STRI TØRN: Nairo Quintana (hvit trøye) kunne bare glemme å knipe sekunder på Chris Froome i striregnet. Mannen i forgrunnen sørget for det. Foto: Christophe Ena / Ap / NTB scanpix
STRI TØRN: Nairo Quintana (hvit trøye) kunne bare glemme å knipe sekunder på Chris Froome i striregnet. Mannen i forgrunnen sørget for det. Foto: Christophe Ena / Ap / NTB scanpixVis mer

Froome lanserer hjelperen som vinnerkandidat

Ser for seg lagkameraten i ledertrøye.

PLATEAU DE BEILLE (procycling.no): Torsdagens fjelletappe ble et nytt bevis på at Chris Froome har med seg den beste hjelperytteren av Tour de Frances forhåndsfavoritter.

Før sommerens største sykkelritt, trodde mange at stjernen Richie Porte ville gi best assistanse til sammenlagtvinneren fra 2013. Men Team Sky har hatt en annen rytter i bakhånd, som har levert langt mer stabile prestasjoner enn australieren. 

Opp mot Plateau de Beille nøytraliserte Geraint Thomas alle farlige angrep mot den gule trøya. Waliseren malte som vanlig på med stoisk ro, og utjevnet hastigheten til dem som forsøkte seg, sakte, men sikkert.

• Les mer: «Mannen er rene Gesus» 

Rykk fra både Alberto Contador, Nairo Quintana og Vincenzo Nibali ble tauet inn. Thomas var mannen som ordnet opp i det meste. 29-åringen sørget gang på gang for ny orden i rekkene.

Spår større framtid
Chris Froome er naturlig nok meget fornøyd med selskapet til den trofaste Sky-sliteren. Selv på en av tourens tøffeste fjelletapper, som Tour de France-feltet måtte takle torsdag, henger kompisen med kallenavnet «G» med de antatt sterkeste.

- Han er nå i en rolle som jeg kjenner og som jeg har gjort tidligere (for Bradley Wiggins i 2012, journ anm.). Han er fanastisk om dagen og var helt utrolig på brostein, i sidevinden og regnet. På de hardeste dagene i Pyreneene har han vært helt der oppe på begge. Det er nok ikke lenge til vi ser han lede en Grand Tour selv, skryter Froome.

Den imponerede stabiliteten til Thomas gir ham en foreløpig femteplass i Tour de France. Det er plassen foran en rutinert ringrev som Contador, og han ligger bare noen små sekunder bak Alejandro Valverde.

To på podiet?
På hviledagen avviste Thomas at han kunne havne på topp tre i sammendraget. Det har lagkapteinen hans full forståelse for.

- Selvsagt avviser han det nå. Vi er her for å få meg i gult. Men det er ikke umulig at han kan komme på podiet. Det er ikke langt mellom femte- og andreplass. Jeg ser ikke bort ifra det at han kan være helt der oppe, sier Froome.

Sammenlagtlederen tror dog at hans sterkeste konkurrent om seieren i touren kommer fra Colombia.

- Hvem er største trussel?

- Det er ingen som skiller seg ut som mer trussel enn andre. Men Quintana er vel farligst nå. Han er eksplosiv og holder det angrepet veldig lenge. Vi har ikke sett den eksplosive siden til Contador ennå. Nibali har tapt en del tid nå. Men alle som ligger tre-fire minutter bak må respekteres, understreker Chris Froome, som i alle fall inntil videre er Skys største stjerne.

Artikkelen er levert av www.procycling.no.