Frustrert hoppsjef: - Jeg har ikke opplevd det før

Fire nordmenn disket.

SPORTSSJEF:  Clas Brede Bråthen utenfor utstyrskontrollen på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen utenfor utstyrskontrollen på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Norge fikk fire hoppere diskvalifisert da tyskeren Severin Freund vant lørdagens verdenscuprenn i hopp på Lillehammer.

- Gutta beklager, men de har et regelverk å forholde seg til. Det er svært beklagelig. Det er trist for gutta, og veldig kjedelig for oss, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

De fire som ble diskvalifisert var Joachim Hauer, Halvor Egner Granerud, Joachim Bjøreng og Espen Røe. Grunnen var for store hoppdresser som kan gi fordeler i svevet - og ekstra meter.

- Hva som har skjedd, klarer jeg ikke å svare på. Jeg har aldri opplevd det før, sier Bråthen og sikter til at hele fire nordmenn ble disket.

Skjerpet kontroll Det internasjonale skiforbundet FIS har skjerpet utstyrskontrollen denne sesongen. Nå blir hoppernes dresser sjekket både før og etter svevet. Tidligere var det bare etter.

En hoppdress kan ikke stå mer enn én til tre centimeter ut fra kroppen. Gjør den det, er det rett ut av konkurransen.

- Det var betydelig flere disker i dag enn det som er vanlig i konkurranse. Noe skyldes urutinerte utøvere, sier Bråthen. Han peker også på trøblete vindforhold med mye venting. Dresser ble tatt av og på hele tida, og da er det ikke alltid lett å holde styr på fasongen.

- Forsøkte nordmennene å jukse?

- Dette har ingenting med juks å gjøre, i den hensikt å skaffe seg en fordel andre ikke har. Det er et regelbrudd.

DISKET:  Joachim Hauer var blant de fire nordmennene som ble disket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DISKET: Joachim Hauer var blant de fire nordmennene som ble disket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Bråthen fortsetter:

- Juks er ikke noe tema. Men vi må sjekke rutinene når sånt skjer. Dette er en type reklame vi ikke ønsker. Fram til i dag har vi lavere diskprosent enn det som er snittet i hoppfamilien.

Disket i første renn Også i sesongens første renn - i Klingenthal i Tyskland - ble en norsk hopper diskvalifisert. Da hadde Anders Fannemel for stor dress over knærne.

Landslagtrener Alexander Stöckl oppsummerer dagen slik:

- Veldig bra og veldig dårlig.

Norge fikk to hoppere på pallen i rennet som ble avsluttet etter én omgang i den lille Lysgårdsbakken. Kenneth Gangnes ble nummer to, mens Andreas Stjernen fulgte på plassen bak.

Likevel var det mannefallet som ble det store temaet på sletta etterpå.

- Vi har gått mye gjennom utstyrskontrollen, så hopperne vet hva de skal gjøre, forteller Stöckl.

Urutinerte hoppere På samme måte som Bråthen påpeker han at det var de mer urutinerte hopperne - som ikke har for vane å hoppe verdenscup - som ble disket.

Stöckl varsler et møte med hoppernes trenere allerede lørdag kveld:

TO NORDMENN PÅ PALLEN:  Rennet ble vunnet av Severin Freund (i midten) fra Tyskland. På andreplass fulgte Kenneth Gangnes (til venstre) og Andreas Stjernen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TO NORDMENN PÅ PALLEN: Rennet ble vunnet av Severin Freund (i midten) fra Tyskland. På andreplass fulgte Kenneth Gangnes (til venstre) og Andreas Stjernen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det blir en tøff prat, men vi skal komme bedre ut av det. Jeg tror faktisk jeg ikke trenger å si så mye, de vet hva som skjedde. Og jeg er misfornøyd med at de ikke klarte å få ting på plass, sier Stöckl til Dagbladet.

- Vanvittig Lørdagens mest fornøyde mann var utvilsomt Kenneth Gangnes, som slo til med karrierebeste. Han var bare 0,1 poeng bak vinneren Severin Freund:

- Følelsene jeg har nå er bare helt vanvittig. For meg er andreplass i dag akkurat som å vinne, så ærlig skal jeg være, sier han.

26-åringen har slitt med korsbåndskader, og var ute i to-tre år.

- Jeg var inne på å gi meg. Men noen sa at jeg ikke hadde fått bevist mitt. I dag er jeg glad for at jeg ikke ga meg, sier Gangnes.

- Helt fantastisk. Jeg har stor respekt for at en utøver som har vært gjennom to kneskader - på samme kne -  gjør dette, kommenterer trener Stöckl.

ÉN OMGANG:  Publikum i den lille Lysgårdsbakken fikk bare se én omgang. Grunn: Vinden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÉN OMGANG: Publikum i den lille Lysgårdsbakken fikk bare se én omgang. Grunn: Vinden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer