Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giro d'Italia

Froome tapte terreng

Team Sky-kapteinen 37 sekunder bak Tom Dumoulin i giro-åpningen.

SVAK START: Chris Froome under åpningsetappe i Giro d'Italia. Foto: Thomas Coex / AFP PHOTO / NTB Scanpix
SVAK START: Chris Froome under åpningsetappe i Giro d'Italia. Foto: Thomas Coex / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

(procycling.no): Chris Froome trosset smerter, politiske motstandere og en steikende israelsk sol da han fredag fullførte åpningstempoen i Giro d’Italia på en anonym 21.plass.

Den 9.7 kilometer lange kampen mot klokka gjennom Jerusalems kontroversielle gater ble forsert mot et bakteppe av uro, forbundet med dopingsaken ført mot Team Sky-kapteinen, som attpåtil veltet under treningsøkten før etappen.

Froome som avleverte en dopingprøve med ulovlig høye verdier for astmamedisinen Salbutamol under fjorårets Vuelta a España, klokket inn på en tid hele 37 sekunder svakere enn etappevinner Tom Dumoulin, tittelforsvareren som er kanskje hans største rival i denne giro-utgaven. Den firdobbelte Tour de France-mesteren er ikke blitt suspendert mens Salbutamol-saken behandles, men flere har tatt til ordet for han ikke burde konkurrere – Dumoulin inkludert.

- Hvis jeg var i samme situasjon, ville jeg ikke vært her, sa Sunweb-rytteren på en pressekonferanse før årets Giro d’Italia.

- Det er perfekt å vinne samtidig som man tar mye tid på konkurrentene. Det var teknisk, men jeg er god i svingene. Det er perfekt for meg, sier Dumoulin etter fredagens overbevisende seier – hvor nederlenderen endte to sekunder foran toppfavorittene Rohan Dennis (BMC) og den europeiske tempomesteren Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo).

Team Sky og Giro d'Italia

I kontrast til Dumoulins seiersrus fremsto Froomes velt som et illevarslende omen, og minnet om skjebnene til Team Skys kapteiner i tidligere giro-utgaver.

Det britiske lagets uheldige trend startet i 2013 med Bradley Wiggins, som i løpet av noen dager med dårlig vær og vanskelige kjøreforhold mistet selvtillit og tapte tid i utforkjøringene.

I 2015 ble Richie Porte ilagt en betydelig tidsstraff etter å ha mottatt uregelmessig mekanisk assistanse av en konkurrent mot slutten av en etappe i første uke. I 2016 ble Mikel Landa syk, og året etter ble baskeren kjørt ned av en politimotorsykkel, i en velt som også felte lagets andre kaptein, Geraint Thomas.

Basert på uttalelser fra Sky-campen skal Froome ikke være alvorlig skadet, selv om tempoprestasjonen fremsto som haltende og under pari.

- Han er OK. Krasjet skjedde på etter den første lange flaten, på et punkt hvor man normalt sett ikke krasjer. Forhjulet hans skled ut og farten var lav. Det var smertefullt, men han kom seg tilbake på sykkelen og gjorde to runder etter det. Så han er OK, sier sportsdirektør Nicolas Portal før tempoen startet.

Aru tapte tid

Miguel Angel Lopez, Astanas håpefulle colombianske klatrer, kom også fra sin treningsvelt uten betydelige skader. Bahrain-Meridas Kanstantsin Siutsou ble imidlertid ikke spart. Hviterusseren ble sendt til sykehus og måtte bryte årets giro før det i hele tatt kom i gang.

Lopez fikk det dog vanskelig ute på veien og tapte hele 56 sekunder til Dumoulin, og ble sammen med UAEs Fabio Aru (+50) de største taperne blant sammenlagtfavorittene.

Aru, som hjelpes av rittets eneste nordmann, Vegard Stake Laengen (+1.06), er Italias fremste håp i årets giro, mens Vicenzo Nibali fokuserer på Tour de France.

Froome kan med seier i Giro d’Italia stå som regjerende mester i alle tre Grand Tours samtidig – en voldsom bragd kun Eddy Merckx og Bernard Hinault har klart tidligere. Men seieren i Vuelta a Espana står og faller ved juristenes nåde. Den endelige målstreken ligger tross alt ikke i Roma om tre uker, men hos antidopingmyndighetene en gang i fremtiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media