Utrolig vending i Froome-saken:

Froome slapp med skrekken: Frikjent i Salbutamol-saken

- Et viktig øyeblikk for sykkelsporten, sier 33-åringen.

FRIKJENT: Det internasjonale sykkelforbundet har avsluttet sin granskning av Chris Froome. Nå er han klargjort for Tour de France.
FRIKJENT: Det internasjonale sykkelforbundet har avsluttet sin granskning av Chris Froome. Nå er han klargjort for Tour de France. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): I en pressemelding fra UCI (det internasjonale sykkelforbundet) bekreftes det at disiplinærsaken mot Chris Froome er avsluttet.

UCI har kommet fram til at Froome ikke brøt regelverket da han fikk i seg 1600 ng/ml Salbutamol i løpet av en 24 timers-periode under fjorårets Vuelta a Espana.

33-åringen er dermed klargjort til å starte lørdagens Tour de France, og slipper unna uten videre sanksjoner.

Les også: Froome: - Dette er ingen positiv test

I pressemeldingen fra UCI heter det at Froomes «unormale verdier» trolig stammer fra tillatt bruk av astmaspray, og at han derfor frikjennes i samråd med uttalelser fra WADA (verdens antidopingbyrå).

- Jeg er veldig glad for at UCI har frikjent meg. Selv om denne avgjørelsen åpenbart betyr mye for meg og laget mitt, er det også et viktig øyeblikk for sykkelsporten. Jeg forstår historikken til denne fantastiske idretten, på godt og ondt. Jeg har alltid tatt lederrollen og posisjonen min alvorlig, og jeg gjør alltid ting på den rette måten. Jeg mente det da jeg sa at jeg aldri ville kaste mørke skygger over en sammenlagttrøye, og at mine resultater ville tåle alle tester både under og etter karrieren min, sier Froome i en uttalelse til Team Sky.

UCI forventer stor debatt etter avgjørelsen

Så sent som søndag avslørte Le Monde at Tour de France-arrangør ASO hadde sendt en mail til Team Sky der de uttalte at Froome ikke var velkommen til treukersrittet.

Dagen etter kom først en spekulasjon via italienske La Gazzetta dello Sport om Froomes frifinnelse, før nyheten ble sendt ut via en pressemelding fra UCI.

- UCI forstår at det vil bli store diskusjoner rundt denne avgjørelsen, men vi ønsker å understreke til alle som er involvert eller interessert i sykkel, at dette valget er basert på eksperters uttalelse, WADAs råd og en gjennomgang av sakens fakte, heter det i pressemeldingen.

Tidligere har Alessandro Petacchi bli tildelt ett års utestengelse for bruk av stoffet, mens Diego Ulissi ble idelt en utestengelse på ni måneder i 2014.

Ifølge WADAs regelverk er det opp til utøveren å føre bevis for at hans eller hennes unormale resultat er konsekvensen av bruk innenfor de tillatte grensene. UCI har deretter vurdert det dit hen at Froome ikke gjorde noe galt da han holdt bruken innenfor 800 ng/ml innenfor en vindu på 12 timer, og totalt testet 1600 ng/ml i løpet av et døgn.

Har hele veien bedyret sin uskyld

Nyheten om at Froome hadde avgitt en urinprøve med grenseoverskridende Salbutmol-verdier ble gjort kjent via en lekkasje til Le Monde og The Guardian den 13. desember i fjor.

Sky-stjernen har hele tiden bedyret sin uskyld, og har fortsatt å konkurrere - selv med en mulig utestengelse hengende over seg. I mai vant han Giro d'Italia-sammenlagt, og denne uka var det ventet at han ville bli bekreftet som Team Skys kaptein i Tour de France.

- Jeg har aldri vært i tvil om at denne saken ville bli lagt død, helt enkelt fordi jeg visste at jeg ikke hadde gjort noe galt. Jeg har slitt med astma siden jeg var en guttunge. Jeg vet eksakt hvilke regler som gjelder for astmamedisinen min og jeg bruker bare en håndholdt spray for å håndtere symptomene innenfor de tillatte grensene, sier Froome.

Han har vunnet Tour de France tre ganger sammenlagt tidligere. Han vant også 2017-utgaven av både touren og vueltaen, før han altså utvidet rekken med sammenlagtseier i Italia i våres. Dette var titler han risikerte å miste ved en fellende dom, men som han nå slipper å gi ifra seg.

Du kan lese hele redegjørelsen fra UCI her!

Saken blir oppdatert!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer