HAVNET I GUL: Chris Froome vant åpningsetappen i Critérium du Dauphiné og kjører i den gule ledertrøyen. Verken Alberto Contador eller Vincenzo Nibali kunne tukte den sterke Team Sky-rytteren på den ti kilometer lange tempoetappen. (Foto: AFP/Scanpix)
HAVNET I GUL: Chris Froome vant åpningsetappen i Critérium du Dauphiné og kjører i den gule ledertrøyen. Verken Alberto Contador eller Vincenzo Nibali kunne tukte den sterke Team Sky-rytteren på den ti kilometer lange tempoetappen. (Foto: AFP/Scanpix)Vis mer

Froome kjørte raskere enn Tour de France-rivalene

Verken Alberto Contador eller Vincenzo Nibali kunne hamle opp med Team Sky-rytteren.

(procycling.no): I fraværet av de virkelige spesialistene handlet alt om sammenlagtfavorittene på Critérium du Dauphinés åpningstempo søndag.  

Med en overlegen seier foran Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) og Vincenzo Nibali (Astana), bekreftet Chris Froome (Team Sky) sitt store favorittstempel i opptakten til Tour de France.
 

Over målstreken i Lyon var Sky-rytteren hele åtte sekunder foran Contador som tok 2.plass, mens Nibali endte på 8.plass 13 sekunder bak. Stortalentet Bob Jungels (Trek) ledet lenge, men måtte se seg slått av både Froome og Contador på slutten.  

Rytterne lå tett som hagl på resultatlisten gjennom hele dagen, men idet Froome kom inn på oppløpet var det tydelig at 29-åringen var i ferd med å ta en klar ledelse. Mandag kjører han i gul trøye.  

- Det var ikke nødvendigvis målet å ta den gule trøya i dag på en slik kort tempo, men jeg kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet, sier Froome — som vant Critérium du Dauphiné sammenlagt i 2013 før han gikk helt til topps i Tour de France.  

- Jeg er her for å vinne rittet og vi skal gjøre alt vi kan for å få det til. 

Nibali sprakk

Den 10.4 kilometer lange etappen hadde bare ett vesentlig hinder: Klatringen til Montée de l'Observance var bare 800 meter lang og ikke særlig bratt med 5.5 prosent gjennomsnittlig stigning.  

Men utforkjøringen var teknisk krevende og derfor et avgjørende punkt i løypen.  

På toppen satte Nibali foreløpig bestetid etter 4.6 kilometer. To sekunder foran Froome og tre sekunder foran Contador. Men italieneren betalte dyrt for sin forrykende åpning og sluknet hen ned mot mål.
 

Fjelletapper i vente

To nordmenn kjører Critérium du Dauphiné, som avsluttes neste søndag. Thor Hushovd (BMC) og Lars Petter Nordhaug (Belkin) ble henholdsvis nummer 148 og og 132. I løpet av det franske åtte dagers rittet må de vise seg verdig en plass i Tour de France.    

Hvis søndagens intense tempo gav oss et lite innblikk styrkeforholdet mellom favorittene, vil mandagens målgang på toppen av Col du Béal (13,6 kilometer à 6.6 prosent) avsløre enda mer om formen til Froome, Contador og Nibali — en snau måned før Touren.