Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frode Estil: «Bedre å være evig toer enn evig sjuer.»

SOLDIER HOLLOW: Frode Estil (29) gjennomførte reine repøvelsen fra fjorårets Lahti-VM, da han tok plassen bak esteren Andrus Veerpalu. Heldigvis tapte han med mer enn et tidel i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var verre å få sølv i fjor. Jeg gikk mitt beste løp for året, og da kan jeg ikke være annet enn fornøyd, sier Estil.

At han nå er i ferd med å rettferdiggjøre en tittel som «evig toer», la ingen demper på humøret til den høyreiste nordtrønderen.

- Å nei. Det er bedre å være evig toer enn evig sjuer, parerer Estil med et smil.

At han atter en gang taper et gull for Andrus Veerpalu, minner mest om en forbannelse.

- Er det noe magisk mellom deg og han esteren?

- He, he, si det. Jeg skjønner det kan virke sånn, men det er nok mer tilfeldigheter.

Knekt halvveis

Estil har hatt en vanskelig OL-oppkjøring. Etter flere sterke pallplasseringer i verdenscupen før jul, ble han sjuk i jula. Det satte ham tilbake, og reduserte sjøltilliten foran OL-starten.

- Ja, det er alltid mye lettere når man vet at man er i form, og slipper å leite for å finne den. Før rennet følte jeg ingen forventninger. Verken fra meg selv, eller andre. Og det tror jeg var en stor fordel.

Estil har sneket seg i form, og latt Anders Aukland og Erling Jevne bære favorittstempelet utad.

- Hadde du spurt før løpet, så hadde ikke jeg tippet på at jeg skulle bli beste nordmann på denne distansen.

- Fornøyd

Men det ble han. Egentlig uten særlig konkurranse. Fra å lede de første fire kilometerne, ble han gradvis distansert av Veerpalu. Mellom sju og åtte kilometer satte esteren inn gullstøtet, og Estil måtte konse på sølvet.

- Veerpalu gikk et veldig sterkt løp i dag. Jeg hadde ham som en av favorittene på forhånd, og det var bare utrolig sterkt av ham å vinne med så mye som i dag. Klassisk-teknikken hans i slake, lange oppoverbakker er virkelig forbilledlig. Estil er også stolt over sin egen prestasjon.

- OL har jo vært det store målet mitt hele sesongen, og når jeg går mitt beste løp her, så er jeg fornøyd. Det viser vel kanskje at jeg er flink til å beholde roen, sjøl om jeg har perioder der jeg sliter.

Trenger perm

Etter målgang ble Estil nedringt av prominente herrer fra hjemkommunen Lierne.

- Ja, jeg hadde både rådmannen og ordføreren på tråden, smiler Estil.

- Hva sa de?

- De gratulerte meg med medaljen, men egentlig glemte jeg å si noe viktig til rådmannen Karl Fagerli.

- Ja vel?

- Han er nemlig sjef for heimevernskompaniet mitt. Og jeg hadde fått en innkalling til repøvelse i april. Jeg glemte å be ham om permisjon. Får håpe det ordner seg seinere, sånn at jeg får forberedt meg til å gå flyktningrennet i starten av måneden, ler Frode.

Det blir neppe noe problem å overtale herr Fagerli om det når Estil vender hjem med olympisk sølv i bagasjen.

- Dette gir sjøltillit til at jeg kan være med på jaktstarten og på femmila.

- Men helt ærlig. Det må jo føles litt bittert å ta sølv i et OL?

- Ja, jeg kommer ikke til å være fornøyd med å ta sølv i lang tid framover, men i dag så er jeg bare nødt til å være det.

BESTE NORDMANN: Før løpet snakket alle om Erling Jevne, Per Elofsson og Anders Aukland. Men i mål var det Frode Estil (sølv) og Andrus Veerpalu (gull) som kunne smile bredest.
Hele Norges coronakart