IKKE SLÅTT: Contador kan bli en joker i årets tour. FOTO: Tim de Waele.
IKKE SLÅTT: Contador kan bli en joker i årets tour. FOTO: Tim de Waele.Vis mer

Tour de France:

Froome, glem ikke Contador

Tour de France tar fatt på to viktige etapper i Pyreneene.

PAU (procycling.no): «Ta risiko eller mist sjansen». Det er Romain Bardets motto, et som han påminnes konstant i Tour de France.

Ordene står nemlig skrevet på sykkelrammen. Og så fort han bikker hodet ned, vet han hva taktikken bør være.

Ned de våte, tekniske veiene i Jura-fjellene på etappe ni, var det derfor ikke overraskende å se den vågale Bardet og hans Ag2r-hjelpere i front. Sammen med Astanas Fabio Aru og Cannondales Rigoberto Urán var franskmannen den eneste som satte sammenlagtleder Chris Froome (Team Sky) under nevneverdig press.

Foran to potensielt avgjørende dager i Pyreneene, er det bare disse tre rytterne som ligger innenfor minuttet av den gule trøyen.

– Jeg tror Uran har et godt ritt på gang. Jeg vurderer han en trussel. Hvis han går, så går jeg rett etter. Jeg kommer ikke til å gi han noe rom. Alle som er så nære på dette tidspunktet i rittet, er en trussel. Aru og Bardet også, sier Froome.

Jokeren Contador

Men briten gjør kanskje feil dersom han glemmer Alberto Contador (Trek-Segafredo).

Den spanske Grand Tour-veteranen er riktignok drøye fem minutter bak etter flere velt. Men klatreren fra Madrid har med sin aggressive kjørestil i fjellene evnen til å prege utfallet. Om ikke til egen vinning, så kanskje til andre enn Froomes.

– Jeg tenker på Luis Ocaña som i 1976 ikke var stand til å vinne touren lenger, men som valgte (Lucien) Van Impe til å vinne, fremfor (Joop) Zoetemelk. Jeg ser at Contador kan gjøre det samme i år. Han er i stand til å angripe tidlig, sa Tour de France-direktør Christian Prudhomme til AFP.

Ocaña likte Van Impe bedre enn Zoetemelk, som aldri bidro i kampen mot Eddy Merckx.

Spørsmålet i denne touren er kanskje om Contador kan bli en nøkkelmann for noen av Froomes utfordrere? Contador har historikk som viser han kapabel til å snu en Grand Tour på hodet med ett enkelt angrep. Slik han gjorde på den nå legendariske Fuente Dé-etappen i Vuelta a España 2012. En av Contadors beste triumfer.

34-åringen avgjorde fjorårets Vuelta også. Da han tok med seg Nairo Quintana i et angrep på Formigal-etappen. En uoppmerksom Froome kom slukøret til mål mange minutter bak Quintana som vant sammenlagt.

I 2011-touren var det Contador som initierte angrepene på col du Manse, og sørget for at Cadel Evans kom seg bort fra Schleck-brødrene før den tekniske utforkjøringen til Gap. Nå tenker kanskje Froome: Hvem tar han med seg denne gang?

– Alberto har hatt et tøft ritt så langt. Jeg må ikke reagere umiddelbart om han angriper, men vi har sett stilen hans før. Han er aldri redd for å angripe tidlig, sier Froome.

– Etappen fredag, den 100 kilometer lange (til Foix), er vanskelig. Jeg blir ikke forbauset hvis vi ser Contador angripe på første fjell og kanskje kommer tilbake (i sammendraget). Vi må være klare og ikke la noen komme nærmere.

Allianser?

Contadors sportsdirektør, Luca Guercilena, håper spanjolen er klar for fjellene. Tross for to nye velt onsdag.

– De som tror jeg kommer til å gi opp, kjenner ikke meg særlig godt, sier Contador – feltets Don Quixote.

Treks sportsdirektør mener dog at Froomes rivaler må være både kreative og vågale, skal de klare å rive det gule tekstilet av Sky-rytterens skulder.

