Frostads båt sprekker opp

Krisestemning på Brasil 1.

(Dagbladet.no): Problemene tårner seg opp for Volvo Ocean Racebåtene. Fem timer etter at Ericsson måtte snu og returnere til Sør Afrika, er det Knut Frostads tur å resignere.

Det var ved 9-tida i dag morges, med Knut Frostad til rors, mannskapet på «Brasil 1» oppdaget store problemer med kevlardekket på båten.


Sprekk i båtdekket

Dekket sprekker opp, og skipper Torben Graël og Knut Frostad fant raskt ut at det var umulig å seile videre til sørishavet med disse skadene.

Båten har det siste halvannet døgnet krysset i 20-25 knops motvind og fått hard juling i opptil fire meter høye bølger.

- Å være ombord føles som å være i en krigssone. Alt som ikke er festet ordentlig, blir kastet omkring, og du kan definitivt ikke stå oppreist uten å holde deg fast. Akkurat nå har vi 25 knops vind og stygg sjø, skrev Frostad i en epost før han gikk på vakt som rormann i morgentimene idag. Kort tid etter oppstod problemene.

Må båten bryte?

Båten befinner seg nå 300 nautiske mil sør før for Sør Afrika og får en lang reise tilbake til land.

TØR IKKE FORTSETTE: Knut Frostad og mannskapet er trygge, men båten tør ikke seile videre med dekk som smuldrer opp. Foto: Scanpix/Reuters
TØR IKKE FORTSETTE: Knut Frostad og mannskapet er trygge, men båten tør ikke seile videre med dekk som smuldrer opp. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Mannskapet ombord forsøker nå å begrense skadene ombord, og prosjektleder Alan Adler forteller at mannskapet er i sikkerhet.

- Målet er å nå Sør-Afrika så fort som mulig, og der vil vårt shore crew analysere problemene og utføre eventuelle reparasjoner så fort som mulig. Først etter at dette er gjort vil vi kunne avgjøre om vi kan fortsette andreetappen eller ikke, forteller Adler.

- Vi mottok nyheten om skadene på båten med stor skuffelse. Men det viktigste for oss akkurat nå er at mannskapet er trygge, sier Alan Adler.

SKREV E-POST I DAG MORGES: Knut Frostad skrev at det føles som en krigssone å være ombord i Brasil 1.
TRØBBEL: Kevlardekket på Knut Frostads Brasil 1 tåler ikke sjøgangen.
AVREISE FRA CAPE TOWN: Knut Frostad kom ombord som vaktsjef da Brasil 1 forlot Sør-Afrika.