Froome får tidsstraff etter mat-glipp

- Jeg gikk helt tom.

 HELT TOM:   Christopher Froome kan takke sin hjelperytter Richie Porte for at han kom seg gjennom dagens etappe. Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA / NTB Scanpix
HELT TOM: Christopher Froome kan takke sin hjelperytter Richie Porte for at han kom seg gjennom dagens etappe. Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Dagens etappe var virkelig godbiten under årets Tour de France. I tillegg til at rytterne skulle opp kjempefjellet Alpe-d'Huez to ganger, forserte de også fire andre kategoriserte stigninger.

I utforkjøringene ned fra Alpe-d'Huez,sprakk feltet opp, og Alberto Contador og lagkamerat Roman Kreuziger benyttet sjansen til å angripe Chris Froome, uten at de greide å få en luke.

Stjal showet For det var engelskmannen selv som startet showet i den siste monsterbakken. Det var ventet at konkurrentene skulle slite Froome ut, men Sky hadde ander planer.

To kjappe rykk i bånn av bakken gjorde at kun de største kanonene hang med. Og Froome var ikke ferdig der.

Det ventede angrepet på Sky kom aldri. I stedet var det Froome,Quintana og Rodriguez som parkerte resten av sammenlagtkanonene.  Froome fikk det akkurat som han ville ha det. De som var nærmest han i sammendraget falt av.

Men så gikk Froome helt tom. De to angrepene hadde kostet han mye.  Sky-kapteinen vinket desperat med hånda med fem kilometer igjen av etappen.

 FØRSTE FRANSKE:  Christophe Riblon gråt gledestårer da han sikret Frankrikes første seier i årets Tour de France. Foto: Kacky Naegelen / REUTERS / NTB scanpix
FØRSTE FRANSKE: Christophe Riblon gråt gledestårer da han sikret Frankrikes første seier i årets Tour de France. Foto: Kacky Naegelen / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Hjelperytter Richie Porte stormet ned til følegbilen og hentet næring. Det var bare et problem: Det var ikke lov  så sent i rittet. De to Sky-syklistene fikk begge en tidsstraff på 20 sekunder for stuntet.

- Det er slikt som skjer i rittet. Det var Richie som teknisk sett hentet det fra bilen. Så vi får se hva som skjer. Regler er regler når alt kommer til alt. Jeg får ta de 20 sekundene. Men hvis du ser på teknikalitetene var det Richie Porte som fikk mat fra bilen, ikke jeg. Jeg fikk maten fra Richie Porte. Kanskje det er noe som man må ta hensyn til, sa Froome ifølge TV2.

Duoen Quintana og Rodriguez parkerte han inn mål mot, og knappet inn i sammendraget.

Tjente i sammendraget Selv om Froome tapte til duoen, vant han flere sekunder på sine nærmeste konkurrenter i sammendraget. Valverde og Contador kom alle inn bak engelskmannen. Likevel viste SKY-kapteinen at han også er et menneske.

- Det var ikke et stort slag, selv om jeg tapte noe. Jeg gikk tom for sukker mot slutten. Jeg prøvde bare å gjøre mitt  beste de siste kilometerne. Det var tungt, innrømmer Froome etter dagens etappe.

Men selv om han gikk tom, tjente han til sine argeste konkurrenter i sammendraget. Tilbake til Contador har Froome nå over fem minutter.

 SLET:  Flere av sammenlagtkanonene fikk en veldig tøff dag på jobben. Foto: Joel Saget / EPA / NTB scanpix.
SLET: Flere av sammenlagtkanonene fikk en veldig tøff dag på jobben. Foto: Joel Saget / EPA / NTB scanpix. Vis mer

- Det var en god følelse å  høre at Contador tapte opp den siste bakken, sa Froome med et lurt smil. Det er tydelig at rivaliseringen mellom de to fortsatt lever.

Fransk seier Ni ryttere lå i brudd helt til de startet på stigningen opp mot Alpe-d?Huez; Moreno Moser, Tejay van Garderen, Jens Voigt, Arnold Jeannesson, Christophe Riblon,Andrey Amador, Sylvain Chavanel, Lars Boom, Tom Danielson. Men gruppa i front sprakk raskt opp, og Tejay van Garderen ble liggende i tet helt alene.

Avstanden tilbake til hovedfeltet lå hele tiden å vaket rundt sju-åtte minutter.

I den siste bakken rykket  BMCs Tejay van Garderen og  franske Christophe Riblon fra resten av gruppa. Begge to trengte desperat en seier. Men i de siste kilometeren opp monsterbakken rykker Riblon og sikret Frankrikes første seier i årets Tour.

Nordhaug imponerte Lars Petter Nordhaug kjørte inn til en 35.plass i dagens Tour. Nordmannen fikk en svært tøff dag på jobben. Kapteinen Mollema slet fryktelig, og nordmannen ofret alt for sin kaptein.

- Jeg følte meg bedre og bedre, og da vi kom inn her er jeg i kanonform. jeg forsøkte å sitte framme og  passe på  Mollema. Jeg følte meg vanvittig sterk og tettet igjen luka da han holdt på å dette av, sier Lars Petter Nordhaug til TV2.

Mollema falt ned til 6.plass i sammendraget.

- I den siste bakken prøvde vi bare å begrense skadene. Det var en utrolig opplevelse  dag. Med så mange nordmenn som heier. En drøm, sier Nordhaug til TV2.