Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2018:

– Froome er fortsatt Team Skys kaptein

Thomas sverger troskap til lagkameraten etter to strake seiere i Alpene.

I TET: Etter tolv etapper leder Geraint Thomas (i gult) Tour de France foran lagkompis Chris Froome (bak). Jeff Pachoud/Pool via REUTERS
I TET: Etter tolv etapper leder Geraint Thomas (i gult) Tour de France foran lagkompis Chris Froome (bak). Jeff Pachoud/Pool via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Etter tre krevende dager i Alpene har sammenlagtkampen i Tour de France tatt en tydelig form med Team Sky på toppen av hierarkiet. Den interne rollefordelingen mellom lagets to frontfigurer – Geraint Thomas og Chris Froome – er imidlertid stadig gjenstand for spekulasjon og usikkerhet.

Det britiske laget ble ikke uventet møtt med buing på Alpe d’Huez da Thomas på den 12. etappen spurtet inn til sin andre strake seier, mens Froome karret seg inn til fjerdeplass etter å ha angrepet mot slutten av etappen.

Team Sky-duoen befestet dermed sin posisjon i toppen av sammendraget, med waliseren Thomas i gult og tittelforsvarer Froome 1:39 bak – etter en etappe der touren mistet nok en favoritt i form av Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), som måtte bryte rittet med et brudd i ryggen. Tom Dumoulin (Team Sunweb) er dermed tredjemann sammenlagt, 1:50 bak, og Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) fjerdemann, 2:46 etter.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

– Helt ærlig, har jeg vanskelig for å tro det. Forhåpentligvis klarer jeg å nyte å være i gult i morgen. I dag var det bare for hardt, sier Thomas – etter å ha forlenget det som er hans andre opphold i gul trøye.

Mens Froomes angrep mot toppen av Alpe d’Huez ble nøytralisert av Dumoulin, fremsto Thomas stoisk gjennom folkemengdene i den kaotiske finalen opp det legendariske alpefjellet, og viste seg klart best i spurten på oppløpet.

Seieren kom etter at Team Sky nok en gang fremsto som en uangripelig festning, og Steven Kruijswijks heroiske soloforsøk ble tauet inn halvveis opp Alpe d’Huez – mye takket være den unge colombianeren, Egan Bernal, 21-åringen som imponerer stort i sin Tour de France-debut for Sky.

– Hele laget kjørte strålende, men spesielt Egan. Han er bare 21 år, den yngste i feltet. Han førte an inntil det var fem kilometer igjen.

– Ikke i min villeste fantasi trodde jeg på seier i dag. Jeg så for meg at å følge de andre rivalene var det eneste jeg måtte gjøre i dag. Jeg gikk ut i fra at noen skulle holde unna. Selv da vi krysset målstreken tenkte jeg ”Er det noen foran?”

– Froome er kaptein

Den allsidige 32-åringen Thomas kan vise til en svært eklektisk palmarès. Ikke bare har briten olympiske medaljer fra velodromen, Thomas har også vunnet brosteinsklassikere som E3 Harelbeke og ukeslange etapperitt som Paris-Nice og Critérium du Dauphiné. Kaliberet hans i Grand Tours er imidlertid stadig et usikkerhetsmoment, med Thomas ofte tilbøyelig for velt, uhell eller kollapser i tredje uke.

Med ni etapper igjen av årets Tour, inkludert tre krevende dager i Pyreneene og en kupert tempo i Baskerland, har Thomas en komfortabel ledelse sammenlagt. Sky-rytteren er imidlertid ikke beredt på kunngjøre et mytteri mot Froome. Iallfall ikke i full offentlighet.

– Akkurat nå vil jeg bare nyte denne seieren. Men jeg kan si helt ærlig at Froome er fortsatt kapteinen vår. Han vet hvordan man sykler over tre uker. For min del, hvem vet, alt kan skje. Jeg kan ha en dårlig dag og tape ti minutter, innrømmer Thomas.

Mens Froome syklet inn til seier i Giro d’Italia, kommer Thomas til Tour de France etter en mer tradisjonell oppkjøring. Til forskjell fra tidligere utgaver, bemerker Thomas at han denne gang ikke har brukt for mye energi den første uken.

– Jeg håper å holde i tre uker denne gangen. Det er iallfall en stor forskjell fra tidligere, da jeg har gjort mye arbeid og ikke tenkt på sammendraget. Denne gang har jeg hatt det i bakhodet.

Saken er levert av procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!