I TOPPEN: Edvald Boasson Hagen befant seg høyt oppe på resultatlistene etter åpningstempoen i Tour de France. FOTO: TIm de Waele.
I TOPPEN: Edvald Boasson Hagen befant seg høyt oppe på resultatlistene etter åpningstempoen i Tour de France. FOTO: TIm de Waele.Vis mer

Tour de France:

Froome-hjelper vant da Boasson Hagen tok topplassering

Regntung og dramatisk tempoåpning i Tour de France.

(procycling.no): Geraint Thomas (Team Sky) vant åpningsetappen i Tour de France – en 14 kilometer lang tempo i Düsseldorf – og tok dermed den gule ledertrøyen.

Under en regntung himmel taklet waliseren de våte og vanskelige forholdene best. Med tiden 16:04 endte 31-åringen fem sekunder foran nestemann, i det som var en paddeflat og rask trasé opp og ned langs Rhinens elvebredder.

Team Sky-rytteren slo sveitseren Stefan Kung (BMC) som ble nummer to, mens Thomas sin lagkamerat Vasil Kiryienka (Team Sky) endte på tredje.

– Jeg har hatt en del uflaks i år, sier Thomas – som krasjet ut av Giro d’Italia tidligere denne sesongen.

– Hjemme har det heller ikke vært noe bra den siste måneden, i hele år faktisk. Derfor er det fantastisk å få denne seieren, og jeg gir en stor takk til de som har støttet med. En stor takk til min kone og min mor, sier Sky-rytteren.

– Det var ikke så glatt hvis man tok det litt mer ro. I første sving kjøre jeg ganske fort, og (sportsdirektør Nicolas Portal) sa ta det rolig på radioen. I resten av løypa tenkte jeg at jeg burde kjørt fortere, men det betyr ikke noe nå.

Favoritt ute

Hjemmehelt og storfavoritt Tony Martin (Katusha-Alpecin) måtte ta til takke med en forsmedelig 4.plass, foran overraskelsen Matteo Trentin (Quick-Step) på 5.plass og tittelforsvarer Chris Froome (Team Sky) på sjette.

Thomas var 16 sekunder raskere enn beste nordmann, Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), som leverte en solid tempo under vanskelige værforhold og havnet på 10.plass. Alexander Kristoff endte 36 sekunder bak Thomas på 27.plass, mens Tour de France-debutanten Vegard Stake Laengen ble nummer 112, 01:11 bak.

Dagens store taper ble Alejandro Valverde (Movistar). Den spanske veteranen var en av mange som veltet på de våte og glatte veiene. Årets vinner av Liege-Bastogne-Liege krasjet i en sving og måtte bryte rittet.