TOUREN AVGJØRES: Med to etapper Alpene kan avgjørelsen i kampen om gult falle. AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
TOUREN AVGJØRES: Med to etapper Alpene kan avgjørelsen i kampen om gult falle. AFP PHOTO / Lionel BONAVENTUREVis mer

Tour de France:

Froome vet ikke hvem han frykter mest

– Rittet kan sprenges i luften, sier tour-lederen mens Alpene står for tur.

ROMANS-SYR-ISÈRE (procycling.no): «Prinsen eier alt i kongerike – utenom vinden». Ordene til den folkekjære, franske forfatteren Victor Hugo sto som et perfekt appendiks til den 16. etappen av Tour de France, der Isère-elven gikk hvit og vinden hakket løs på feltet som en giljotin på de sist 20 kilometerne.

Spesielt for duoen Dan Martin (Quick-Step Floors) og Louis Meintjes (UAE Team Emirates) som ble dagens ofre i sammenlagtkampen og tapte 51 sekunder.

Som ryggen til en gammel potetbonde hang trærne langs hele den 165 kilometer lange ruten fra Puy-en-Valey til Romans. Det samme gjorde mange av rytterne etter målgang. For dette var en kokende varm og nervøs etappe, med 34 grader, kraftige vindkast og en kupert finale.

Men dette er også tidenes tetteste Tour de France. Derfor var det kanskje ikke så overraskende å lese sammenlagtlisten etterpå og finne den uforandret blant de fire fremste.

– Det var en crazy etappe. Men utskillelsen var kanskje ikke så stor som forventet, sier Chris Froome etter å ha overlevd enda en dag i gult.

– Splitten kom like etter en liten bakke omtrent 20 km fra mål. Derfor var nok alle sammenlagtrytterne ganske langt fremme i feltet allerede og klar på at en utskillelse skulle skje.

Team Sky-rytteren leder fortsatt foran Fabio Aru (Astana), Roman Bardet (Ag2r) og Rigoberto Urán (Cannondale). Alle overlevde sidevindstormen som Team Sky utnyttet til å splitte feltet 15 kilometer mål. Alle ligger derfor fortsatt innenfor 29 sekunder av den gule trøyen.

Froomes lagkamerat Mikel Landa flyttet seg opp til femteplass (+1:17) og Orica-Scott-rytter Simon Yates (+2:02) opp til sjette. Mens Martin (+2:02) og Meintjes (+6:00) falt til henholdsvis sjuende- og åttendeplass.

– Martin og Meintejs tapte tid og det er synd for dem. Særlig for Martin. Jeg tror ikke han hadde mange hjelpere i front siden (Marcel) Kittel var distansert og trengte hjelp. Jeg og Landa var bare glad for å være på rett side av splitten. Nå ser frem til de neste dagene i Alpene, sier Froome – som så sine fotsoldater skru opp farten i front akkurat når vinden begynte treffe feltet fra siden.

– Splitten var uunngåelig i dag. Det var bare et spørsmål om når. 20 kilometer fra mål var riktig tid og det visste vi. Vi måtte være der, på riktig sted til riktig tid. Michal Kwiatkowski var ekstremt viktig i dag. Han er virkelig definisjonen på en allrounder. Han er heller ingen dårlig mekaniker, sier Froome – med referanse til da polakken ga rittlederen bakhjulet sitt i et panisk øyeblikk før den avgjørende stigningen på etappe 15.

Alpene venter

Før de to store dagene i Alpene, er utgangpunktet altså det samme blant de fire første som det var før tirsdagens etappe. Idet Galibier venter onsdag, Izoard torsdag og en 22.5 kilometer tempo lørdag, klarer Froome fortsatt ikke å rangere sine rivaler.

– Det er vanskelig å si hvem som er farligst. Alle er innenfor 30 sekunder. Hvis vi tar fatt på tempoen med tidene slik de er nå, så tror jeg Rigoberto Urán er den jeg frykter mest. Han er nok den nest beste temporytteren. Men først må vi se hvordan alle presterer de neste dagene, sier Froome.

– Jeg tror de neste dagene er de største etappene på rad i denne touren. Det er vanskelig å si hvor avgjørende de blir. Alle de fire som er innenfor 30 sekunder kan følge hverandre som skygger. Rittet kan kanskje sprenges i luften også. Jeg er usikker. Jeg og Landa er iallfall i bra slag og målet mitt var å være på topp i denne siste uken. Det ser lovende ut sånn sett.