Froome bedyrer sin uskyld

Dopingspørsmålene haglet etter gårsdagens etappe.

DOPINGANKLAGER: Etter gårsdagens maktdemonstrasjon opp Pyreneene, har dopingspørsmålene haglet mot Chris Froome. AP Photo/Laurent Cipriani / NTB Scanpix
DOPINGANKLAGER: Etter gårsdagens maktdemonstrasjon opp Pyreneene, har dopingspørsmålene haglet mot Chris Froome. AP Photo/Laurent Cipriani / NTB ScanpixVis mer

Etter å ha parkert konkurrentene på 8. etappe av Tour de France, måtte Sky-kaptein Chris Froome finne seg i å svare på de uunngåelige spørsmålene om doping.

I en idrett der dopede ryttere har innkassert seier på seier de siste årene, var det nok flere som rettet mistanke mot Froome etter hans triumfferd opp Pyreneene lørdag. Nærmeste utfordrer - lagkameraten Richie Porte - ble knust med 51 sekunder, og flere tror Sky-laget kan ha avgjort den 100. utgaven av Touren allerede.

- Jeg er 100 prosent ren, bedyret Froome etter etappen.

Han la til at han forstår at folk stiller spørsmål med tanke på syklingens historie, men tror idretten er renere i dag.

- Jeg vet at sporten har endret seg. Jeg kunne aldri ha oppnådd slike resultater om ikke sporten hadde endret seg, fortsatte briten.

Skitten generasjon I fjor var det daværende Sky-kaptein og Tour-mester Bradley Wiggins som måtte svare på de samme spørsmålene. Mens han langet ut mot nysgjerrige journalister, har Froome så langt klart å holde seg rolig.

- Resultatene nå er definitivt mer pålitelige. Spørsmålene burde vært rettet mot dem som vant sykkelløp for fem til ti år siden. Vi vet at doping var mer utbredt da.

- For meg er det et slags personlig mål å vise at sporten har endret seg, sa Froome med fingeren rettet mot Lance Armstrong og de andre dopede rytterne som regjerte tidlig på 2000-tallet.

Sikker Armstrong ble på sensommeren i fjor fratatt alle Tour-titlene etter å ha blitt kjent skyldig i doping. Senere innrømmet han i et TV-intervju at han hadde brukt prestasjonsfremmede midler under store deler av sin karriere.

- Jeg vet med sikkerhet at mine resultater ikke vil bli fjernet om 10-20 års tid. Det kommer aldri til å skje, fastslo Froome skråsikkert lørdag.

Og i det oversetteren var i ferd med å repetere rytterens ord på fransk, grep han mikrofonen på ny og fortsatte:

- Alle som faktisk tilbringer tid med laget vårt ser at dette er måned på måned med forberedelser. Treningscampene, høydeoppholdene, støtten fra laget, fra forloveden min. Dette er ikke «wow», det gir faktisk mening.

(NTB)