NULL ARMSTRONG-OPPMERKSOMHET: Sammenlagtleder Chris Froome bryr seg fint lite om at  Lance Armstrong sykler to Tour de France-etapper før proffene. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix
NULL ARMSTRONG-OPPMERKSOMHET: Sammenlagtleder Chris Froome bryr seg fint lite om at Lance Armstrong sykler to Tour de France-etapper før proffene. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpixVis mer

Froome fnyser av Armstrongs retur til Tour de France

- En ikke-hendelse for vår del.

CAUTERETS (procycling.no): Kampen om gult tok en dags pause onsdag på stigningen til majestetiske Tourmalet og den vakre finalen til Cauterets. Chris Froome (Team Sky) har derfor fortsatt en komfortabel sammenlagtledelse etter elleve etapper.  

30-åringen har både BMCs Tejay van Garderen (+2.52 minutter) og Movistars Nairo Quintana (+3.09) på trygg avstand, hvilket også var tilfellet etter den brutale avslutningen til La Pierre-Saint-Martin tirsdag.  

Torsdag kan imidlertid sammendraget nok en gang endre seg på dramatisk vis, når feltet skal gå i mål på Plateau de Beille.

Den 15,8 kilometer lange stigningen (snitt på 7,8 prosent) gir som regel lite rom for en detente mellom favorittene.  

Lance i løypa
Parallelt med denne potensielt avgjørende dagen i Tour de France, gjør Lance Armstrong et uoffisielt comeback på franske landeveier. I forbindelse med Geoff Thomas sin innsamlingsaksjon til kreftforskning skal den kontroversielle amerikaneren sykle etappe 13 og 14 dagen før feltet.  

Thomas er en tidligere fotballspiller som har overlevd kampen mot kreft. Den tidligere Crystal Palace-spilleren tror deltakelsen til den vanærede Tour de France-vinneren bare vil gagne innsamlingen. Mannen som i dag bærer gult, Chris Froome, tror ikke texanenes retur til touren vil stjele oppmerksomhet fra det virkelige rittet.  

- Dette er Geoff Thomas sin veldedighet for kreftforskning. Jeg støtter hans sak, det er en sak som er veldig nært til mitt hjerte, sier Froome etter 11. etappe onsdag.  

Moren til Froome døde av kreft i 2008, bare få dager før han gjorde sin Tour-debut.  

- Jeg ønsker Geoff Thomas og resten av guttene hans lykke til, og håper at de samler inn så mye penger så mulig. Men som sagt, Lance er ikke på startstreken med oss. Det er en ikke-hendelse for vår del, fastslår Tour-lederen.  

Video vakte oppsikt
En Youtube-video av Froomes seier på Mont Ventoux fra 2013 ble nylig publisert på Internett. Den inneholdt Sky-rytterens prestasjonsdata, som blant annet viste det flere antyder er en mistenkelig lav puls mens hans klatret opp fjellet som kalles «Giganten i Provence».   

- Makspulsen min er normalt sett på 170. Mot slutten av en Grand Tour er det ganske normalt for meg å ligge 160, klargjorde Froome.

Team Skys Geraint Thomas opplever at sykkelsporten er i en unik situasjon hva gjelder mistenkeliggjøring av gode prestasjoner.

Den formsterke waliseren, som ligger på 5.-plass sammenlagt, tror ikke Froome lar seg påvirke av observatører som sår tvil ved hans triumfer.

- Det er synd at situasjonen i sporten vår er slik. Det er forståelig med tanke på hva som har skjedd tidligere. Men det er trist at alle som sykler bra blir mistenkeliggjort. Ingen i tennis eller fotball blir stilt slike spørsmål hvis de gjør det bra. Jeg sier ikke at de gjør noe galt. Men i sykling tror alle at du jukser hvis du er bra. Men jeg vet hva vi driver med, min samvittighet er god og det er alt som betyr noe, sier Thomas mens han kjører ned på rulle etter etappen.  

Ignoreres av stjernene
- Vi lever og ånder for denne sporten, men hva kan man gjøre. Det kommer alltid til å være folk som hater. Hvis du lar deg påvirke mister du fatningen. Vi må bare holde fokus på det vi holder på med - og holdes oss unna Twitter og det dritet der.  

Thomas tror heller ikke at Armstrongs tilstedeværelse i touren vil stjele oppmerksomhet fra rittet.  

- Kunne ikke brydd meg mindre om hva han (Armstrong) holder på med. Han har gjort nok skade, vi betaler for alt han har gjort galt. Vi er i vår egen verden og har det gøy. Lance og alle de kan gjøre hva de vil, fastslår Thomas.

Richie Porte er på bølgelengde med sine lagkamerater.  

- Hvem er han?, spøker Porte på spørsmål om Armstrong.  

- Det er hans rett (å sykle for en veldedighet). Han demokratiske rett som en amerikaner. Han kan gjøre som han vil, det betyr ikke noe for vår del, sier Porte fra døren til Skys lagbuss.  

- Jeg vet ikke om det skader sykling. Han er her for å fronte kampen mot kreft. Det betyr ikke noe for meg, eller noen av de andre gutta på laget, avslutter Porte.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

ET IKKE-TEMA: Sykkelsportens mest kjente dopingsynder, Lance Armstrong. Her er amerikaneren i Paris på avslutningsdagen av sitt siste Tour de France med proffene i 2010. Foto: Bas Czerwinski / AP Photo / NTB scanpix
ET IKKE-TEMA: Sykkelsportens mest kjente dopingsynder, Lance Armstrong. Her er amerikaneren i Paris på avslutningsdagen av sitt siste Tour de France med proffene i 2010. Foto: Bas Czerwinski / AP Photo / NTB scanpix Vis mer