HERLIG DUELL: Chris Froome og Nairo Quintana hadde nok en fin duell på den 14. etappen i Vuelta a España. Alejandro Valverde hadde en svart dag, og falt fra en tredjeplass til en 19. plass i sammendraget. Foto: EPA/JAVIER LIZON
HERLIG DUELL: Chris Froome og Nairo Quintana hadde nok en fin duell på den 14. etappen i Vuelta a España. Alejandro Valverde hadde en svart dag, og falt fra en tredjeplass til en 19. plass i sammendraget. Foto: EPA/JAVIER LIZONVis mer

Froome og Quintana fulgte hverandre i tett duell

Mens det ble seier til Robert Gesink fra bruddet.

(procycling.no): Det var bruddet som gjorde opp om etappeseieren på den 14. etappen i Vuelta a España. På den franske siden av grensen kom Robert Gesink, Egor Silin og Kenny Elissonde sammen inn på den siste kilometeren av stigningen opp til Col d'Aubisque.

Gesink holdt tempoet på de siste hundre meterne, og malte de to andre i stykker med farten sin og vant foran Elissonde og Silin.

Dermed overtok Elissonde ledelsen i klatrekonkurransen, mens Gesink fikk revansje for den tiende etapen, hvor han ble hentet inn av Nairo Quintana like før mål.

Yates imponerte

Simon Yates viste også hvorfor han blir sett på som én av sykkelsportens største talent. Opp etappens nest siste stigning, opp til Col de Marie-Blanque satte han og Orica-BikeExchange opp et imponerende angrep. Etter å ha brukt lagkamerat Jack Haig som en dobbel utskytningsrampe, hentet han inn tre lagkamerater fra bruddet på vei nedover mot Col d'Aubisque.

Det flotte angrepet ga ham på det meste en luke på to minutter ned til feltet, og til tross for et hardt kjør fra de øvrige favorittene på de siste kilometerne, tok han tid på samtlige av konkurrentene sine.

24-åringen klatret dermed opp fra sin syvendeplass til en fjerdeplass.

Nairo Quintana og Chris Froome fulgte hverandre i en rekke med angrep, og stillingen dem i mellom er uendret etter etappen. Ellers i sammendraget var det dog store skilnader. Alejandro Valverde måtte slippe i bunn av avslutningsbakken, og falt ned til en 19. plass fra tredjeplassen sin, som ble overtatt av Yates' lagkamerat Esteban Chaves.

Eiking i brudd

Med tre førstekategorier før den avsluttende stigningen opp til Col d'Aubisque ble lørdagens etappe av mange omtalt som kongeetappen i årets Vuelta a España.

Tidlig på etappen ble også et meget spennende brudd etablert. Odd Christian Eiking (FDJ) angrep sammen med Magnus Cort Nielsen (Orica-BikeExchange), og de to skandinavene fikk etter hvert besøk av intet mindre enn 39 ryttere.

I bruddet på 41 ryttere var blant andre Daniel Moreno (Movistar), Sergio Pardilla (Caja Rural), Mathias Frank (IAM), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Omar Fraile (Dimension Data), Alexandre Geniez (FDJ) og Robert Gesink (LottoNL-Jumbo). De to førstnevnte var begge på skuddhold i sammendraget før etappen, med Moreno på tolvteplass 5.38 bak, og Pardilla på 14. plass 5.55 bak.

Med Moreno i bruddet, i tillegg til José Joaquín Rojas og Rubén Fernández, var det dermed Sky som fikk jobben med å kjøre i feltet på grunn av Morenos fremskutte sammenlagtplassering.

Kamp om klatretrøya

Sergey Lagutin overtok klatretrøya etter fredagens etappe, men Katusha-rytteren maktet ikke å holde på ledelsen sin. Med Omar Fraile, Alexandre Geniez og Kenny Elissonde i bruddet, som var henholdsvis to, tre og åtte poeng bak Lagutin, ble det raskt store forandringer i den konkurransen.

