INGEN I GULT: Chris Froome kunne selv velge om han ville sykle i gult på sjuende etappe i Tour de France. (Stefano Sirotti/Polaris)
INGEN I GULT: Chris Froome kunne selv velge om han ville sykle i gult på sjuende etappe i Tour de France. (Stefano Sirotti/Polaris)Vis mer

Froome velger bort gul trøye

- Hvis lederen ikke er med videre, så er det ingen leder i touren, sier rittkommisær.

(procycling.no): Iført den gule ledertrøyen tok Tony Martin (Etixx-QuickStep) bakken like før målgang på etappen til Le Havre torsdag.  

Den tapre tyskeren fullførte etter hvert og ble tildelt den gule trøyen på podiet. Men Etixx-rytteren fikk konstatert et komplisert kragebeinsbrudd like etter og er nå ute av Tour de France.  

Dermed forventet alle at rytteren på andreplass i sammendraget, Chris Froome (Team Sky), skulle ta tilbake ledertrøyen han mistet etter etappe fire. 

- Tony Martin var torsdag kveld tourens leder etter seks etapper. Hvis lederen ikke er med videre, så er det ingen leder i touren, sier rittkommisær Guy Dobbelaere til Het Laatse Nieuws.  

- Dette har jeg også kommunisert til rittdirektør Thierry Gouvenou, sier Dobbelaere videre.  

Gouvenou uttalte imidlertid torsdag kveld at Froome kan starte i gult på den sjuende etappen fredag hvis han ønsker. Sky-rytteren kan også avstå, som en symbolsk gest til den uheldige Tony Martin. 

Fredag morgen bekrefter Froome via Twitter at han ikke vil sykle i maillot jaune.

- Til de som spør, jeg vil ikke ha på gult i dag, skriver Froome - som også ønsker Tony Martin lykke til med operasjonen.

Sist gang sammenlagtlederen krasjet og ikke kunne starte dagen etter var i 1991, da dansken Rolf Sørensen brakk kragebeinet. Amerikaneren Greg LeMond overtok ledelsen sammenlagt, men avsto fra å bære den gule trøyen.  

Mer kjent er historien fra 1971, da Luis Ocaña var i ferd med å temme selveste Eddy Merckx. Men i et fryktelig uvær krasjet spanjolen på vei ned fra Col de Menté og måtte bryte. På anmodning fra arrangøren bar ikke Merckx den gule trøyen dagen etter.

MISTET GULT: Tony Martins opphold i den gule trøyen endte på verst tenkelig vis i en velt mot slutten av etappen til Le Havre. Tyskeren fikk dermed bare en dag i det prestisjetunge tekstilet (AP Photo/Eric Feferberg, Pool)
MISTET GULT: Tony Martins opphold i den gule trøyen endte på verst tenkelig vis i en velt mot slutten av etappen til Le Havre. Tyskeren fikk dermed bare en dag i det prestisjetunge tekstilet (AP Photo/Eric Feferberg, Pool) Vis mer