Frode trodde han var frakjørt

Gikk i kjelleren og kapret sølvet.

SAPPORO (Dagbladet.no): Ved siste runding på VM-femmila, etter 46,25 kilometer var Frode Estil 7,6 sekunder bak tetgruppa.

Og ute av gullkampen?

Det trodde han selv, bekrefter 34-åringen overfor Dagbladet.no etter sin aller siste øvelse i et mesterskap.

Gir seg

Han legger opp på toppnivå ved sesongslutt, og fikk igjen vist fram sin enestående vilje og enorme styrke da han gikk inn feltet på sistesløyfa.

- Jeg trodde løpet var kjørt. Jeg måtte ned i kjelleren og hente opp noen reserver. Det virket som om de andre også merket kjøret, noen blir paralysert når de lukter medalje, sier Frode.

Ikke Estil.

Han tok dem igjen, så kjørte han fra tyskerne Jens Filbrich og Tobias Angerer opp den siste kneika. Makan til opphenting og offensiv.

OMBYTTEDE ROLLER: For to år siden vant Frode Estil gull og Odd-Bjørn Hjelmeset bronse. Nå ble det sølv på Estil og gull til Hjelmeset. Foto: EPA
OMBYTTEDE ROLLER: For to år siden vant Frode Estil gull og Odd-Bjørn Hjelmeset bronse. Nå ble det sølv på Estil og gull til Hjelmeset. Foto: EPA Vis mer

- Det var ikke noe ordentlig rykk, ikke noe Oberstdorf-rykk, sier Frode.

- Bra det ikke var noen andre

I Oberstdorf tok han gull og Odd-Bjørn Hjelmeset bronse. I dag hektet Hjelmeset seg på, de to fikk ei god luke og kjempet side om side inn til mål.

Inn i siste sving kjempet de om innersvingen, den tok Estil. Det ble en norsk-norsk tvekamp, der Hjelmeset var friskest og staket seg først over målstreken.

- Odd-Bjørn er litt raskere enn meg, han ble litt for god for meg.

På bildene ser du likevel libygg Estil glise. Sølv i dag var ikke noe nederlag.

- Jeg hadde ikke lyst til å gi han seieren, men det var bra det ikke var noen annen.

- Når jeg først skal bli slått, er det godt det var Odd-Bjørn.

Ikke vemodig

De to veteranene har trent sammen de siste 15 årene. Mens Estil har kapret to individuelle gull sto kompisen uten den gjeveste seieren.

- Det var artig å stå sammen med Odd-Bjørn på pallen i dag. Han gikk rått på stafetten, det er moro at det ble akkurat han som vant.

- Er det vemodig å stå her i dag?

- Nei, Jeg er et eneste stort glis, jeg.

Han har ikke tenkt så mye på at femmila er avskjeden hans med langrenn på mesterskapsnivå. Fra sommeren av blir han lærer på skigymnaset hjemme i Meråker på fulltid.

Der kan han lære bort evnen til å ta seg helt ut.

- På hver femmil, enten det er NM eller VM, så må jeg langt ned i kjelleren. Jeg har satt mangt et spadetak der, sier Frode.

- Hvordan er det å avslutte VM-karrieren med sølv?

- Det er bestandig like godt å ta medalje, det er utrolig artig. Femmila har vært målet hele året.

Derfor var det aldri aktuelt for Estil å ikke prøve seg, da han så fem løpere 20 meter foran seg i sporet med drøyt tre kilometer igjen.

Han ga blaffen i at han følte seg ferdig.

- Jeg gir aldri opp, og fikk betalt for det.

I form av en medalje, for 13. og siste gang i et mesterskap.

SÅ NÆRE VAR FRODE: Det var ikke mer enn halvannen meter som skilte Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset etter 50 kilometer i Sapporo.