VISTE STYRKE: Chris Froome angrep igjen og igjen på den tøffe fjelletappen, og til slutt var det kun Alberto Contador som klarte å holde hjulet til briten. Foto: AFP/Joel Saget.
VISTE STYRKE: Chris Froome angrep igjen og igjen på den tøffe fjelletappen, og til slutt var det kun Alberto Contador som klarte å holde hjulet til briten. Foto: AFP/Joel Saget.Vis mer

Froome med ny knockout på Tour de France-konkurrenter

Kun Contador klarte å følge briten.

(procycling.no): Chris Froome (Team Sky) tok knekken på sine Tour de France-konkurrenter på dagens etappe av Critérium du Dauphine.

På den knalltøffe fjelletappen var det kun Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) som klarte å følge fjorårets Tour de France-vinner, men spanjolen var sjanseløs i spurten mot sin store rival.

Etappen ble avsluttet opp fjellet Col du Béal, en 13,6 kilometer lang stigning med en gjennomsnittlig stigning på 6,6 prosent. 

Rittet regnes som den store generalprøven før Tour de France, og de siste fem årene har alle vinnerne av Tour de France stått på podiet i Critérium du Dauphiné samme år. Les mer om rittet, etappene og favorittene her

Løytnanten sprakk
Dagens brudd bestod av Thomas Damuseau (Giant-Shimano), Kevin Reza (Europcar), Alexis Gougeard (AG2R), Matthias Brändle (IAM Cycling) og Alessandro De Marchi (Cannondale). Sistnevnte gjorde seg også bemerket med flere bruddforsøk i Tour des Fjords. 

Bruddkameratene hadde nærmere tre minutter da de inntok stigningen, men sekundene forsvant fort da hovedfeltet, anført av Team Sky, satte gassen i bånn i bunnen av bakken. De fem ble hentet like etterpå. 

Det ble en liten ripe i lakken for Team Sky da Froomes betrodde løytnant, Richie Porte, noe overraskende falt av allerede i bunnen av bakken. Da 7,5 kilometer gjenstod var det kun Mikel Nieve igjen for Froome, og briten ble dermed isolert overraskende tidlig.

Angrep igjen og igjen
Med 5 kilometer igjen tråkket Froome til, men en våken Contador satt som limt til bakhjulet hans og lot ikke konkurrenten få en luke. Froome ga seg ikke, og rykket til igjen like etterpå. Duoen nærmest spurtet opp fjellsidene, men stoppet helt opp da Contador deretter nektet å gå frem for å ta en føring.

Mens de to foran stoppet opp, benyttet Wilco Kelderman (Belkin) muligheten til å rykke fra Tour de France-favorittene, og fikk raskt en god luke. Bak måtte Chris Froome arbeide for å hente inn den talentfulle nederlenderen, og fartsøkningen førte til at fjorårets Giro d'Italia-vinner Vincenzo Nibali (Astana) måtte gi seg.

Etter hvert kom også Andrew Talansky (Garmin) seg opp til ledergruppen, og dro med det Nibali tilbake i tetkampen. Den unge amerikaneren angrep flere ganger, mens også Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) prøvde seg. Froome var derimot ikke interessert i å gi noen en luke, og hentet inn hvert eneste angrep mens konkurrentene hans lå på hjul.

Utslitt Contador
Med 500 meter igjen satt Froome opp farten nok en gang, og Contador var den eneste som kunne følge akselerasjonen. Spanjolen hadde derimot mer enn nok med å holde hjulet til den råsterke briten, og var så sliten at han ikke engang orket å forsøke en spurt.

Froome kunne dermed juble for sin andre etappeseier på rad, mens hans erkerival Contador nok en gang ble henvist til den sure andreplassen.

- Jeg ga alt i dag. Det ble en god kamp mot Alberto Contador, og vi måtte kjøre for fullt. Det var virkelig en tøff kamp mellom oss. Jeg prøvde å angripe han, men han var veldig sterk. I dag var vår første duell hvor vi begge to var i form, og jeg er fornøyd med å vinne under slike omstendigheter, sier Froome ifølge cyclingnews.com. 

Både Lars Petter Nordhaug (Belkin) og Thor Hushovd (BMC) gjorde en god jobb for lagkapteinen sine underveis, og havnet som ventet et stykke bak teten til slutt.

TO PÅ RAD: Chris Froome vant sin andre etappeseier på rad i det franske etapperittet. FOTO: AFP.
TO PÅ RAD: Chris Froome vant sin andre etappeseier på rad i det franske etapperittet. FOTO: AFP. Vis mer