Frostads festkveld havarerte

«Brasil1» med Knut Frostad lå an til andreplass i Ocean Race. Det ble med drømmen.

(Dagbladet.no): 10 timer før målgang i Brasils hjemmehavn Rio de Janeiro hadde «hjemmelaget» seilt seg frem til en overraskende og meget sterk andreplass.

Brasilianerne på land var som smått i gang med å forberede en forlenget karnevalsfest for sine helter på sjøen.


Men nå må festantrekket pakkes ned igjen. For i løpet av de siste timene har «Brasil1» mistet sin oppsiktsvekkende sterke plassering.

Like etter klokka fire i natt (norsk tid) kom «ABN Amro One» i mål til nok en førsteplass. Når jorda rundt-seilasen Volvo Ocean Race har unnagjort fire av ni etapper leder Amro One med 14 poeng!

Sølv til Piratene

«Pirates of the Caribbean» har lenge hatt hånd om andreplassen på fjerdeetappen. Og i løpet av innseilingen til Rio klarte skipper Paul Cayard å ta tilbake den viktige andreplassen, som de en kort tid hadde mistet til «Brasil1».

Fire timer etter skipper Mike Sanderson på «ABN Amro One», seilte «Piratene inn til andreplass.

«Brasil1» ledet en periode med 10 nautiske mil på ABN Amro Two. Men det var ikke nok!

IKKE PÅ TOPP: Brasil1 skulle vise seg frem på hjemmebane. Det gikk ikke så bra for båten, som mistet sølvet og endte på fjerdeplass. Foto: Howard Burditt/Reuters/Scanpix

IKKE PÅ TOPP:
Brasil1 skulle vise seg frem på hjemmebane. Det gikk ikke så bra for båten, som mistet sølvet og endte på fjerdeplass. Foto: Howard Burditt/Reuters/Scanpix Vis mer

For unggutta på «Amro Two» seilte raskere enn Knut Frostad og skipper Torben Graël.

- Mange lurer på hva som er det verste med å være ombord. De venter at vi skal svare stormene i sørishavet. men det verste er at vi ikke har vind, skriver Knut Frostad i en email i natt etter at de hadde fått øye på «ABN Amro One» i horisonten bak seg.- Dette er første gangen vi ser en båt siden vi forlot Wellington. På Volvo Ocean Races offisielle nettsider og deres Virtual Spectator ser det ut som om båtene er svært nære hverandre. Sannheten er at det er vanskelig å se en båt som er lengre enn ni nautiske mil unna, skriver Frostad.

Reiser hjem

Og marerittet gikk i oppfyllelse for Brasil1, for ABN Amro Two fortsatte opphentingen og gikk i mål mens Frostad fortsatt hadde to nautiske mil igjen. En fjerdeplass ble altså resultatet for «hjemmelaget».

Hvis ingen klarer å overtale Frostad de neste dagene, så pakker nordmannen nå sammen sakene sine og mønstrer av Brasil1 for godt. Jobben på sørishavsetappene er over.

Den 2. april starter neste «havetappe» i Volvo Ocean Race. Den går fra Brasil og Rio til Baltimore.

Endringer blir det trolig på flere av de andre båtenes mannskapslister også. Nå spekuleres det allerede høyt om Ericsson Racing Teams skipper, Neil MacDonald, er første skipper som blir byttet ut i Volco Ocean Race.

Eierne til den svenske båten er langt fra fornøyd med Team Ericssons svake innsats. Båten kommer til å få femteplassen inn til Rio. Eneste årsak til at det ikke ble en sisteplass, er at spanske Movistar måtte til havn i Argentina for reparere en totalhavarert kjølkasse.

FESTEN GLAPP: Knut Frostad tapte sin gode plassering.