Froome maltrakterte motstanderne opp Mont Ventoux

Slo de nærmeste utfordrerne med over halvannet minutt.

ENSOM SYKKEL-MAJESTET: Chris Froome dukker opp bak den siste bakketoppen og kjører alene i mål på dagens 242,5 kilometer lange etappe. Foto: Jeff Pachoud, AFP / NTB Scanpix
ENSOM SYKKEL-MAJESTET: Chris Froome dukker opp bak den siste bakketoppen og kjører alene i mål på dagens 242,5 kilometer lange etappe. Foto: Jeff Pachoud, AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Chris Froome styrket sammenlagtledelsen sin ytterligere med en enorm avslutning på årets lengste Tour-etappe. Etter 242,5 kilometer var det målgang på toppen av beryktede Mont Ventoux.

- Dette fjellet betyr så mye for dette rittet, og spesielt i den 100. utgaven. Jeg hadde ikke sett for meg å vinne, jeg kan ikke fatte det, sier Froome i TV-intervjuet sendt på Eurosport.

Fredag avga Froome et drøyt minutt av ledelsen han hadde skaffet seg på de sterkeste konkurrentene i sammendraget. I dag slo han tilbake, og gjorde som på åttende etappe i Pyreneene for åtte dager siden.

Froome brukte den tøffe avslutningen i dag for alt den var verdt.

Med 7-8 kilometer igjen ristet Froome - godt hjulpet av lagkamerat Richie Porte - og Alberto Contador av seg alle andre i favorittgruppa. Noen få hundre meter satte Froome inn en liten spurt, og parkerte Contador fullstendig i løpet av sekunder.

Litt lengre oppe i bakken fant Froome klatregeita Nairo Quintana fra Movistar-laget.

Nådestøt på siste kilometer Froome forsøkte å riste av seg colombianeren også, men Quintana var seig i de bratte kneikene.

- Da jeg tok ham igjen, tenkte jeg «denne fyren kommer til å vinne», jeg må prøve å få mest mulig luke til resten av favorittene. Vi snakket sammen, og jeg tar av meg hatten for ham. Han begynte å samarbeide med meg, men de to siste kilometerne klarte han ikke å holde hjulet mitt lenger.

Og da det gjensto en drøy kilometer til mål, satte Froome inn nådestøtet og speedet fra Quintana også. I mål var Quintana 29 sekunder bak.

Mikel Nieve og Joaquin Rodriguez syklet sammen i mål 1.23 bak Froome, mens Contador og hans lagkamerat Roman Kreuziger kjørte inn på de to neste plassene, 1.40 bak Froome.

Mollema holdt plassen Noen sekunder bak kom Lars Petter Nordhaugs lagkamerat Bauke Mollema og forsvarte andreplassen i sammendraget. Han er elleve sekunder foran Contador.

- Froome har en veldig stor luke nå. Jeg er fornøyd med min innsats i dag. Det var en virkelig hard etappe. Den siste stigningen var virkelig tøff, og halvveis ble jeg hektet av da Porte kjørte virkelig fort. Jeg håpet å holde plasseringen før i dag, og det klarte jeg, sier Mollema i et intervju sendt på TV 2.

Nordhaug gjorde nok en gang en sterk innsats for laget.

- Det var tungt, og det var ikke bare den siste bakken som var tung. Fra start til mål var det råkjør. Jeg tror ikke jeg har hatt så vondt i beina siden sist søndag, jeg. Jeg er veldig fornøyd med min egen kjøring, i hvert fall, sier nordmannen til TV 2.

I morgen er det hviledag før de siste seks etappene av årets Tour de France, som avsluttes i Paris søndag om en uke.