Frode tar en gammel dansk

Åge Hareide har snakket med Danmarks landslagstrener Morten Olsen mens Italia-boss Marcello Lippi har snakket med sine spillere. Om Frode Johnsen.

PALERMO (Dagbladet): -  Jeg vil at Frode skal gjøre den jobben Jon Dahl Tomasson gjorde så bra da Danmark møtte Italia i EM (0- 0), sier Åge Hareide til Dagbladet.

Med andre ord:

Det Åge Hareide vil ha av Rosenborg-spilleren i kveld er den perfekte kampen som hengende spiss.

Han vil ha en to og en halv måned gammel dansk superprestasjon.

Jon Dahl Tomasson var hodesterkt oppspillpunkt, bevegelig uten ball og ekstremt villig og god defensivt da danskene møtte Italia i Guimaraes. Akkurat slik Frode Johnsen var det da Norge møtte Belgia på Ullevaal for to og en halv uke siden. Og Italias landslagstrener Marcello Lippi - som tidligere i uka uttalte at spillerne hans må ha et spesielt øye til Frode Johnsen - har garantert finstudert begge kampene.

Og tatt sine forholdsregler.

-  Jeg er glad de fleste lag trenger en type som meg, sier Frode Johnsen. -  Hvis ikke hadde jeg ikke spilt fotball på dette nivået.

Feilvendt ved fødselen

Frode Johnsen er født som feilvendt spiss. Han har aldri lært å utfordre en forsvarsfirer med ballen i beina. Men har mye annet, og spesielt det som trengs i mellomrommet mellom spissen og midtbanen.

I tillegg har han en sjelden ork og vilje.

-  Jeg passer inn der - jeg gjør det, sier Frode Johnsen til Dagbladet. Og det han sier må ikke oppfattes som sjølgodt skryt. For når Åge Hareide finsnakker Frode Johnsen til en maksimal forestilling i kveld - og Marcello Lippi bruker spillemøte-tid på Norges mellomrom-mann - så er han hånda i den hansken.

Han passer.

-  Åge har påpekt at jeg skal gjøre det jeg er bra på. Jeg skal tidlig opp i mellomrommet, vinne i lufta og ikke bruke for mange berøringer når ballen er på bakken. Og så skal jeg bruke løpsstyrken min. Det blir som vanlig, smiler Frode Johnsen.

Avtaler med Carew

Samarbeidet med John Carew, som starter kveldens VM-åpning på topp, skal gjennomsnakkes i dag. Det er nemlig viktig at oppspillpunktet Johnsen og bakromsløper Carew vet hvordan de skal forholde seg til hverandre.

-  Timingen oss imellom er veldig viktig, sier Frode Johnsen. -  John og jeg avtaler hvor stussen fra mitt hode skal gå. Og får vi til det, og John får litt plass, kan det bli livsfarlig.

-  Med det drivet han har rettvendt i bakrommet kan det fort bli en scoring.

Frode Johnsen herjet mot Belgia og fikk best karakter av alle de norske spillerne. Likevel skulle han ønsket enda mer spill i mellomrommet.

-  Det kan godt bli mer - det er da vi blir farlige, sier han.

Resten handler om å demme opp for Italias forventede starttrøkk.

-  Det kan bli vanvittig i begynnelsen. Vi må for all del ikke falle for langt tilbake. Og så skal vi gi dem litt trøbbel - vi skal ikke bare halse etter. I tillegg skal vi selvfølgelig skape noe på dødball.

Ingen frykt - bare glede

Åge Hareide stengte den siste halvtimen av torsdagens trening for å øve dødballvarianter. Frode Johnsen forteller Dagbladet at det ikke kommer noen overraskelser.

-  Vi kommer ikke til å gjøre noe vi ikke har gjort før, sier han.

-  Men det vi skal gjøre skal vi gjøre godt.

Norge er så klare for Italia at kampen godt kunne vært spilt i går. Stemningen er maksimal - alle mann gleder seg. Og i et lag hvor humøret sprudler smitter de gode egenskapene.

Fra mann til mann.

-  Mye av det skyldes at folk passer i de rollene de har fått i laget, sier Frode Johnsen. -  Det var litt manko på det før. For nå har vi klassiske kantspillere og en klassisk mellomromspiller.

-  Det er klart vi gleder oss.

KLAR FOR DET MESTE: Tippeligaens toppscorer Frode Johnsen er glad for at landslagssjefen ønsker han skal gjøre det han er bra på. - Jeg skal tidlig opp i mellomrommet, vinne i lufta og ikke bruke for mange berøringer når ballen er på bakken. Og så skal jeg bruke løpsstyrken min. Det blir som vanlig, smiler Frode.