Frode Olsen reddet finalebilletten

To tigersprang av Frode Olsen sendte Stabæk til klubbens første cupfinale. Keeperveteranen holdt hodet kaldt da det ble straffesparkkonkurranse i onsdagens semifinale mot Moss.

- Jeg ser litt på spillertypen, og hvilken fart han tar. Så velger jeg hjørne ut fra det, forklarte dagens helt etter redningene som ga 3-1 og finalebillett.

Ingen greide å overliste verken Olsen eller Rino Hansen i mossemålet i løpet av 120 minutter, men det måtte falle en avgjørelse på Melløs. I straffekonken bommet lagene én gang hver og scoret én gang hver før Olsen viste seg fram.

Som en katt lå han i det høyre hjørnet sitt og nektet Leif Erik Andersen scoring, og historien gjentok seg på forsøket fra keeperkollega Hansen. Da den tidligere mossespilleren Martin Andresen satte inn 3-1 var kampen avgjort, og Stabæk-gjengen - med Ingebrigt Steen Jensen i spissen - kunne slippe jubelen løs. Drømmen om Ullevaal var gått i oppfyllelse.

Fotballeventyr

- Helt ubeskrivelig. Nå skal vi våkne hver dag fram til 1. november med et smil om munnen. Bæringene og askerbøringene skal få oppleve et fotballeventyr, strålte Steen Jensen. Måten kampen ble avgjort på likte han imidlertid ikke.

- Straffekonk er noe tull. Det burde vært omkamp på Nadderud.

Bortsett fra langtidsskadde Karl-Petter Løken er Frode Olsen den eneste av Stabæk-spillerne som har vunnet en cupfinale tidligere. Han voktet Strømsgodset-målet da Rosenborg ble slått 3-2 i 1991. Året før satt han på RBK-benken da trønderne vant finalen mot Fyllingen, men rogalendingen hadde ikke spilt nok kamper til å få kongepkalen. Denne sesongen kan han få med seg både bronsemedalje i serien og kongepokal.

Ekstremt gøy

- En bronsemedalje setter jeg høyt, for den er karakerboken, men cup er ekstremt gøy. Stemningen er fantastisk selve finaledagen, og det ville vært stort å ta hjem cupen. De andre spillerne har noe å glede seg til, mente Olsen.

Stabæk så ikke ut som noe vinnerlag de første 45 minuttene. Spillerne var tydelig preget av stundens alvor mot et aggressivt hjemmelag. Dårlige mosseavslutninger og en trygg Olsen holdt gjestene inne i kampen. Farligst var det kvarteret etter pause da et skudd fra Dagfinn Enerly traff et Stabæk-bein og dalte ned mot vinkelen, men Olsen var der også.

- Det kunne ha vippet begge veier, men jeg syntes aldri at de truet oss 100 prosent, sa Frode Olsen.

Snytt for straffe?

Mossetrener Knut Torbjørn Eggen var av en annen oppfatning. Han følte at laget hans ble snytt for straffe da Jerry Månsson ble lagt ned av John A. Skistad i 2. ekstraomgang.

- Mange som har sett tv-bildene mente at det var klar straffe. Slike avgjørelser går sjelden i favør av det angripende lag, mente Eggen.

- Fra min posisjon så det ikke ut som straffe, sa Frode Olsen.

Straffene som ble tatt etter at ekstraomgangene var over ville ikke Eggen mene noe om, bortsett fra at det var håpløst. - Straff ekonk er bingo hver gang, enten det er Moss eller Brasil som spiller. I selve kampen syntes jeg at vi løste arbeidsoppgavene bra. Stabæk slapp lite til, men selv hadde vi ikke nok overskudd i angrepsfasen, sa Knut Torbjørn Eggen.