Frode felt av børsa

Får ikke langrennsløperne en voldsom formutvikling, går VM-femmila uten norske medaljekandidater. Kanskje kan vi ikke stille fullt lag engang. Fordi vår beste skøyteløper sitter hjemme.

Frode Andresen heter han, og er til daglig skiskytter. Det er også hovegrunnen til at han ikke fikk bli med til VM. Frode har gått for få rene langrenn til at han var selvskreven i VM-troppen. Derfor er det liksom legalt å vrake ham, selv om både herretrener Carl Henning Gran og sportssjef Bjørnar Håkensmoen fryktelig godt vet hva han står for, og også vet at han per i dag er landets beste skøytende femmilsløper.

Frode Andresen måtte ha gått fryktelig fort under NM i Molde for å komme til VM. Han gikk bare sånn måtelig, til ham å være - selv om han slo alle langrennsløperne. Dermed prioriterte langrennsfamilien sine egne. Det har lett for å bli sånn, at man verner litt ekstra om egen familie.

Forståelig, men ikke kynisk nok for den som har som målsetting å hevde seg i toppen i en av verdens fysisk hardeste idretter.

Femmila er VMs siste øvelse. Og slik det ser ut i dag, er ikke Norge i nærheten av pallen.

Thomas Alsgaard må finne en form han er mer enn fem mil unna for tida. Klarer han det, som jeg tror, vil han primært bruke den på jaktstart og stafett. Ei femmil på tampen blir fort for drøyt, selv for Thomas.

Tor Arne Hetland er sprinthåp. Men kan også gå gode 50-kilometre. Sesongen hittil, med mye sjukdom og smårusk, bærer ikke bud om noe medaljeløp.

Tore Ruud Hofstad representerer skøyteframtida, men er ikke voksen nok til å hevde seg på maratondistansen enda.

Kristen Skjeldal er ingen vinnertype. Selv når han er i form, blir det gjerne 4. plasser. Dessverre, ingen hadde fortjent et VM-gull mer enn han.

Frode Estil er en gullkandidat, men det er i klassisk.

Odd-Bjørn Hjelmeset er i samme situasjon som Estil.

Anders Aukland og Tore Bjonviken kan begge skøyte, men langt fra godt nok til å vinne ei VM-femmil.

Håvard Bjerkeli er primært i VM for å sprinte.

En uthvilt Frode Andresen ville vært en gulljoker på ei femmil. Langrennsledelsen har valgt å vrake ham til fordel for en sprinter. De argumenterer greit nok for valget, og kan strengt tatt ikke tas på verken kriterier eller saklighet.

Men faktum er at langrennsgutta nå har valgt å reise til VM med tre sprintspesialister (Hetland, Bjerkeli og mannen som tas ut etter Reit im Winkl), og ikke en eneste (per i dag) gullkandidat på 50-kilometer.

For meg vitner en slik avgjørelse i beste fall om dårlig skjønn.

I verste fall om mangel på mot.