Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping-saken rundt Froome:

- Froome kommer til å bli utestengt, og det er den rette avgjørelsen

Jan Bakelants ser ikke hvordan Sky-kapteinen går fri.

SETTER HALEN PÅ GRISEN: Basert på tidligere dommer, ser Jan Bakelants ingen grunn til at Chris Froome skal slippe billig unna. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SETTER HALEN PÅ GRISEN: Basert på tidligere dommer, ser Jan Bakelants ingen grunn til at Chris Froome skal slippe billig unna. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Mens Tom Dumoulin klargjorde at han «virkelig ikke ønsket å være talsmann i Froome-saken», tar hans belgiske kollega, Jan Bakelants, ordet fra munnen.

Les også: - Jeg tar med kondomer. Du vet aldri hvor podiedamene befinner seg

31-åringen fra Oudenaarde, som tidligere har vitset om at han har med seg kondomer til Tour de France, ser ingen opplagte grunner til at Team Sky skal lykkes i sitt salbutamol-forsvar:

- Han kommer til å bli utestengt, og det er den rette avgjørelsen, påpeker Bakelants overfor Het Laatste Nieuws i hjemlandet.

Trekker paralleller til Ulissi-dommen

Ag2r-proffen trekker paralleller til saken Diego Ulissi (da Lampre, nå UAE Team Emirates) sto midt oppe i etter å ha vunnet to etapper under 2014-utgaven av Giro d’Italia.

Italieneren benyttet seg av astmamedisinen ventoline, og fikk påvist 1900 nanogram/milliliter i urinen.

- Han (Ulissi) ble utestengt i to år for de verdiene, selv om dommen senere ble redusert til ni måneder. Froome er tatt for 2000 (ng/ml), så jeg ser ikke hvordan han skal komme seg ut av dette. Det finnes en presedens fra tidligere, og WADA (verdens antidopingbyrå) vil ikke kjøpe forklaringen hans, mener Bakelants.

Froome må bevise sin uskyld

Det er nå opp til Froome og hans britiske arbeidsgiver å bevise at utøveren ikke inntok mer enn en lovlig dose selv etter å ha blitt tatt med grenseoverskridende verdier i urinprøven.

- Det er komplekse medisinske og psykologiske problemer som påvirker metabolismen og utskillelsen av Salbutamol. Vi vil få fakta på bordet for å forstå nøyaktig hva som har skjedd i dette tilfellet. Jeg har full tiltro til at Chris fulgte medisinske råd i behandlingen av astmasymptomene, og holdt seg innenfor den tillatte dosen av stoffet, uttalte Sky-boss, Sir Dave Brailsford, etter at The Guardian og Le Monde sprakk nyheten om dopingsaken.

Hos WADA er ikke salbutamol oppført som et forbudt stoff, men står på lista over særskilte stoffer. Det gjør at Team Sky, i tråd med dagens gjeldende regelverk, ikke er pålagt å suspendere utøveren selv om han har fått påvist positiv A- og B-prøve.

Dumoulin hadde blitt utestengt

Dette momentet strakk Dumoulin seg til å kommentere, da Team Sunweb presenterte 2018-stallen i Berlin torsdag.

Det tyskregisterte laget er medlem av MPCC og dersom det hadde vært Dumoulin som hadde blitt tatt med grensesprengende verdier av at særskilt stoff, hadde han heller ikke kunnet konkurrere.

- Jeg hadde vært suspendert hvis jeg var part i denne saken. Det har alltid overrasket meg at man automatisk blir suspendert etter en positiv A- og B-prøve. Det er bra for vår troverdighet, men det er ikke slik for eksempel rettssystemet fungerer. Laget vårt er medlem av MPCC og har valgt det selv. Det er også det jeg har skrevet under på, men det er ikke slik rettssystemet fungerer. Dersom du gjør at lovbrudd, men det likevel ikke er 100 prosent sikkert at du er den skyldige, så sitter du heller ikke i fengsel. På den måten kan jeg forstå (at Froome ikke er utestengt), og kanskje er det bedre slik, ettersom de bruke tid og komme til bunns i det, sa Dumoulin i Berlin ifølge cyclingnews.com.

Torsdag kom også nyheten om at hovedsponsor Sunweb betaler det nederlandske antidopingbyrået for å bistå med interne dopingprøver i laget under 2018-sesongen.

Den interne testingen kommer i tillegg til de vanlige testene i og utenfor konkurranse. Alle resultatene skal inn i rytternes biologiske blodpass, melder Sunweb ifølge Cycling Weekly.

Artikkelen er skrevet av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!