– De (arrangørene) ville designe en åpnere tour. Men det er vanskeligere og vanskeligere å ta tid i fjellene. Det er oftere på de mellomharde etappene eller i utforkjøringene at man ser viktige luker oppstår. Men trenger å overraske, sier Guercilena.

Er det rom for allianser mellom Froomes utfordrere?

– Det er noe som oppstår på veien. Ikke i bilene, sier Trek-sjefen.

En allianse mellom Bardet og Contador har potensial til å gå langt. Begge liker å angripe og begge har gnistrende egenskaper utfor.

Under sitt faste motto har Bardet tatt alle sine beste seiere gjennom halsbrekkende angrep nedover. På col d’Allos i Critérium du Dauphiné og col du Glandon i Tour de France – begge i 2015.

26-åringen som har en økonomigrad fra handelshøyskolen i Grenoble gjør også gode risikoanalyser. Slik han gjorde i striregnet ned fra cote de Domancy i Alpene, der han trosset lagledelsens instruksers om ikke å angripe og vant etappen til Saint-Gervais under touren i fjor.

– Contador kan angripe tidlig. Bardet gikk av gårde i en våt, vanskelig utforkjøring på søndag, slik han gjorde i fjor. Vi har fortsatt noen vanskelige utforfinaler igjen. Derfor kan vi forvente at han prøver på noe, sier en påpasselig rittleder – som vet at Bardet bare ligger 51 sekunder bak.

Italiensk ugangskråke

Aru er bare 18 sekunder bak. Italieneren vegrer seg heller ikke for å krysse Rubicon. Hvilket Astana-rytteren tydelig demonstrerte på Mont de Chat, ved å angripe under armen på Froome da den gule trøyen hadde problemer med giren. Et triks tatt ut av Contadors lærebok*.

– Personlig ville jeg ikke angripe rittlederen når han ikke er i stand til å sykle, enten fordi han har problemer eller mekanisk trøbbel. Men det er opp til den enkelte å avgjøre, sier Froome, den diplomatiske FN-utsendingen som alltid prøver å ufarliggjøre spenningen mellom han og Aru.

– Det er ingen problemer mellom oss, sier Froome – som virket å kjøre inn i Arus veibane da han kom tilbake til favorittgruppen på Mont du Chat.

Det som liknet psykologisk radbrekking, var etter sigende et uhell som ved en utrolig tilfeldighet rammet Aru etter angrepet hans.

– Jeg mistet balansen og han var den første til å erkjenne det. Det lå ingen intensjon bak, bedyrer Sky-rytteren.

Stålsatt Froome

Astana må klare seg uten Dario Cataldo (krasjet ut) og kanskje Jakob Fulgsang. Dansken fikk et brudd på hånden i en veltet på etappe 11 og kan være begrenset fremover.

Astanas taktikk må derfor kalibreres på nytt, men Aru er foreløpig den eneste som har tatt vesentlig tid på Froome i fjellene. Den sardinske provokatøren hadde et angrep på La Planche des Belles Filles som imponerte rittlederen. Astana-rytterens epileptiske klatrestil er mer effektiv enn vakker.

– Det var et taktisk sett veldig bra angrep på riktig tidspunkt der han tjente tid (20 sekunder). Han leser rittet veldig bra og vi må være klar for flere.

Det er to nervøse dager som står for tur i Tour de France. Fjellavslutningen til Peyragudes (etappe 12) er både tøff og teknisk, med høye prosenter oppover og raske utforkjøringer.

Den 100 kilometer lange Foix-etappen er kort og eksplosiv, og minner om Formigal-dagen hvor Froome tapte vueltaen i fjor.

– Vi har lært leksen vår fra vueltaen i fjor. Vi har et veldig annerledes lag md her, og jeg ser ikke for meg at det skjer igjen. På startstreken fredag vil det være helt foran i mitt hode iallfall, sier Froome – som torsdag sykler sin 51. dag i gult.

* Contador angrep Andy Schleck på Port de Bales da den gule trøyen hadde mekaniske problemer.

Artikkelen er levert av procycling.no!