Makedonia - Norge kl. 18.30 lørdag

Frustrert Søderlund om drama: - Var bare å gjemme seg

Sliter i Frankrike. Søndag toppet det seg med opptøyer på tribunen. Måtte rømme banen. - Det klikket for tilskuerne.

PÅ PLASS I MAKEDONIA: Alexander Søderlund leter etter gode opplevelser på fotballbanen igjen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ PLASS I MAKEDONIA: Alexander Søderlund leter etter gode opplevelser på fotballbanen igjen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SKOPJE (Dagbladet): Landslagsspissen Alexander Søderlund (30) sier det rett ut: Livet i den franske toppklubben Saint-Étienne er ikke lett.

- Hvordan har du det på en skala fra én til ti? spør Dagbladet.

- Sportslig er kvaliteten på to. Det er ikke sånn at jeg fotballmessig koser meg så veldig mye der nede, erkjenner han.

Vi møter Søderlund på landslagets fasjonable hotell i Skopje. Lørdag venter Makedonia i privatlandskamp på Philip II Arena, med en kapasitet på 33 000 tilskuere.

Sammen med Ole Selnæs kommer Søderlund fra en dramatisk erfaring i Frankrike. Søndag tapte Saint-Étienne 5-0 hjemme mot Lyon. Det fikk fansen til å se rødt.

Da Lyon-spiller Nabil Fekir gjorde 5-0 og feiret foran hjemmefansen, kokte det fullstendig over. Og tumultene eskalterte.

Tre minutter

- Det gjensto rundt tre minutter av kampen. Det var bare å komme seg i garderoben og gjemme seg, forteller Søderlund, som ble byttet innpå etter 13 minutter da Romain Hamouma skadet seg.

DRAMA: Opprørspoliti måtte trå til da rasende tilskuere kom inn på banen under kampen mellom Saint-Etienne og Lyon søndag. Foto: NTB Scanpix
DRAMA: Opprørspoliti måtte trå til da rasende tilskuere kom inn på banen under kampen mellom Saint-Etienne og Lyon søndag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Vi satt i garderoben i en halv time og ventet på å spille de siste tre minuttene. Det klikket for tilskuerne våre. De heiv seg inn på banen og skulle sikkert ta dem som feiret.

Kampen mellom Saint-Étienne og Lyon er et glohett derby. Bare seks-sju mil skiller de to byene i Frankrike. Denne gang trakk Lyon det lengste strået.

- Vi har vunnet de to siste åra på hjemmebane. Nå gikk vi på en skikkelig smell. Vi lå under da jeg kom innpå. Så fikk vi rødt kort. Da raknet det totalt, forteller Søderlund.

Sjetteplass

Saint-Étienne ligger på sjetteplass i Ligue 1. Opp til serieleder Paris Saint-Germain er det allerede 14 poeng etter 12 runder. Søderlund sliter med spilletid. Han er oppført med 190 minutter. Foreløpig er fangsten én assist.

30-åringen med en fortid i Haugesund og Rosenborg kamuflerer ingenting. Til det har han vært altfor lenge i gamet.

- Jeg har ikke spilt så sinnssykt mye, men mer enn jeg trodde jeg ville. Det skyldes skader. Jeg føler meg i OK form. Men det har litt med selvtillit å gjøre.

Søderlund var på vei bort i sommer. Så ville klubben ha ham likevel.

- Kan det skje et klubbytte i januar?

- Jeg har 1,5 år igjen av kontrakten. Du vet aldri. Klubben er fantastisk. Supporterne er i verdensklasse. Men det går på om jeg får spille nok, om treneren tror på meg. Familien skal også ha det bra.

Også landsmannen Selnæs har slitt med spilletida denne sesongen.

Setter krav

Lørdag er det privatlandskamp mot Makedonia som teller. Tre dager seinere venter Slovakia i Trnava, også dette privatlandskamp.

Norge skal ikke til VM-sluttspillet i Russland neste sommer. Men den som tror at trener Lars Lagerbäck har lagt opp til en hyggetur, må tro om igjen.

Søderlund sier:

- Det er mange unge spillere som vil vise seg fram. Skal du være med Lars videre, må du prestere. Han er beinhard på det punktet. Her er det ingen avslapning. Du merker at dette betyr noe for ham.

Lårmuskel

Søderlund har hatt kjenning med en lårmuskel. Hvordan han blir brukt i de to kommende kampene gjenstår å se.

For Lagerbäck handler det om at han har en CV å ta hensyn til. Suksess med Sverige og Island kan ingen ta fra ham. Men å ende trenerkarrieren med et mageplask med Norge ser ikke bra ut.

Laget er i framgang. Om kampen mot Makedonia sier 69-åringen:

- Det er et bra lag som har tatt et reelt skritt dette året, blant annet mot Italia. De har minst like gode prestasjoner som oss. Jeg vet ikke hva slags lag de kommer med. Men jeg vil tippe at det er et bra lag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer