Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

Frustrert Karjakin: 
- Magnus spilte briljant. Jeg kunne ikke gjøre noe

Magnus Carlsen hadde null problemer med å sikre remis.

SELVTILLITEN TILBAKE: Magnus Carlsen åpnet friskt i sjette VM-parti mot russeren Sergej Karjakin. Foto: AP Photo/Seth Wenig
SELVTILLITEN TILBAKE: Magnus Carlsen åpnet friskt i sjette VM-parti mot russeren Sergej Karjakin. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Karjakin - Carlsen 3-3

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Seks av seks partier har endt med remis mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og den russiske utfordreren, Sergej Karjakin.

Gang på gang har nordmannen hatt overtaket, men ikke klart å omsette fordeler til seire i sjakk-VM i New York.

Fredag endte det igjen med remis, men denne gangen så Carlsen ut til å ha full kontroll.

Etter 30 trekk på halvannen time, var det hele over.

Frustrert

Etter partiet var Sergej Karjakin frustrert. Han spilte et solid parti - men fikk ingenting ut av åpningen. Carlsen parerte alle forsøk på angrep raskt.

- Magnus spilte briljant. Jeg kunne ikke gjøre noe. Åpningene hans er veldig gode. Dette var ikke planen i det hele tatt. Jeg var faktisk heldig, sa han på pressekonferansen.

Men selv om han tydelig var misfornøyd med dagens parti, var den russiske utfordreren positiv til de siste seks partiene:

- Jeg tar det skritt for skritt. Vi slåss i hvert eneste parti. Jeg er misfornøyd med noen av valgene mine, men hele VM-kampen sett under ett er jeg fornøyd med.

Magnus Carlsen var ikke veldig imponert over dagens parti:

- Det ble forsert veldig tidlig. Det var ikke noe der. Det var ikke mye å spille på. Vi hadde ikke valg, sier Carlsen til NRK etter partiet.

Nordmannen ser lyst på de siste seks partiene:

- Jeg skulle gjerne ha ledet totalt, men i går var jeg heldig som overlevde etter jeg dummet meg ut. Parti seks og sju (Carlsen har svart i begge) er ikke de partiene jeg skal gjøre det. Eventuelle sjanser med svart er en bonus. Men greier jeg meg gjennom det neste svarte - har jeg hvite brikker i tre av de fem siste partiene.

- Frisk start

Fredag var humøret tilbake og Carlsen var revansjesugen. Samtidig hadde han en ulempe fordi han spiller med svarte brikker både i sjette og sjuende parti.

- Det startet friskt av Magnus med et bondeoffer som viste at han var villig til å spille for seier. Det er positivt og viser at tabben i går ikke ødela for selvtilliten. Deretter fulgte et spill som tyder på at det går mot remis, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

Remisen i sjette parti med svarte brikker tyder på at det russiske superteamet ikke har klart å vippe Carlsen av pinnen. Carlsen så ut til å ha full kontroll.

- Han hadde en tabbe torsdag. Da er det positivt at han får denne opplevelsen i dag før hviledagen, sier Svensen.

Tvilte på formen

Carlsens feil så langt i VM har fått ekspertene til å tvile på formen hans.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae innrømmet at han følte seg usikker før VMs sjette parti.

- Han er ikke hundre prosent og spiller ikke helt på topp. Han er ikke helt der han skal være, sier Bae.

Spillet åpnet med en spansk åpning, og manager Espen Agdestein var rolig og godt fornøyd da Dagbladet traff ham etter at det var spilt en halvtimes tid.

- Nå blir det spennende med to svarte partier. Så langt går dette helt som planlagt, sier han.

Vant åpningsduell

Karjakin og Carlsen spilte fort. Mens de foregående partiene har vart i mange timer, begynte ekspertene å snakke om at det gikk mot remis etter mindre enn én times spill fredag. Da hadde Carlsen vunnet åpningsduellen.

- Det ser ut som den dramatikken vi hadde er over, og at det blir et roligere sluttspill som trolig ender i remis, sier faren, Henrik Carlsen, til NRK.

De har spilt veldig fort her. Og jeg er imponert over åpningsspillet til Magnus, sier Bae.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!