BRONSE: Team Sky og Froome på 3.plass på lagtempoen. Ny VM-mulighet onsdag for Tour-vinneren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BRONSE: Team Sky og Froome på 3.plass på lagtempoen. Ny VM-mulighet onsdag for Tour-vinneren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Bergen 2017:

– «Froomey» ser veldig sterk ut

«Gabba» Rasch sier Team Sky-stjernen er klar til å kjempe om gull opp Fløyen.

BERGEN (procycling.no): Med sin 3.plass bak Team Sunweb og BMC gjentok Team Sky sin bestenotering i lagtempo-VM. Bronsemedaljen fra 2013 ble kopiert på den 42.5 kilometer lange strekningen fra Askøy og inn til Bergen søndag idet som var et nervepirrende og tett ritt på VMs åpningsdag.

– Vi er sånn halvfornøyd, smiler Gabriel Rasch til procycling.no ved Team Sky sin lagbuss.

Den norske sportsdirektøren fikk nok opp forventningene da britene suste inn til bestetid på første mellomtid etter 10.5 kilometer. Men da både Owain Doull og, litt mer overraskende, Geraint Thomas måtte slippe relativt tidlig, mistet britene forspranget inn mot neste måling på toppen av Birkelundsbakken.

De siste fire Sky-rytterne måtte dermed holde sammen. Chris Froome, Vasil Kiryienka, Gianni Moscon og Michal Kwiatkowski satte ny bestetid da de krysset målstreken, men kom altså til kort mot Team Sunweb og BMC da alle lagene var kommet inn. Disponeringen av løpet og tapet av Thomas var kanskje tungen på vektskålen for det britiske WorldTour-laget, som endte 22 sekunder bak vinnerne.

– Seieren var innen rekkevidde, men vi tape mange sekunder på de siste kilometerne. Med med fem eller seks ryttere over (bakken) kunne vi vært i en mye bedre posisjon, sier Froome selv.

Rasch poengterer at Thomas ikke presterte opp mot sitt beste.

– Vi åpnet litt for hardt tror jeg. Vi betalte for det utover rittet. Spesielt Thomas måtte stå over noen føringer og sleit litt. Det var ikke helt ideelt. I dag var Sunweb raskere enn oss og vi gjorde egentlig ikke noen spesielle feil underveis, sier «Gabba».

– Thomas har vært veldig uheldig i år. Han ramlet ut av giroen, ramlet ut av touren. Han trente bra frem mot Tour of Britain og var litt på gang. Kanskje han mangler litt løpstempo i kroppen. Uansett har vi klart å samle de seks beste som vi kunne ta av på denne tiden av året etter alle løpene vi har kjørt tidligere.

Froome planlegger ikke sykkelbytte

Med en VM-medalje allerede i lomma sikter Froome seg inn på mer edelt metall onsdag. Herrenes individuelle tempo blir en unik affære med målgang på toppen av Fløyen – en 3.4 kilometer lang klatring à 9 prosent, etter 28 kilometer nedi Bergen sentrum.

Tempoen blir krevende fysisk, så vel som taktisk. Arrangøren legger til rette for at rytterne kan bytte sykkel i bunn av bakken.

– Froomie så veldig bra i dag, veldig sterk. Han tok lange føringer, og hadde ikke noe problem der ute, sier Rasch – etter det han mener var en lovende prestasjon med tanke på onsdagens tempo.

Etter Grand Tour-seier i både Tour de France og Vuelta a España denne sesongen, kan Froome sikre seg noe som likner en imponerende trippel – ikke ulikt det Stephen Roche gjorde i 1987-sesongen, da iren vant Giro d’Italia, Tour de France og VM-fellesstarten i østeriske Villach. Froome skal ikke sykle fellesstart neste søndag, men vil med et gull onsdag utvilsomt skrive seg inn i historiebøkene.

– Treneren hans har sett grundig på løypen. Det er en spennende løype, ganske annerledes. De fleste jeg har snakket med – ryttere, trenere og støtteapparat i proffsirkuset – synes det er spennende med noe annerledes. En bakke på en slik tempo er ikke helt nytt i sammenhengen av store etappeløp. Og selv om bakken kommer på slutten, så tror jeg at vi kommer til å se de samme navnene kjempe i toppen likevel. Tempospesialistene kjører stort sett fort oppover også, særlig når de kan kjøre alene og sette sitt eget tempo, sier Rasch – som kan avsløre at et sykkelbytte er lite trolig for Froome sin del.

– Jeg tror ikke det faktisk. Det er et litt ugunstig sted å bytte sykkel, synes jeg. Dessuten har han en temposykkel som er veldig lett. Jeg tviler på at han bytter, sier Skys norske sportsdirektør.

– Jeg tror bytting blir sånn 50/50. Det kommer an på hvor lette temposykler de enkelte har, og hva de føler seg mest komfortabel på. De rene temporytterne som Tony Martin for eksempel, tror jeg ikke kommer til å bytte. Mens andre ryttere som er litt mer allsidige, bakkeryttere vil bytte.

– Det blir mange av de samme navnene i toppen. (Tom) Dumoulin, (Vasil) Kiryienka, Tony Martin, Froomie, (Michal) Kwiatkowski. De som kjører bra på tempo til vanlig.