Fraile spurtet best på toppen av Col Inharpu, etappens første stigning, og tok over den virtuelle ledelsen med de ti poengene han tok på toppen, mens Geniez og Elissonde tok seks og fire poeng på toppen.

Også på toppen av Col du Soudet var Fraile først, en bakke hvor Odd Christian Eiking dessverre måtte slippe de øvrige i bruddet, denne gang foran Elissonde.

Offensiv fra Orica-BikeExchange

Opp Col de Marie-Blanque sendte Orica-BikeExchange tidlig ut Jack Haig fra feltet, som var rundt fem og et halvt minutt bak teten. Den unge australieren ble brukt som en utskytningsrampe for Simon Yates, som halvveis opp i den 9,2 kilometer lange etappen støtet seg opp til lagkameraten.

De to kjørte sterkt oppover, før Yates selv kjørte alene det siste stykket mot toppen. Briten, som lå på syvendeplass før etappen, rundet toppen av bakken, snaut fire mil fra mål, godt over minuttet foran feltet. På toppen tok han også igjen lagkameratene Simon Gerrans og Magnus Cort Nielsen som var en del av det opprinnelige bruddet.

I teten var Elissonde først over toppen, og tok dermed innpå Fraile igjen i kampen om klatretrøya.

Ny tetgruppe

Nedover og inn mot Col d'Aubisque tok Yates' gruppe også Jens Keukeleire. Orica-gjengen kjørte meget bra for Yates, og med 20 kilometer igjen hadde de fire minutter opp til teten, mens feltet var ytterligere halvannet minutt bak. Kjøret deres sørget også for at Movistar og Tinkoff satte opp farten i feltet.

Tilbake i teten var det Julien Bernard (Trek-Segafredo), Elissonde, Egor Silin (Katusha), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), George Bennett (LottoNL-Jumbo) og Bart De Clercq (Lotto Soudal) som kom først inn i Col d'Aubisque, et snaut halvminutt foran de øvrige i bruddet.

Gruppen til Yates var tre og et halvt minutt bak inn i bakken, mens feltet var ett minutt og 20 sekunder bak dem igjen.

Orica holdt et høyt tempo inn i bakken, men i selve stigningen var det ikke mye hjelp å få. Simon Gerrans tynte ut de siste kreftene sine, før Yates ble sittende alene etter en drøy kilometer i bakken.

Dobbel fra Gesink

I tetgruppen var det stadige angrep, og ti kilometer før mål ble De Clercq offer for fartsøkningene, og måtte slippe teten. Bakfra gjorde flere et forsøk på å komme seg opp, og to kilometer senere kom Robert Gesink seg opp til de fem.

Én kilometer senere angrep han selv fra teten, og fikk kun følge av Jan Bakelants.

Lenger bak i hovedfeltet fikk Alejandro Valverde, tredjemann i sammendraget, tidlig problemer, og måtte slippe Quintana, Froome og resten av favorittene.

Av den grunn ble det heller aldri noe hardkjør fra Movistar i det som var igjen av feltet, og med seks kilometer igjen var det to minutter opp til Yates, som igjen var halvannet minutt bak Gesink og Bakelants.

Angrep fra favorittene

BMC tok lærdom av Orica-BikeExchanges angrep, og sendte ut Ben Hermans. Samuel Sanchez gikk opp til lagkameraten en fem kilometer før mål, og like etter angrep Nairo Quintana.

Sammenlagtlederen fikk raskt en luke ned til de øvrige favorittene, men ble etter hvert hentet av det jevne tempoet til Chris Froome, som dro med seg Alberto Contador og Esteban Chaves.

I luretempoet til Froome og Quintana benyttet Chaves muligheten til å angripe, og han kom seg lett fra de to, og var i mål et drøyt halvminutt foran, sammen med Andrew Talansky og Leopold König som også utnyttet rykk og napp-tempoet til å snike seg av gårde.cling.no.