FÔRSKANDALEN. Travtrener Magne Olsen får svi for en annens tabbe. Hestene hans er forgiftet, og han må starte helt på bunnen. Foto: EIRIK STENHAUG/EQUUS MEDIA.
FÔRSKANDALEN. Travtrener Magne Olsen får svi for en annens tabbe. Hestene hans er forgiftet, og han må starte helt på bunnen. Foto: EIRIK STENHAUG/EQUUS MEDIA.Vis mer

Fôrskandalen: Tvinges til å halvere driften. Eiere har fått nok

- Greier neppe å skaffe like mange hester, sier Magne Olsen.

(Dagbladet): Hele næringen til travtrener Magne Olsen falt i grus da 21 hester på stallen hans ble forgiftet.

Hestefôret han mottok var blitt blandet med kyllingfôr som inneholdt Narasin etter en gedigen leverandørtabbe.

- Noen av eierne ønsker å gi seg. Dermed greier jeg neppe å skaffe hester nok. Jeg skal vel være fornøyd om jeg kommer opp i rundt ti hester, sier Magne Olsen til Dagbladet.

En hel uke gikk hestene på fôret som inneholdt Narasin, som er et antiparasittmiddel.

En hests organisme klarer ikke å skille ut Narasin. Det kan få fatale følger. Hjerte, skjelett og mage og tarmsystemet kan bli angrepet.

Foreløpig er ingen av de forgiftede hestene avlivet. Hestene er under kontinuerlig oppsyn, og det tas fortsatt prøver av hestene.

- Det er ikke tatt noe standpunkt. Vi må tenke på hestene som levende vesener. Selv om de ikke kan komme ut som idrettsutøvere igjen, kan det være en framtid i avlen eller som hobbyhest. Men blir hestene plaget, er det selvfølgelig best å la dem slippe, sier Felleskjøpets veterinær Idun Rosenfeldt til Dagbladet.

Det er lagt opp til en testperiode på seks uker etter at forgiftningen ble oppdaget. Perioden er planlagt avsluttet, blant annet med en EKG-test av samtlige hester.

Det skal skje om drøye tre uker.

I mellomtiden må Magne Olsen fôre hestene og sørge for at de får det daglige stellet.

Magne Olsen har engasjert advokat Harald Krogstad. Han har henstilt til Felleskjøpet at regning for oppstalling i denne perioden faktureres dit og ikke til hesteierne.

Gitt opp Advokaten forteller også at han har vært i kontakt med en av eierne som har gitt opp sine hester.

- Vedkommende vil kreve erstatning for verdien av to hester for en eventuell kjøpesum for to nye. Samt for kostnader og tapte premier, sier Krogstad til Dagbladet.

Advokaten mener at en tilsvarende beregning sannsynligvis vil bli foretatt for samtlige hester.

- Det er viktig at det skjer relativt raskt. For Magne Olsen må komme seg videre, sier Harald Krogstad.

Tøff tid Travtrener Tom Forkerud ble utsatt for det samme for tre år siden. En annen leverandør leverte hestefôr blandet med kyllingfôrtilsatt Narasin.

Forkerud forsøkte å trene opp noene av hestene igjen i et år uten å lykkes. De kom aldri tilbake på det nivået de befant seg på før forgiftningen.

Forkerud sier til Dagbladet at Magne Olsen har en tøff tid foran seg.

Han hadde følgende råd til Magne Olsen i forrige uke:

- Kvitt deg med alle hestene.