken jeg kan bli bedre på. Jeg vil gjerne bli bedre i skøyting, men jeg er usikker på om jeg noen gang kan bli like god der som i klassisk, sier Skari til Dagbladet.

KNUSTE SPESIALISTENE: Frode Andresen knuste de beste langrennsspesialistene da han ble nummer tre under årets femmil i NM på Vang. Kristen Skjeldal og Frode Estil hadde mer enn nok med å henge på skiskytteren som nå brukes som forbilde for yngre langrennstalenter.