NR4: Søndag sykler Chris Froome inn til Paris med den gule trøyen trygt på skuldrene. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
NR4: Søndag sykler Chris Froome inn til Paris med den gule trøyen trygt på skuldrene. EPA/GUILLAUME HORCAJUELOVis mer

Tour de France:

Froome: - Min vanskeligste tour-seier

Team Sky-rytteren sikret sin fjerde gule trøye etter «konservativ og effektiv» sykling.

MARSEILLE (procycling.no): En blanding av jubel og buing fra 50,000 tusen tilskuere så Chris Froome entre Stade Velodrome som årets vinner av Tour de France.

I den varme ettermiddagssolen i Marseille, innkasserte Team Sky-rytteren sin fjerde tittel etter en stødig tempoprestasjon rundt den vakre gamlebyen langs Middelhavet.

32-åringen økte sin ledelse til 54 sekunder på Rigoberto Urán (Cannondale), og ligger dermed an til å ta verdig seier etter parademarsjen inn til Paris søndag kveld.

Froome vil ta sin snevreste sammenlagtseier i den franske hovedstaden. En triumf som vil bli husket for manglende panache og fanfare. Briten er nemlig bare den sjuende tour-vinneren som tar gult uten å vinne en etappe underveis*.

Selv kaller han seieren «konservativ og effektiv». Og selv uten dominante etappeseiere – som til Mont Ventoux i 2013 eller til La Pierre Saint Martin 2015 – føler han ikke at triumfen er noe mindre verdig.

– Ikke i det hele tatt. Taktikken var alltid å takle dette som et treukersritt, tatt i betraktning ruten vi hadde foran oss. Det var aldri én etappe som skulle avgjøre hele rittet eller blåse alt i luften. Man så ingen store forskjeller på enkeltetapper. Ja, jeg hadde en dårlig dag i Pyreneene og etappen til Peyragudes, der jeg tapte 20 sekunder. Men jeg synes dette rittet innebefattet selve essensen av en Grand Tour, sier Froome.

– Løypen gjorde kanskje syklingen i fjellene mer innesluttet og mindre aggressivt. Den første og den siste tempoen formet rittet mye, sier Froome – hvis lag ble kritisert for å ha spekulert i regelverket med sine aerodynamiske Vortex-trøyer.

Mislykket «Sky-Proofing»

Med bare tre fjellavslutninger og 35 tempokilometer har arrangøren forsøkt å gjøre det vanskelig for Team Sky og Froome i år. Det man i golfverdenen kalte «Tiger Proofing», når PGA-tourens arrangører bevist gjorde banene utfordrende for Tiger Woods, har ikke fungert etter ønske for ASO. For WordTourens rikeste lag har tilpasset seg utfordringene.

I fjellene har britens urokkelige pretorianergarde vekslet mellom konservativ dampveivals og aggressive angrep. Baskeren Mikel Landa på den korte og eksplosive fjelletappen til Foix sendt i angrep for å legge press på de nærmeste rivalene Romain Bardet (Ag2r) og Rigoberto Urán (Cannondale).

Mens polakken Michal Kwiatkowski har vært til stedet i all slags terreng. Også da Froome hadde mekaniske problemer like før den avgjørende stigningen på etappe 15.

Froome har tatt tid i klassikeravslutninger (Rodez), sidevind (Romans-sur-Iseére) og på tempo (Düsseldorf og Marseille). Han har tettet luker i utforkjøringer og holdt rivalene i jerngrep oppover. Froome er således en komplett Grand Tour-rytter og nesten like allsidig som en sveitsisk lommekniv.

– Ja, jeg blir eldre. Men jeg håper også at jeg lærer mer og utvikler meg år for år. Jeg er blitt en mer komplett rytter som er blitt bedre i utforkjøringene og til å posisjonere meg i feltet. Taktisk sett håper jeg å bli bedre og lære mer i årene som kommer, sier Froome – som bør være tilbake for å kjempe om en femte Tour de France-tittel i 2018.

- Min vanskeligste seier

Skulle han lykkes, kommer han à jour med tourens fire femfoldige vinnere: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Men ingen av dem vekker noen følelser i Froome.

– Ikke noe særlig. Jeg er ikke typen til å ha idoler. Alle er nok enig at jeg har min egen stil på sykkelen. Jeg gjør det på min egen måte. Jeg kom dessuten til syklingen ganske sent i ungdomstiden min i Afrika. Jeg så ikke Tour de France før tiden da Armstrong syklet mot Basso. Dette er mine første minner av rittet. Jeg så aldri Merckx, Indurain eller de andre, og kjenner nok ikke historien deres heller.

– Men det er en stor ære å nevnes i samme sammenheng som disse storhetene. For min egen del tar jeg ett ritt om gangen. Først må jeg komme trygt til Paris med resten av laget. Men etter hvert har jeg lært meg å sette pris på de som har vunnet touren fem ganger. Det blir ikke enklere med årene og dette er min vanskeligste tour-seier.

Etter drøye 3400 kilometer leder Froome med 54 sekunder på Urán, mens Bardet strevde seg nok gjennom tempoen for å forsvare sin podieplass. Men bare med ett fattig sekund foran Landa. Froome avviser imidlertid at Sky vil forsøke å tette luken på søndagens etappe til Paris.

– Jeg har ikke snakket med resten av laget. Men jeg tviler sterkt på at det står på agendaen. Slik jeg ser det er sammenlagtkampen over og i morgen er det spurternes dag.

* Tour-vinnere uten etappeseiere: Pereiro 2006, LeMond 1990, Aimar 1966, Nencini 1960, Walkowiak 1956 og Lambot 1922.