Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frustrert Carlsen måtte gi opp jakten. To trekk unna tidenes lengste VM-parti

Remis i parti nummer sju.

REMIS: Magnus Carlsen hadde overtaket i det sjuende partiet, men klarte ikke å utnytte det nok til å dra i land en seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REMIS: Magnus Carlsen hadde overtaket i det sjuende partiet, men klarte ikke å utnytte det nok til å dra i land en seier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Etter nok en hviledag var det i dag duket for det sjuende partiet av VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Sotsji.

Etter den voldsomme dramatikken som til slutt endte med Carlsen-seier på lørdag, var det mange som mente at nordmannen i dag kunne sette den siste spikeren i kista til utfordreren med en seier.

Men slik skulle det ikke gå. Anand forsvarte seg med nebb og klør, og etter 122 trekk måtte en tilsynelatende frustrert Carlsen innse at dette endte med remis.

De tok nesten den gamle rekorden for lengste VM-parti som er 124 under partiet mellom Korchnoi og Karpov i 1978.

Dermed er stillingen 4-3 før morgendagens parti hvor Anand er tilbake i førersetet med hvite brikker.

Tidlig sluttspill Dagens parti gikk ut i rekordfart. Allerede etter en halvtime var partiet over i sluttspillet, og da hadde Carlsen unnet seg en pause på tre minutter før ti trekk hadde gått.

Det virket som de to hadde det travelt, fem trekk var spilt før klokka hadde passert tre lokal tid.

Etter en kort applaus til de to rivalene var det dundrende stille i lokalet med unntak av vifta som kontinuerlig minner om at hørselen er inntakt.

Og mens rivalene kastet seg inn i et tidlig sluttspill, ble det klart på presserommet at Team Carlsen var fornøyd med stillingen til nordmannen.

PRESSET: Carlsen presset gjennom hele partiet, men Anand forsvarte seg godt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRESSET: Carlsen presset gjennom hele partiet, men Anand forsvarte seg godt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Magnus har ikke kommet hit for å spille remis. Dette er en stilling han og Peter Heine Nielsen garantert har sett mye på, sier Agdestein.

- Det er en åpning som er kjent for å ofte ende i remis. Det er vanskelig for hvit å få til noe, derfor har nesten alle sluttet å spille denne åpningen. Når Magnus likevel spiller den, må det være fordi de har funnet noe.

- Overrasket Denne godt forberedte stillingen er ulikt Carlsen, noe flere bet seg merke i.

- Jeg er overrasket over Magnus. Dette er ulikt Carlsen og måten han har revolusjonert sjakken. Vanligvi bruker han sterke datamaskiner for å gjøre motstanderenes åpninger ubrukelige. Han går bort fra de mest teoretiske åpningene så fort som mulig, men i dag gjør han det stikk motsatte. Han spilte minst 25 planlagte trekk, helt motsatt av måten han pleier å angripe sjakken på, sier den erfarne El Pais-journalisten Leontxo Garcia.

Journalisten legger til:

- Magnus har gjort et unntak i dag og gjør det motsatte av det han pleier. Sjakken vi ser i dag er hypermoderne sjakk. Anand trenger remis for å komme over tapet i parti seks og ha en mulighet før partiene med hvitt.
Publikum sovnet Om Carlsen hadde funnet noe på egenhånd, eller om han fikk hjelp av feilskjær hos sin motstander, vites ei, men nordmannen skviste hver lille fordel som bare han kan.

Deretter ofret Anand av en løper for å få et mer fordelaktig sluttspill, og bygde en festning rundt kongen med sine fire resterende bønder - en festning nordmannen sleit veldig med å få has på.

Skolebarna i konkurranselokalet i Sotsji sovnet på bakerste rad, og til slutt innså også Carlsen at han ikke klarte å knekke koden.

Etter 122 trekk og seks og en halv time resignerte han, og med det forblir ledelsen på ett poeng med stillingen 4-3.

TILBAKE: Med tap i dag hadde VM-kampen langt på vei vært avgjort, men Anand kloret seg fast til remis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKE: Med tap i dag hadde VM-kampen langt på vei vært avgjort, men Anand kloret seg fast til remis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling