LEDER EN KLUBB I TRØBBEL: Sportssjef i Stabæk Inge André Olsen er ikke fornøyd med situasjonen klubben er i.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER EN KLUBB I TRØBBEL: Sportssjef i Stabæk Inge André Olsen er ikke fornøyd med situasjonen klubben er i. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Frustrert Stabæk-leder langer ut: - De må skamme seg

Olsen utelukker ikke at McKinlay kan få sparken etter nytt tap.

• Stabæk-Tromsø 0-3 (0-2)

NADDERUD STADION (Dagbladet): Etter to jubelsesonger under ledelse av Bob Bradley, er Stabæk i krise et halvt år etter amerikanerens avgang som hovedtrener. 

Erstatter Billy McKinlay har tapt 17 av sine 26 kamper som Stabæk-sjef, noe som har ført til at laget står i fare for å rykke ned fra Tippeligaen. Etter dagens ydmykende 3-0-tap hjemme for tabellnabo Tromsø, langer sportssjef Inge André Olsen ut mot samtlige involverte. På spørsmål fra Dagbladet om Olsen har tillit til at McKinlay kan snu situasjonen, slipper ingen unna. Heller ikke ham selv.

- Det er ikke noe jeg skal svare på. Jeg skjønner at spørsmålet blir stilt, men man skal også stille spørsmål ved det arbeidet jeg gjorde i vinter. Jeg var en stor faktor for at McKinlay kom til klubben. Jeg har også hatt ansvaret for å hente nye spillere, så jeg føler ikke dette er dagen for å peke på andre. Her får man se seg selv i speilet. Det må også treneren gjøre. Og jeg føler det er en del spillere som faktisk må gå hjem og skamme seg litt og se seg i speilet, sier Olsen.

Utelukker ikke å sparke McKinlay Olsen har de siste årene opplevd stor suksess sammen med Bradley. Sportssjefen har fått skryt for å ha svært god teft på overgangsmarkedet. Etter å ha hentet flere spillere med uforløst potensial, gjorde Bradley dem opp til tippeligastjerner.

Den samme effekten har derimot ikke vært gjeldende under McKinlay. Etter 12 kamper sliter typer som Agon Mehmeti, Ohi Omoijuanfo og Moussa Njie å påvirke laget i nevneverdig grad. Selv om Olsen tar selvkritikk, vil han ikke utelukke at McKinlay kan ryke før sesongen er ferdig hvis situasjonen ikke bedrer seg.

- Selvfølgelig er hans posisjon et tema. Vi vil analysere alt i klubben. Vi må tørre å være kritiske mot oss selv. Men i dag føler jeg det er større problemer enn akkurat det. Nå har vi levert en kamp som er langt unna det vi ønsker. Jeg føler potensialet i gruppa er langt større enn det som er vist til nå. Vi har et lag som vi definitivt tror skal kunne prestere bedre enn det vi har gjort. 

- Er det satt en dato for når dere eventuelt vil foreta dere noe?

- Vi kan jo ikke sitte å vente til vi har rykket ned. Vi leter med lys og lykter etter løsninger.

- Hvordan er dialogen din med McKinlay?

- Den er god. Det er stor takhøyde. Vi har vært veldig kritiske, åpne og ærlige med hverandre. Så det er ingen hemmeligheter som plutselig trekkes frem. Hva som er det største problemet, vet jeg ikke. Dessverre tror jeg ikke det er så enkelt at man bare kan skru på en bryter, sier Olsen til Dagbladet.

McKinlay lever med presset McKinlay kom til Norge etter et år som assistenten til tidligere Manchester United-manager David Moyes i spanske Real Sociedad. Skotten ble omtalt som en typisk Stabæk-ansettelse, hvor X-faktoren var stor. 

Etter den katastrofale starten på karrieren som hovedtrener merker imidlertid skotten presset, uten at han har tenkt å bukke under av den grunn.

- Det er mitt lag, så det er mitt ansvar. Det er ikke lett. Jeg er frustrert over at vi ikke gir oss selv en sjanse, sier McKinlay til Dagbladet.

- Hvordan opplever du at det allerede nå stilles spørsmål om framtiden din?

- Ingen problem. Det er en del av jobben. Når man ikke vinner kamper, så er man under press. Det forstyrrer ikke arbeidet mitt. Jeg vet hva som er galt og hvordan man skal løser deler av det. Det er opp til meg å klare det. I år har vi ikke vært stabile nok, derfor har vi ikke fått resultatene vi har vært ute etter, svarer den tidligere Premier League-spilleren.

- Hvordan vil du snu situasjonen?

- Når du taper kamper sånn som vi har gjort, blir alt stilt spørsmål med. Jeg har en gruppe spillere som er gode nok, men vi må alle bli bedre. Det gjelder både meg selv, støtteapparatet og spillerne. Vi har en stor jobb foran oss, men jeg er mer enn klar til å kjempe. Jeg tror også spillerne er det. Det har ikke stått på innsatsen. Vi må bare være mentalt sterke og kjempe hardere. Det er dødballene som dreper oss, sier McKinlay.

Har spillernes tillit  Samtidig forteller Stabæk-spillerne Nicolai Næss (23) og nevnte Omoijuanfo at de fremdeles har tro på at McKinlay kan få dem bort fra bunnstriden i Tippeligaen. 

Næss var i fjor en av landets beste midtstoppere i et velfungerende Stabæk-mannskap under Bradley. Han mener fremdeles at kvaliteten i troppen er langt bedre enn tabellposisjonen tilsier.

- Vi kommer jo på trening og har tro på treneren vår. Billy ønsker mye av det samme som Bob gjorde. Vi har bevist på hjemmebane tidligere i år at vi er gode nok. Vi har spilt ut flere av de beste lagene, så vi vet at vi har kvalitetene til å plukke poeng. Vi må bare fortsette å ha tro på det vi driver med, jobbe hardt på trening og håpe at det gir utslag i kamp, sier Næss til Dagbladet.

- Hva tenker du om meldingen fra Inge André Olsen om at enkelte spillere bør skamme seg?

- Vi er jo ikke gode nok i dag. Vi skuffer oss selv, supporterne våre og hele klubben. Det er ikke slik vi vil fremstå, så det er egentlig bare å beklage til alle og jobbe enda hardere på trening. 

- Det er tøft Ohi Omoijunfo var på sin side en av 1. divisjons beste spillere i fjor. Med 15 scoringer for Jerv var hele året en eneste lang opptur. Sånn sett kunne ikke månedene i Stabæk vært særlig mer annerledes. 

22-åringen startet i dag som innbytter og har vært inn og ut av laget i en lengre periode. Likevel står han rakrygget og erkjenner at det ikke er omverdenen det er noe galt med.

- Vi har tro på McKinlay. Det er ikke han som spiller der ute. Det er vi i gruppa som må snu dette her. Vi har ikke vært i nærheten av å prestere på den måten som Stabæk skal framstå. For dette er ikke godt nok. Det holder ikke Stabæk-standard. Når du spiller for Stabæk skal du gi alt hver gang - for hverandre, for klubben, for supporterne. Vi må opp flere hakk. Det er vi fullt klar over. Vi jobber hardt hver dag for å snu det, sier Omoijuanfo til Dagbladet.

- Overgangen har selvfølgelig vært tøff for meg. Jeg spilte mye i starten, men er inn og ut av laget nå. Jeg skjønner det likevel godt. Jeg har ikke vært god nok i det hele tatt. Jeg er skuffet over meg selv, så det er bare min egen feil at jeg sitter på benken. Jeg må bare jobbe hardt og vise at jeg fortjener å spille. Jeg må finne tilbake til fotballgleden og kjøre på videre, forteller han.

Etter 12 runder ligger Stabæk nest sist på tabellen med sju av 36 mulige poeng. I neste runde venter jumbo Start på bortebane. Så er det fotballferie.