BRØT MELDEPLIKTEN: Ved ett tilfelle i 2010, og et annet i inneværende år, har ikke Chris Froome vært tilgjengelig når dopingkontrollørene har banket på døra. Det innrømmet han under en presseseanse, onsdag. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.com
BRØT MELDEPLIKTEN: Ved ett tilfelle i 2010, og et annet i inneværende år, har ikke Chris Froome vært tilgjengelig når dopingkontrollørene har banket på døra. Det innrømmet han under en presseseanse, onsdag. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.comVis mer

Froome har misset to dopingtester

- Svært frustrerende.

(procycling.no): Da Chris Froome i en telefonkonferanse med en rekke journalister ble spurt om han har pådratt seg brudd på meldeplikten, ble han svar skyldig.

Det viste seg nemlig at Tour de France-favoritten har gått glipp av to antidopingkontroller i løpet av de siste fem årene.

Den siste kom på ferie med kona i Italia tidligere denne sesongen.

- Jeg hadde et par hviledager, og tok med kona på en eksklusivt hotell i Italia. Den første morgenen vi var der, møtte antidopingmyndighetene opp klokka sju om morgenen, men hotellbetjeningen nektet dem adgang til rommet vårt, fortalte Froome til blant andre The Telegraph.

- Nektet å vekke Froome Han kaller hendelsen «svært frustrerende» og forteller at han forsøkte å anke avgjørelsen i ettertid.

- De nektet dem (antidopingkontrollørene, vår anm) også å ringe opp på rommet vårt. Så da vi kom ned til frokosten fikk vi høre: «Antidopingkontrollørene var her for å finne deg i dag tidlig, men det er vår policy at ingen får forstyrre gjestene våre.»

I etterkant tar han selvkritikk for hendelsen.

- Jeg skulle ha vært mer forutseende og gitt hotellet beskjed om at dette kunne skje. Jeg lærte en lekse der, det er helt sikkert. Jeg har bodd på hoteller over hele verden, men jeg så dessverre ikke denne komme. Det har alltid vært utøverens ansvar å sørge for at han eller henne er tilgjengelig for testing, påpeker han ifølge den britiske avisen.

Først Farah, nå Froome Idrettsutøvere har meldeplikt, og skal til enhver tid stille seg til disposisjon for uanmeldte tester.

Det har skapt store overskrifter i Storbritannia at den dopingmistenkte løperen Mo Farah har to brudd på meldeplikten.

Nå viser det seg altså at landets Tour de France-håp har det samme. Det andre bruddet stammer fra 2010-sesongen.

Da våknet han etter eget utsagn tidlig og dro ut på treningstur. Litt senere dukket antidopingmyndighetene opp ved huset hans, men kunne ikke finne huseieren.

- Igjen dreide det seg om uansvarlighet fra min side, mener Froome.
 
Kan ende i utestengelse Flere syklister har blitt dømt for tre brudd på meldeplikten i løpet av 18 måneder (regelen er nå myket opp til å gjelde innenfor samme kalenderår, vår anm.) tidligere.

Det gjelder blant annet danske Alex Rasmussen og Yoann Offredo.

Utfallet kan bli utestengelse i mellom ett og to år.

Mark Cavendish innrømmet å ha pådratt seg ett tilfelle av brudd på meldeplikten i april, 2011.

Vil testes mer I det siste har Sky-kaptein Froome vært en pådriver for enda striktere antidopingtesting.

Blant annet har han gått ut mot dårlig testrutiner på Tenerife, der flere av Tour de France-favorittene drar på treningsleir i oppkjøringen til rittet.

- Jeg fortsatte å dra dit år etter år, og hver gang da vi kom tilbake spurte folk: - Ble dere testet der ute. Hver gang var svaret negativt. For meg var det et signal om at noe ikke stemte, sier 30-åringen og bekrefter at han ble testet fire ganger på Tenerife i løpet av årets opphold.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!