Frode frykter utestengelse

Skiskytter Frode Andresen (27) har så høye naturlige blodverdier at han frykter at det i verste fall kan bety at han blir nektet å starte i en konkurranse.

Gjennom blodprøver tas det helsesjekk av idrettsutøvere foran konkurranser for å forsikre seg om at utøverens blod ikke er så tjukt at det kan være helsefarlig med en fysisk tøff konkurranse. # Da kan man risikere blodpropp.

Dette måles i hematokrittverdier - og i skiskyting er øvre grense for start 52.

- Det er ikke unaturlig for meg å ligge et sted mellom 50 og 52. En gang har jeg også testet over 52, i en uoffisiell test internt, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Ved siste måling hadde sist sesongs verdensmester hematokrittverdi på 49.

I helga ble det avslørt at tester under VM i Holmenkollen i februar viste at mellom 20 og 40 skiskyttere hadde unormalt høye blodverdier.

- Skummelt

- Jeg har hatt høye blodverdier helt fra jeg var liten, og det er jo litt skummelt at vi som ligger høyt helt naturlig i verste fall kan risikere å bli nektet start av helsemessige årsaker, uten at vi har gjort noe ulovlig.

Ved måling på over 52 får skiskyttere en karantenetid på fem dager - hvor det tas en ny test. Er verdien da under det tillatte får utøveren startsignal.

Ingen mistanke

Tross sine høye verdier frykter ikke Frode Andresen mistanker om bloddoping.

- Man må forholde seg til faktiske tall. Og de viser at jeg alltid har hatt høye verdier. Det er først grunn til å mistenke noen for bloddoping den dagen en test viser at man ligger unormalt over det man vanligvis har. Jeg har hørt om utøvere som har verdier som normalt ligger på 56 og 57, sier Andresen.

Han håper en 100 prosent sikker metode å avsløre bloddoping på vil sørge for at han og andre som ligger høyt ikke vil få en mistanke rettet mot seg i framtida.

- Det kan også være en idé å gi oss et slags sertifikat som viser at dette er naturlige verdier. Det ville vært utrolig surt å bli nektet å starte i et VM-løp på grunn av at ens egen kropp produserer høye verdier.

PS! I 1989 ble skiskytter Sylfest Glimsdal mistenkt for doping etter en dopingtest som slo ut på 9 i testosteron, og dermed gikk langt over grensa på 6. Han fikk bevist at han hadde så høy verdi helt naturlig, og fikk papirer som viste det.

<B>SERTIFIKAT:</B> Frode Andresen vil gjerne ha et sertifikat som viser at hans høye blodverdier er naturlige.