DOPINGBESKYLDNINGER: Etter tirsdagens maktdemonstrasjon og en lekket video hagler dopingbeskyldningene mot Chris Froome. Foto: Christophe Ena / AP
DOPINGBESKYLDNINGER: Etter tirsdagens maktdemonstrasjon og en lekket video hagler dopingbeskyldningene mot Chris Froome. Foto: Christophe Ena / APVis mer

Froome vil gjennomgå uavhengige tester

Den kenyanskfødte briten ser seg lei av dopingbeskyldningene.

LA PIERRE SAINT MARTIN/OSLO (procycling.no): Etter tirsdagens maktdemonstrasjon måtte Chris Froome nok en gang svare på dopingspørsmål etter etappen.

På det internasjonale pressetreffet åpnet Froome med å si:

- Det var et drømmescenario å høre at alle de store navnene måtte slippe, og at jeg fikk kjøre av gårde i den gule ledertrøya. Jeg kunne bedt om noe mer.

Det var stort sett alt han rakk å si før dopingspørsmålene begynte å komme.

- Hva kan du gjøre for å bevise at du er ren? Kom det fra en journalist.

- Hva har jeg ikke gjort? Jeg har prøvd å være en talsmann for ren idrett. Jeg har snakket med CIRC. Jeg har foreslått tiltak ovenfor UCI, som for eksempel dopingtester om natten. Jeg har påpekt når jeg mener det er for lite tester, som på Tenerife. Hva mer er det meningen at en ren rytter skal gjøre? Sier en tydelig opprørt Froome

Vil gjennomføre uavhengige tester

Den kenyanskfødte briten har nå fått nok av kritikerne, og ønsker å bevise at det ikke er noe juks bak prestasjonene hans. Derfor vil han gjennomgå uavhengige fysiologiske tester etter Tour de France.

Testene skal ifølge BT Sport finne sted mellom Tour de France og Vuelta a España.

Målet skal være å finne ut hva det er som gjør Chris Froome til en så eksepsjonell atlet.

Ikke bekymret for lekket video

I forkant av Skys herjing ble det lekket en video fra 2013.

Der kan man se Chris Froome knuse konkurrentene om Mont Ventoux, samtidig som man ser hvilken puls han har og hvor mye kraft han produserer til enhver tid.

Slik informasjon blir nesten aldri offentliggjort, men skal ha bli hacket ifølge Sky-sjef Dave Brailsford.

- Vi tror noen har hacket seg inn i treningsdatabasen vår og fått tak i informasjonen til Chris. Så vi har noen advokater på saken, sier Brailsford til The Telegraph.

 Da procyling.no spurte Brailsford om en utdypende kommentar utenfor lagbussen til Team Sky før den tiende etappen, hadde pipen en annen lyd.

- Jeg kommer ikke til å kommentere dette. Du kan spørre hvor mange ganger du vil, det skjer ikke. Jeg er bare her for å snakke om sykling.

Heller ikke Froome ville kommentere videoen nevneverdig.

- Vi fokuserer på rittet nå, og jeg bruker ikke mye oppmerksomhet på det, for å være ærlig, sier Froome på pressetreffet.

Hva har du å si til de som bruker den informasjonen til å si at du er dopet?

- Der er bare tull, spesielt når dataene er to år gamle. Vi er fokusert på rittet. Ingenting tar fokuset vårt bort fra det.

Mannen bak videoen: - Ikke hacket

Mannen bak denne videoen, Antoine Vayer sier at Froomes fysiologiske data ikke har blitt hacket, men lekket.

Vayer var i sin tid trener på det italienske laget Festina, hvor det foregikk doping over flere år. Festina-affæren i 1998 var den første virkelige store dopingskandalen i moderne sykkelsport. 

- Jeg vet ikke hvem som lekket det, men det er ikke viktig. Det som er viktig er dataene i videoen. Det gjør at folk kan se videoen og danne sin egen mening, sier Vayer ifølge Cyclingnews.

Den tidligere treneren poengterer at han ikke la ut videoen for antyde at Froome jukser, men for å hjelpe sykkelsportens utvikling.

- I videoen sier jeg ikke noe om Froome er ren eller ikke. Det er bare for hjelpe sykkelsporten. Jeg vil at det skal være mulig for alle å se slike ting. Sykkkelsporten må vokse, og jeg synes Froome skal være stolt av å være den første, sier Vayer.

Forstår at spekulasjonene kommer

Froome fremstår rolig når han snakker med media, og unngår å hisse seg opp når dopingspørsmålene kommer.

- Det gjør meg ikke sint. Det ville vært annerledes om jeg hadde noe å skjule, men jeg er en ren rytter. Jeg forstår samtidig hvorfor disse spørsmålene kommer. Det handler om sportens historie og mange de som har vunnet touren før meg, sier Froome.

- Jeg vet at jeg er ren, og har jobbet ekstremt hardt for å komme i denne posisjonen. Det er jeg veldig stolt av, legger Froome til.

Som kjent så har sykkelsporten hatt mange juksemakere gjennom tidene, en av de er den tidligere sjudobbelte vinneren av Tour de France, Lance Armstrong. Han ble i 2012 fratatt alle sine Tour de France titler, og innrømmet selv doping i 2013. Også Armstrong stiller spørsmål ved Froomes prestasjon på sin Twitter-konto.

- Det er klart at Froome, Porte og Sky er veldig sterke. For sterke til å være rene? Ikke spør meg, jeg vet ikke, skriver Armstrong.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Nairo Quintana klarte lenge å følge Chris Froome, men til slutt måtte også han slippe.  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
Nairo Quintana klarte lenge å følge Chris Froome, men til slutt måtte også han slippe. Foto: JEFF PACHOUD / AFP Vis mer