RÅSTERK: Chris Froome (i midten) distanserte alle konkurrentene og vant kongeetappen i årets Critérium du Dauphiné. Foto: PA Photos
RÅSTERK: Chris Froome (i midten) distanserte alle konkurrentene og vant kongeetappen i årets Critérium du Dauphiné. Foto: PA PhotosVis mer

Froome med skremmeskudd: - Har litt å gå på til Tour de France

Best i fjellene.

(procycling.no): Den sjuende etappen i Critérium du Dauphiné var kongeetappen i årets utgave av rittet.

Chris Froome (Team Sky), Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) og Romain Bardet (Ag2r) jaktet alle Vincenzo Nibalis (Astana) ledertrøye.

Og italieneren ble distansert elleve kilometer fra målstreken opp stupbratte Côte des Amerands (2,7 kilometer à 11,2 prosent).

Det var Froomes hjelperyttere som satte et drepende tempo også opp Montée du Bettex til målstreken.

Med 3,5 kilometer igjen var det kanonene som var i tet. Froome og Van Garderen satt side ved side, alle andre var distansert.

Den 30 år gamle briten var sterkest og rykket med halvannen kilometer igjen. Van Garderen maktet ikke å svare, og Froome tok seieren.

- Jeg kunne ikke vært mer glad. Laget tømte seg virkelig for meg, de gjorde en fantastisk jobb.

Men amerikaneren var bare 16 sekunder bak. Dermed er han rittets nye leder. Froome følger 18 sekunder bak, mens Benat Intxausti (Movistar) er tredjemann sammenlagt nå, 45 sekunder bak Van Garderen.

Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) klatret best av rytterne som var i brudd fra tidlig på etappen og ble nummer tre.

Nibali måtte innrømme hele 3'58 til Froome, og han raste nedover på sammenlagtlista og ut av topp ti.

- Jeg føler at dagens etappe viser hvor jeg er med tanke på touren. Jeg er ikke langt unna toppformen, men jeg kjenner at jeg fortsatt har litt å gå på, forteller Froome om generalprøven.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) er eneste norske deltaker i rittet. Han markerte seg ikke på lørdagens fjelletappe, men lagkameraten Daniel Teklehaimanot trygget ledelsen i kampen om klatretrøya.

Tung start Etter fredagens råkjør hvor Vincenzo Nibali (Astana) tok den blågule ledertrøya, var det nok flere som håpet på en rolig start på lørdagens etappe.

Men det ble spart på lite, og etter hvert kom 26 ryttere løs fra hovedfeltet.

De ble dog aldri gitt en trygg luke da David de la Cruz (Etixx-Quick Step) var bare drøyt tre minutter bak Nibali i sammendraget.

Team Sky startet hardkjøret på jakt etter bruddet opp fjellet Col de la Croix Fry hvor fjelltoppen var seks mil fra målstreken. Over toppen var de bare et drøyt minutt bak de 18 som var igjen i front.

Det store bruddet slo ytterligere sprekker på de følgende klatringene, og da finalen virkelig startet med tolv kilometer og to førstekategorier igjen, var det Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing) og Daniel Navarro (Cofidis) som hadde nesten tre minutter ned til hovedfeltet hvor Team Sky stadig gjorde grovjobben.

Sjanseløs gul trøye Avslutningen besto av førstekategoriene Côte des Amerands og Montée du Bettex, og opp Amerands med elleve kilometer igjen måtte Nibali slippe det som var igjen av hovedfeltet. Team Skys tempo ble for mye for italieneren.

Det var Team Skys hjelperyttere som kjørte flere av de andre favorittene i senk. Med snaut fire kilometer igjen var Froome og Van Garderen alene igjen i teten, og med 1 500 meter igjen rykket briten.

Van Garderen klarte aldri å svare, og Froome vant etappen.

Louis Meintjes (MTN-Qhubeka), som satt i det store bruddet, ble nummer tre.

Rittet avsluttes søndag med enda en fjelletappe hvor klatringen opp til målstreken er 8,4 kilometer à 5,7 prosent.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.