Frode Estil kan hjelpe russerne til OL-gull

Fikk besøk av Veerpalu og Välbe i Meråker.

NORSK HEMMELIGHET I BÅNN: Detaljene rundt en bra langrennsslip er yrkeshemmeligheter, men Frode Estil har i hvert fall fått bekreftet at det var ski slipt i Meråker som skled fra Petter Northug på Lillehammer i helgen.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NORSK HEMMELIGHET I BÅNN: Detaljene rundt en bra langrennsslip er yrkeshemmeligheter, men Frode Estil har i hvert fall fått bekreftet at det var ski slipt i Meråker som skled fra Petter Northug på Lillehammer i helgen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går kunne Trønder-Avisa fortelle at skiene Maxim Vylegsjanin skled fra Petter Northug og Finn Hågen Krogh med ned mot stadion i langrennsstafetten på Lillehammer søndag, var slipt av MX Sport i Meråker.

Slipen er blant annet utviklet av vår tidligere verdens- og olympiske mester i langrenn, Frode Estil.

- Det er jo ikke jeg som sliper skiene, men det var jo en fjær i hatten for sportsbutikken at skiene til Vylegsjanin var så bra, sier Estil til Dagbladet.

Idealføre søndag
Skisliping er et eget spesialområde i langrenn, og på internasjonalt toppnivå er det hårfine marginer i slip og smøring som avgjør hvem som har de beste skiene for dagen. Da Vylegsjanin skled fra både Northug og Krogh inn mot stadion søndag, var det i hvert fall ingen tvil om hvilken slip som var best den dagen.

- Det var nok idealføret for den slipen der på søndag. Det var kaldt og snøvær, det har vi litt av i Meråker også, ler Estil.

Men de har andre ting i Meråker også. Gode treningsforhold for eksempel. Og det var under et treningsopphold om sommeren for mange år siden at historien om den såkalte Estil-slipen begynte.

En ester i Meråker
Estil har bestandig vært veldig opptatt av ski, og å få testet ut hva som fungerer best. De estiske langrennskongene Jaak Mae og Andrus Veerpalu var begge på trenignsleir i Meråker en sommer, og satte igjen noen par ski hos Estil for å få dem slipt av ham.

Det var de to gutta så fornøyde med at de fortsatte å slipe skiene sine i Meråker.

Men da de to esterne la skiene på hylla gikk smøreren deres, Urmas Välbe, over til å bli servicemann for det russiske landslaget. Der anbefalte han Estil-slipen i Meråker til de russiske langrennsløperne, og plutselig sto skisliper Kristian Skrødal og slipte blant andre Vylegsjanins ski.

Det har han gjort i tre år nå.

- Jeg satt hjemme og så på stafetten på søndag, og da jeg så at Vylegsjanin skled fra Northug nedover var jeg kjapp med å sende en tekstmelding til smøreren om det var vår slip under skiene. Det bekreftet han ganske fort. Det er jo aldri noe artig at Norge blir tatt rotta på i en stafett, men det sukrer jo pillen litt at det skjedde med vår slip, sier Estil.

Tilgjengelig for Norge
Foreløpig har ikke det norske landslaget tatt i bruk Estil-slipen, men det er ikke fordi Frode og gutta i Meråker holder noe hemmelig for Petter Northug og det norske landslaget.

- Vi har sendt slipene våre til det norske laget, så de har den på noen testski i hvert fall. De har full tilgang til dem hvis de vil, men jeg tror nok Norge har de beste skiene uansett, sier Estil.

Med mindre det skulle bli skikkelige Meråker-forhold i Sotsji, da. For da har russernes Estil-slip bevist at de i hvert fall har fungert bedre ved minst en anledning tidligere.

Og så er det sånn med skisliping, at når forholdene endrer seg, må løperne også bruke en annen slip under skiene. Da er det ikke sikkert at det er Estil-slipen som er den beste lenger.

- Det er jo på bløtt føre at de norske har hatt overlegent best ski. Blir det plussgrader i Sotsji tror jeg ikke Vylegsjanin sklir fra Petter i front i hvert fall, sier Estil.

EN MANN FOR SINE SKI: Frode Estil har alltid vært veldig opptatt av utstyret. Nå satser han på å bli best i verden på å slipe ski.
Foto: Brynjar Skjærli
EN MANN FOR SINE SKI: Frode Estil har alltid vært veldig opptatt av utstyret. Nå satser han på å bli best i verden på å slipe ski. Foto: Brynjar Skjærli Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer