Chris Froome feirer seieren i Vuelta a España. Nå kan syklisten miste seieren. AP Photo/Francisco Seco'
Chris Froome feirer seieren i Vuelta a España. Nå kan syklisten miste seieren. AP Photo/Francisco Seco'Vis mer

Chris Froome i dopingtrøbbel:

Froome risikerer utestengelse. For høye verdier av astmamedisin

Funn av unormalt høye verdier hos syklisten.

(Dagbladet): Det er blitt funnet unormalt høye verdier av en astmamedisin hos den verdenskjente syklisten. Det melder The Guardian.

Froome kjemper nå for sitt eget rykte etter å ha returnert en positiv test under Vuelta a España i september.

Engelskmannen, som også vant Tour de France i juli, har avgitt en prøve som overskrider de tillatte nivåene av astmamedisinen salbutamol. Testen skal ha blitt avlagt 20. september. Ifølge WADA har rytterne lov til å ha 1000 nanogram per millimeter av medisinen i kroppen.

I 32-åringens urinprøve skal nivåene ha vært dobbelt så høye som dette.

- Det er en kjent sak at jeg har astma og jeg vet nøyaktig hva reglene sier. Jeg bruker en inhalator til å holde kontroll på symptomene og vet godt at jeg vil bli testet hver dag når jeg leder et ritt, forklarer Froome.

- Astmaen min ble verre under Vueltaen, så jeg fulgte legens råd om å øke dosen av Salbutamol. Som alltid forsikret jeg meg om at jeg ikke brukte mer enn den tillatte dosen, utdyper han.

Kan bli utestengt lenge

Ifølge The Guardian kjemper nå advokater og forskere på vegne av Froome og Team Sky for å motbevise resultatet, og at det er årsaken til at testresultatet ikke har blitt offentliggjort enda. Hvis briten ikke klarer å komme med en tilfredsstillende forklaring på de unormale verdiene, kan han stå i fare for å miste Vuelta-tittelen.

- UCI gjør helt rett i å undersøke resultatene, og sammen med mitt team vil vi bidra med den informasjonen som kreves.

Froome kan også vente seg en lengre utestengelse, som kan gjøre han uaktuell for neste års Giro d'Italia og Tour de France, hvis de ikke klarer å motbevise prøveresultatet. Briten hadde planer om å ta sin femte strake Tour-seier neste år.

Den italienske syklisten Alessandro Petacchi har tidligere blitt tatt for overdreven bruk av den samme astmamedisinen. Han ble utestengt i 12 måneder og fratatt sine fem etappeseire i Giro d'Italia.

De to siste dommene for salbutamol i sykling er derimot på ni måneders utestengelse. Det gjelder syklistene Aleksandr Pliusjin og Diego Ulissi.

- Jeg tror Froome har en dårlig sak. Domsinstansene er veldig opptatt av likhet for loven, det vet vi blant annet at CAS var i forbindelse med Johaug-saken, men jeg tror ikke han risikerer en voldsomt streng straff, sier TV 2s sykkel- og dopingekspert, Mads Kaggestad, til Dagbladet.

Dette sier Sky

Presidenten i UCI, David Lappartien, bekrefter overfor The Guardian at organisasjonen er klar over Froomes prøve.

- Jeg er ikke her for å bryte reglene, og blande meg inn i denne saken. Prosedyrene er hemmelige og jeg har ingen informasjon om dem. Jeg vet ikke engang under hvilken etappe prøven ble tatt. Jeg har bare blitt informert om et uvanlig testresultat, og vet ikke om bruken av salbutamol kan rettferdiggjøres eller ikke.

Dette sier Team Sky om saken:

- Det er komplekse medisinske og psykologiske problemer som påvirker metabolismen og utskillelsen av Salbutamol. Vi vil få fakta på bordet og forstå nøyaktig hva som har skjedd i dette tilfellet, sier Tema Sky-sjef, Sir Dave Brailsford.

- Jeg har full tiltro til at Chris fulgte medisinske råd i behandlingen av astmasymptomene, og holdt seg innenfor den tillatte dosen av Salbutamol.

Endret regler

Etter Sundby-saken strammet WADA inn reglene for bruken av salbutamol. Maksdosen per døgn forble uendret, men WADA delte den opp i tolvtimersintervaller, slik at man ikke kunne ta hele døgndosen i løpet av kort tid.

Mads Kaggestad tror diskusjonen om medisinering av kroniske lidelser kommer til å blusse opp igjen etter at Froome nå har testet over terskelverdiene for salbutamol.

- Det er jo greit for oss nordmenn å vite at disse reglene er noe som gjelder for alle, men jeg tror at folk flest kommer til å akseptere forklaringen fra Froome i denne saken. Han er diagnostisert med astma, så denne saken kommer igjen til å øke bevisstheten rundt at det brukes store doser medisin mot astma- og allergilidelser i toppidretten. De har en rett til å bruke dette, og de utsetter seg for ekstreme belastninger i arbeidet. Så er det store spørsmålet om det er et reelt behov for så store doser, sier Kaggestad til Dagbladet.