MISTET GULT: Froome distansert i siste fjell på etappe 12. FOTO: Tim De Waele.
MISTET GULT: Froome distansert i siste fjell på etappe 12. FOTO: Tim De Waele.Vis mer

Tour de France:

Froome viste svakhet og mistet ledertrøyen

– Jeg hadde et dårlig øyeblikk helt på slutten.

PEYRAGUDES (procycling.no): Chris Froome ventet lenge. I observasjonen av sine rivaler virket det som mannen i gult tok sin tid. Litt som en dreven turist med akvarellskrin, som prøvde å fange inntrykkene med langsommere metoder enn mobilkamera og selfiepinne.

Idet han vridde nakken gjentatte ganger for å beskue favorittgruppen i stigningen til Peyragudes, ventet alle på et angrep fra den triple Tour-vinneren etter Team Skys innledende hardkjør på Port de Balès og col du Peyresourde.

Men ventingen skyldtes utmattelse, ikke kalkulasjon. I det bratteste partiet like før mål mistet han kontakt med sine argeste konkurrenter i sammendraget, da Romain Bardet (Ag2r) tok etappeseieren, Fabio Aru (Astana) stjal britens gule trøye og Rigoberto Urán (Cannondale) ble nummer to på etappen.

– Det var en brutal finale med partier over 20 prosent. Det var en veldig, veldig, veldig tøff finale, sier Froome foran mediasvermen utenfor Team Skys lagbuss.

– Jeg hadde et dårlig øyeblikk helt på slutten. Ingen unnskyldninger. Jeg hadde bare ikke beina, fortsetter 32-åringen.

– Jeg må bare si gratulerer til Romain Bardet som vant etappen og Fabio Aru som tok trøya. Dette kommer til å bli en skikkelig kamp helt til Paris, sier briten – nå andremann sammenlagt, seks sekunder bak Aru.

Team Sky tok kommando tidlig på den 12. etappen. Temposettingen til Knees, Kiryienka, Kwiatkowski, Henao og til slutt Landa, gjorde at Froome kunne kjøre Skys egen gondolbane over dagens tre siste stigninger.

Spørsmålet om Froomes form

Men selv om Sky-lagets kollektive styrke var uten sidestykke, hadde ikke kapteinen krefter til å fullføre jobben.

Etter en under-pari oppkjøring til årets tour og en anonym opptreden i Critérium du Dauphiné, der han sprakk på tempoen og ble distansert på to av tre fjelletapper, begynner kanskje troen på at Froome kan vinne en fjerde tittel å minske?

– Både ja og nei. Jeg har ikke snakket så mye med Chris ennå, men inntrykket mitt er at han gikk tom for energi på slutten, sier Nicolas Portal, Team Skys sportsdirektør.

– Det var en lang etappe, laget gjorde en fantastisk jobb og planen var å kontrollere bruddet i starten, men ikke nødvendigvis kjøre det inn. Det skjedde mer som en naturlig utvikling i rittet. Planen var å angripe med enten fem kilometer igjen eller 2.5 kilometer igjen. Eller vente helt til slutten. Ofte når man venter så lenge som i dag, så blir det luker, sier franskmannen.

Froome sluknet mot toppen av den siste knekkeren før mål (2.4 km à 8.4 prosent, maks 16 prosent) og endte på sjuende plass, 22 sekunder bak etappevinner Bardet. Det var angrepet til den nye sammenlagtlederen Aru som virkelig brakte Froome inn i rød sone.

Snev av 2012-touren

Tittelforsvareren viste dermed svakhet på Peyragudes, det samme skisportstedet der han aspirerte til Grand Tour-leder i touren for fem år siden.

På veiene like over den mer velkjente col du Peyresourde ydmyket han sin kaptein Bradley Wiggins ved å holde et tempo «Wiggo» ikke kunne følge. Denne gang var det imidlertid Froome som havnet i skyggen av en lagkamerat.

For på dagen der Sky mistet ledertrøyen de har holdt siden åpningsdagen i Düsseldrof, ble Mikel Landa et lyspunkt for det britiske laget. Baskeren gjorde ikke bare en formidabel jobb i front av favorittgruppen i siste stigning og virket meget solid. Froomes hjelper klatret også inn til en fjerdeplass på etappen og tapte bare fem sekunder.

Landa veltet tidig i rittet da han siktet mot rosa trøye i Giro d’Italia tidligere i år. Men 27-åringen kom sterkt tilbake og vant en etappe i Dolomittene i tredje uke. Han ville i utgangspunktet sykle med mer frihet i Vuelta a España, men fremstår nå som et godt alternativ i Skys planer for dette rittet dersom Froome fortsetter å vise tvilsom form.

– Ja, Mikel var fantastisk i dag. Det var godt å se, sier Portal – som bekrefter at Landa kan få en mer beskyttet rolle fremover, idet han ligger på sjuendeplass sammenlagt, 2:55 bak.

En liten baskisk fanskare samlet seg rundt Sky-bussen mens Froome syklet ned etter etappen. Sangen «Mikel er best» som ljomet utover fjellsiden virket imidlertid ikke å affisere briten som holdt ansiktet alvorlig og uttryktløst gjennom hele den ti minutter lange økten. Froome forsto kanskje ikke lyrikken uansett, men Landa hørte gledesropene og stakk hodet ut av bussen et kort øyeblikk.

– Mikel prøvde også å gå for etappeseieren i dag. Men også fordi bonussekundene var veldig viktige. Men å ha flere fremme i sammendraget er viktig. Når rittet begynner å bli vilt og vanskelig å kontrollere, er det fint å ha flere høyt oppe, sier Skys sportsdirektør.

I Tour de France er dette første gang siden 2011 at den gule ledertrøyen bytter eier så sent i rittet. Arrangøren siktet mot å designe en åpnere tour og har kanskje fått ønsket sitt oppfylt, ifølge Portal.

At Team Sky har det sterkeste laget, men ikke den sterkeste kapteinen duker iallfall for en interessant dynamikk som kanskje utkrystalliserer seg ytterligere på den 100 kilometer lange fjelletappen til Foix fredag. De fire første sammenlagt – Aru, Froome, Bardet og Urán – ligger stadig innenfor ett minutt i forhold til hverandre.

– Det er aldri bra å miste trøyen. Men det er fortsatt tett. Det ligger an til å bli et jevnt ritt. Det positive er at det er en ny dag i morgen som kommer til å bli veldig hard, avslutter Portal.

Saken er levert av procycling.no!