Frode trener for femmila

Vrakede Frode Andresen (28) trener fortsatt som om han skal gå femmila i ski-VM, i tilfelle det likevel skulle dukke opp en åpning i 12. time.

HØNEFOSS/OSLO (Dagbladet): - Jeg håper naturligvis ikke at Tor Arne Hetland skal gå dårlig på ski, men jeg er åpen for alle muligheter. Det ville vært veldig dumt om jeg ikke var maksimalt forberedt på femmila om det til slutt skulle ende opp med at jeg får gå, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Flom av sympati

Formsvake Hetland er tittelforsvarer på sprinten, og opptar ingen plass i VM-troppen om han velger å bare fokusere på den distansen i VM. I så fall kan det gi åpning for at Frode Andresen likevel får gå femmila i Val di Fiemme.

Etter vrakingen mandag har skiskytteren knapt hatt tid til annet enn å sitte i telefonen. Støtte og sympati har strømmet inn fra kjente og ukjente. Det voldsomme engasjementet blant folk har overrasket - og gledet.

- Det har jo tatt helt av, og det har vært artig å se hvor stor støtte jeg har fått. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle bli så massivt, sier Frode Andresen.

- Primært skiskytter

På Redaksjon EN på NRK1 mandag kveld mente hele 96 prosent av de som ringte inn at det var feil av langrennsledelsen å vrake Frode Andresen til ski-VM. På dagbladet.no i går ville 92,2 prosent av de rundt 2000 som sa sin mening, sende Andresen til ski-VM.

- Det er jo overveldende. Men jeg har ingen «bad feeling» overfor skiforbundet, selv om jeg lenge har hatt en drøm om å gå femmila i VM. Det er kremdistansen og manndomsprøven. Det største du kan vinne som skiløper.

- Hva ville vært størst - VM-gull i skiskyting eller langrenn?

- Idrettslig ville det kanskje vært hipp som happ. Men langrenn er ikke min idrett, så jeg ville kanskje følt det som en større prestasjon. Og det ville definitivt vært en større fysisk prestasjon å vinne femmila.

- Har du vurdert å bli spesiallangrennsløper?

- Nei, primært er jeg skiskytter. Men jeg trives med å kombinere de to. Få i pose og sekk. Sånn vil det også være i framtida, sier Frode Andresen.

Juksestempel

For bare tre år siden ble samme Andresen stemplet som juksemaker, etter at han i Kollen-VM i skiskyting i 2000 gikk flere VM-løp med et ladd magasin i låskassa. Det endte med en bot på 15000 kroner og en reprimande. Samme våren ble han også utestengt fra landslaget fordi han ikke snakket nok (!) og fordi han trente mer enn han fikk beskjed om.

De episodene virker fjerne i dag. Nå har han nesten hele nasjonens sympati.

- Jeg opplevde alt bråket etter Kollen-VM i 2000 som en mediagreie, men jeg er naturligvis veldig takknemlig for den støtten folk viser meg nå. For jeg har fått mye juling opp gjennom åra. Marginene har sjelden vært på min side.

- Har du forandret deg, eller har folk bare fått et annerledes syn på deg i tida mellom episoden i Holmenkollen for tre år siden og fram til i dag?

- Jeg er den samme personen. Men jeg er blitt noen år eldre og har fått masse livserfaring. Det er den beste skolen man kan gå. Men vi må heller ikke glemme at dette bare er idrett. Og i idretten går det opp og ned. Derfor tar jeg heller ikke av selv om jeg føler støtte. Det er ikke sånn at jeg søker popularitet, sier Frode Andresen.

Utslitt

I dag tidlig reiser han til Lahti, hvor det er verdenscuprenn lørdag og søndag. Og han er usikker på hvordan formen er akkurat nå. Oppstyret de siste dagene har også tæret på energien til sølvmedaljevinneren fra tremila sist helg.

- Tremila var en barneleik i forhold til det kjøret jeg har vært igjennom nå. Selv om det har vært positivt hardt, føler jeg meg mørbanka og helt tom akkurat nå. Men jeg skal prøve å skjerpe meg maks til helga, sier Frode Andresen.

KJØKKENVEIEN TIL VM? Hjemme i Hønefoss forbereder Frode Andresen seg som om han skal gå ski-VM i Italia. - Det ville vært veldig dumt om jeg ikke var maksimalt forberedt på femmila om det til slutt skulle ende opp med at jeg får gå, sier Andresen.